Golden retriever

De mooie, vrolijke golden retriever is een fantastische gezinshond. Met zijn vriendelijke puppy geest, grote liefde voor mensen en een mooie uitstraling, is de golden retriever begrijpelijk een populaire gezinshond. 

hond golden retriever

Over dit ras

Achtergrond van de golden retriever

Een golden retriever is intelligent, sociaal en loyaal. Het ras is ergens eind 1800 ontstaan in het gebied tussen Engeland en Schotland. Vermoedelijk komt dit ras voort uit een kruising tussen labrador retriever, Ierse setter en een nu uitgestorven ras tweed water spaniël.

De golden retriever was vooral populair bij jagers vanwege zijn zachte manier van dragen. Met zijn zachte gebit kon hij kleine vogels dragen zonder er sporen in achter te laten. Begin 1900 werd het ras officieel goedgekeurd en werden de eerste honden geïmporteerd in Nederland. Tegenwoordig behoren golden retrievers tot de meest populaire rassen ter wereld en staan ze elk jaar in de top vijf op de lijst van de meest populaire hondenrassen in Nederland. 

Karakter

Een golden retriever is een echte gezinshond. Hij is charmant en vindt het heerlijk om bij zijn familie te zijn. Hij past zich gemakkelijk aan alledaagse situaties. Het ras wil graag bij zijn gezin zijn, of het nu op reis is of tijdens dagelijkse taken. Golden retrievers zijn niet snel gestrest. Ze passen zich makkelijk aan bij uw dagelijks leven. Hij is goedaardig, ontspannen, zelfverzekerd en speels. Het is een hond die laat bloeit. Pas als de hond drie tot vier jaar oud is, is hij mentaal volwassen en volgroeid. Het speelse karakter is aantrekkelijk voor veel gezinnen. 

Een golden retriever is niet waakzaam. Hij zal vreemden met grote vreugde en enthousiasme begroeten. Hoewel het een slechte waakhond is, is het een uitstekende hulphond. Zijn zelfvertrouwen en trainbaarheid zorgen ervoor dat hij blindengeleide-, therapie- en gezelschapshond kan zijn. Houd er wel rekening mee dat het een relatief grote en speelse hond is die soms wat onhandig kan zijn. Ook bij kinderen. Laat daarom uw golden retriever niet alleen met jonge kinderen. Zelfs de meest goedaardige honden kunnen geïrriteerd raken wanneer ze te veel worden geplaagd.

Activiteit

Een golden retriever is een fijne, actieve gezinshond. Het is een hond die fysieke en mentale stimulatie nodig heeft. Het ras is niet onafhankelijk en is gefokt om dicht bij het baasje te zijn. Verder heeft hij een goede opvoeding en training nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Vachtverzorging

De vacht is glad of licht golvend en heeft een waterafstotende en goed geïsoleerde ondervacht. De vacht heeft niet veel verzorging nodig behalve het af en toe goed geborsteld moet worden.

Training golden retriever

Een golden retriever reageert snel en is attent. U kunt hem leren om los te laten lopen terwijl u hem onder controle houdt. Ook kunt u hem aanleren om in de tuin te spelen zonder dat hij zomaar wegloopt. Zelfs zonder tuinhek. Het ras wil graag meewerken, maar het moet met vriendelijkheid en consistentie. Trainen met korte pauzes en positieve bekrachtiging is het beste.

Taken geven

U kunt ook gebruik maken van zijn voorliefde om dingen te dragen. Geef hem bijvoorbeeld speeltje die hij tijdens de training kan dragen. Een goed idee is om de hond kleine taken in het dagelijks leven te geven. Laat hem het brood of de krant naar huis dragen. Het ras is dol op water, dus zwemmen als het warm is maakt de hond erg blij. 

Grootte en gewicht

Reuen worden gemiddeld 56 tot 61 cm en teven gemiddeld 51 tot 56 cm. Het gewicht zal ongeveer tussen de 27 tot 36 kg zijn.

Kleur

De golden retriever is altijd effen geel. De gele kleur kan variëren van bijna helemaal wit tot diep en warm goud. 

Speciaal voor het ras

Golden retrievers worden gefokt in twee lijnen. Een werklijn en een showlijn. Er is slechts één type beschreven als rasstandaard, maar er is een duidelijk verschil tussen de twee lijnen. Bovendien is er een lijn die de twee combineert, genaamd “tweeledig”. 

Werklijnen zijn typisch gefokt voor werkeigenschappen, terwijl showlijnen worden gefokt voor uiterlijk zonder volledig overheersende werkeigenschappen. Welk type voor u geschikt is, hangt volledig af van welk leven u een golden retriever kunt aanbieden. De werklijnen zijn doorgaans aanzienlijk kleiner, minder zwaar, donkerder van kleur en zijn actiever. Een golden retriever houdt van water - het hele jaar door. Dit betekent dat ze kunnen worden blootgesteld aan hotspots en onder andere cold water tail

Erfelijke ziekten

De golden retriever is een gezond ras dat over het algemeen geen last heeft van grote gezondheidsproblemen. Er zijn enkele erfelijke ziekten in het ras. Als u een golden retriever met stamboom koopt, kunt u meestal in de stamboom zien waar de honden op worden getest en wat het resultaat is. De typische erfelijke ziekten van het ras zijn:

Voeding

Bij het kiezen van de juiste voeding voor uw golden retriever is het belangrijk dat u rekening houdt met al zijn behoeften. Het is vooral belangrijk dat de pup in zijn eerste jaar goed wordt gevoed om te voorkomen dat hij gewrichtsaandoeningen ontwikkelt. Kies voer dat past bij de grootte en het activiteitenniveau van de hond. Als u twijfelt over welke voeding en hoeveelheid uw hond nodig heeft, neem dan contact op met uw dierenarts. 

Type

Apporterende jachthond 

Vijf feiten over de golden retriever

  1. De vriendelijke, tolerante houding maakt ze tot geweldige gezinshonden, en hun intelligentie maakt ze tot zeer geschikte werkhonden.
  2. Het ras is dol op water, dus zwemmen tijdens de warme dagen is een uitstekende activiteit.
  3. Golden retrievers behoren tot de meest populaire rassen ter wereld.
  4. De golden retriever is laat volwassen en behoudt zijn dwaze, speelse persoonlijkheid tot een jaar of vier, wat zowel gezellig als vervelend kan zijn.
  5. Golden retrievers zijn dol op eten en zullen snel te zwaar worden als ze te veel eten krijgen. Beperk traktaties, meet de juiste hoeveelheid voeding af en geef hem eten op regelmatige en vaste tijden.