Friese stabij

De stabijhoun, ofwel stabij of friese stabij, is een lieve en intelligente jachthond. Hij komt uit Friesland en is daardoor een echt Nederlands hondenras. De stabij past goed bij een geduldige eigenaar, hij is namelijk wel een beetje eigenwijs.

Friese stabij hondenras

Over dit ras

Wilt u meer weten over de eigenschappen van het hondenras de stabij? Overweegt u om naar een fokker te gaan of om een stabij te adopteren? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond koopt of adopteert. Wist u bijvoorbeeld al dat de stabij een echte mollenvanger is?

Achtergrond van de stabij

De stabij werd in 1942 in Amsterdam geïntroduceerd op een tentoonstelling en werd toen een erkend ras. De stabij komt van oorsprong uit Friesland en is familie van de Drentse patrijs en de heidewachtel.

Jachthond en waaks

Dit ras werd vooral ingezet als jachthond, hij kan namelijk erg goed mollen vangen, samen met meerdere andere ongedierte soorten. Door zijn jachtinstinct zal hij dan ook vaker in de tuin graven. De stabijhoun was naast een jachthond ook bewaker van het erf. Nu nog steeds zal uw stabij u willen beschermen. Hij waarschuwt u door te blaffen. Hij verwacht dat u de rest zelf wel regelt.

Stabij karakter: zelfstandig en trouw

De stabijhoun is vriendelijk en intelligent. Ook zijn ze zelfstandig of beter gezegd eigenwijs. Dit is iets wat er vanuit vroeger bewust is ingefokt zodat de boeren een zelfstandige werker hadden. Met strikte opvoeding is hier goed mee om te gaan.

Verder is de stabij trouw aan zijn baasje. Naar vreemden is hij vaak wat terughoudend en verlegen in het begin. Als hij u beter leert kennen, is het een vriend voor het leven. Met andere honden kan de Friese stabij goed omgaan, alleen ook daar kijkt hij in het begin wel eerst de kat uit de boom.

Onderzoekend

Door hun jachtinstinct is de stabijhoun erg onderzoekend. Als u even niet oplet, kan hij vanalles gaan uitspoken zoals gaten graven of achter joggers aanrennen. Doordat hij naast onderzoekend ook onzeker is, verwacht hij dat zijn baasje het wel oplost.

Stabijs kunnen meestal goed met kinderen samen en vinden het gezellig om samen te spelen, vooral als hij ze kent. Net zoals bij elk ras is het belangrijk dat u kinderen en honden nooit alleen laat, en dat u kinderen leert hoe ze met honden om moeten gaan.

Activiteit: veel beweging nodig

De stabij is een actieve hond en heeft veel beweging nodig. Hij houdt van lange wandelingen, los rennen en spelen, of zelfs zwemmen. Hierdoor kan de stabij zijn energie kwijt. Hij doet graag aan hondensporten en allerlei activiteiten mee zoals jachttraining of zelfs een triathlon met het baasje.

Mentale uitdaging

Naast fysieke beweging, heeft de stabijhoun ook veel mentale uitdaging nodig vanwege zijn hoge intelligentie. Als dit niet gebeurt, zal hij erg onrustig zijn in huis. Geestelijke uitdaging kan bijvoorbeeld door middel van hersenspelletjes, training of speur-oefeningen.

Als u deze bewegingsmogelijkheden en mentale uitdagingen niet kunt geven, is de stabij niet het goede ras voor u. Hij heeft beiden nodig om zich goed te voelen en rustig te worden.

Vachtverzorging: weinig

De vacht van een stabij kan verschillende lengtes worden, vaak is het halflang. Het is vrij makkelijk te verzorgen. Eenmaal per week borstelen is voldoende. In het ruiseizoen zal hij meer verharen, dus dan is het verstandig om elke dag te borstelen of te kammen om de losse haren te verwijderen. Viezigheid valt vaak vanzelf uit de vacht, dus een bad is niet vaak nodig.

Training van de Friese stabij

Een goede socialisatie is belangrijk voor elk ras, en dus ook voor de ietwat onzekere stabij. Zorg ervoor dat hij al vroeg kan wennen aan mensen, dieren en drukte. Geef uw puppy voldoende rust, anders kan het overweldigend zijn.

Duidelijke begeleiding

De stabij is intelligent, leert snel en doet graag iets voor u. Wel heeft hij motivatie nodig en moet u een goede band hebben met hem. Zijn gevoelige en eigenwijze karakter is tijdens de training belangrijk om op te letten. Tijdens de opvoeding moet u duidelijk zijn over wat wel en niet mag en vriendelijk handelen, anders hebben ze snel al geen zin meer. Behalve beloningen vindt de stabij uw houding belangrijk. Zorg ervoor dat u zelf enthousiast bent, niet te veel wilt doen en de training afwisselend en uitdagend houdt.

Omdat de stabijhoun vroeger gefokt is om hard te werken, zal hij hondensporten erg leuk vinden. Hij is bijvoorbeeld goed in behendigheid, apporteren en gehoorzaamheid.

Grootte en gewicht stabij

De Friese stabij is een middelgrote hond. De lengte van de reu is ongeveer 50 tot 53 centimeter en de teef 48 tot 50. Een gezond gewicht voor de stabij is voor de reu 22 tot 27 kilo, en bij de teef 18 tot 23.

Kleur

De meest voorkomende vachtkleur is zwart met wit. Er zijn ook bruin met witte stabijs. In de witte aftekeningen kan schimmel en/of spikkels voorkomen. Een stabij met drie kleuren (zwart, bruin en wit) is een niet-erkende kleur en mag dus niet mee gefokt worden.

Speciaal voor het ras

Veel of zelfs de meeste honden hebben wel een bepaalde hondengeur. De stabij heeft dit eigenlijk niet, en velen zeggen zelfs dat hij erg lekker ruikt. Daarnaast is de Friese stabij ook een echte mollenjager. Hier is hij vroeger op gefokt en getraind. Dus als u een vervelende mol in de tuin heeft, kunt u uw stabij loslaten en is er een goede kans dat hij de mol vangt.

Erfelijke ziekten

De meest belangrijke erfelijke ziekten van de stabij zijn:

Behalve bovenstaande ziekten, kan de stabijhoun ook last krijgen van:

Voeding stabijhoun

Aangezien de stabij een actief ras is, heeft hij meer voer nodig dan rustige honden. Hoeveel voer hangt af van de leeftijd, grootte en de hoeveel beweging hij krijgt. Twijfelt u over welke voeding het beste bij uw stabij past? Neem contact op uw dierenarts voor voedingsadvies.

Type

Jachthond

Vijf feiten over de stabij

  1. De Friese stabij is van oorsprong een jachthond en hulphond op de boerderij.
  2. Het is een Nederlands hondenras. U zult een stabijhoun vrijwel nooit in het buitenland zien.
  3. Omdat de stabij eigenwijs kan zijn, is een duidelijke opvoeding belangrijk.
  4. De vacht van de stabij heeft geen geur, en ruikt zelfs vaak lekker.
  5. Het is een echte mollenvanger. Ook op ander ongedierte jaagt hij graag.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Wilt u een puppy of volwassen stabij kopen, maar weet u niet waar dit kan? Kies tijdens uw zoektocht niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Hiermee voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel.

Online worden veel honden aangeboden. Helaas is een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen stabij koopt.

Ga naar pup of volwassen hond kopen en kom meer te weten over het aanschaffen van een hond.