Franse bulldog

Zijn grappige en charmante kenmerken zijn moeilijk te weerstaan. Als u eenmaal een Franse bulldog heeft leren kennen, bent u er waarschijnlijk aan gehecht.

hond franse bulldog

Over dit ras

Houd er rekening mee dat dit ras veel gezondheidsproblemen heeft. Lees er meer over onder erfelijke ziekten.

Achtergrond van de Franse bulldog

De Franse bulldog wordt ook wel Frenchie genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, is de Franse bulldog zoals we die vandaag kennen, ontstaan in Frankrijk. Sommige geloven dat de oorsprong van de Franse bulldog in Engeland ligt. Daar waren de kleine bulldogs populair onder kantmakers. Ze waren er het meeste voor de gezelschap maar ook om ratten weg te houden. De kantmakers besloten de bulldog mee te nemen naar Frankrijk waar hij zich eind 1800 ontwikkelde uit kruisingen tussen verschillende rassen. 

Parijse elite

De Franse bulldog werd al snel populair onder de Parijse elite. ze werden verliefd op zijn onderscheidende uiterlijk en karakter. De eerste rasvereniging werd opgericht in Parijs in 1880. In 1898 erkende de Franse Kennel Club de Franse bulldog als ras. De “Frenchie” is een pure gezelschapshond en is de afgelopen jaren erg populair geworden.

Karakter

De Franse bulldog is een typische gezinshond die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Hij is humoristisch, charmant en houdt ervan zijn gezin op verschillende manieren te vermaken. Sommigen noemen hem “de clown van de honden”, want hij maakt u gegarandeerd aan het lachen.

Hij is ook verstandig en leert makkelijk, maar kan vrij koppig zijn als hij in die stemming is. U zult merken dat hij laat zien wat hij wil. Tegelijkertijd is het een ras dat zich makkelijk aanpast aan de routines van zijn eigenaar. Hij is dol op mensen. Hij hecht zich vooral aan zijn familie waardoor hij een beetje moeite kan hebben om alleen te zijn. De Franse bulldog ontwikkelt vaak een grote persoonlijkheid - het is een grote hond in klein formaat.

Activiteit

Franse bulldogs hebben niet zoveel beweging nodig als veel andere zeer actieve rassen. Natuurlijk hebben ze dagelijkse wandelingen nodig om een gezond gewicht en een gelukkige geest te behouden. Omdat ze het liefst overal bij u zijn, is het een goed gezelschap tijdens activiteiten zoals hardlopen en wandelen in het bos. Het is goed om te weten dat het ras gevoelig is voor warmte. Houd hier rekening mee wanneer u met uw Franse bulldog naar buiten gaat. Vermijd de ergste hitte tijdens hete dagen. 

Vachtverzorging

De Franse bulldog heeft een korte, fijne, gladde vacht die makkelijk te verzorgen is. In feite zijn de verzorgingsroutines minimaal. Borstel de vacht één keer per week met een rubberen honden handschoen of een zachte borstel. Doe uw Franse bulldog maandelijks in bad of als de vacht erg vies is. Nog belangrijker is het verzorgen van de rimpels in het gezicht en het regelmatig verzorgen van de oren. Gebruik hiervoor een wattenstaafje of washandje met water en maakt het daarna goed droog.

Training

De Frenchie is makkelijk te trainen als u de oefeningen leuk en stimulerend houdt. De Franse bulldog is speels en intelligent maar ook een vrije denker wat tot enige koppigheid kan leiden. Hij bloeit op door menselijk contact en zal makkelijk trainbaar zijn als dit betekent dat hij bij u kan zijn.

U houdt oefeningen leuk en stimulerend door positieve feedback te geven. Denk aan aaien, knuffelen of iets lekkers geven. Gezien zijn grote behoefte aan gezelschap, is het geen goede hond om langere tijd alleen te laten. Wees er zeker van dat u aan zijn behoefte van gezelschap kunt voldoen of ga anders voor een ander ras. 

De Franse bulldog kan in het algemeen goed overweg met de meeste mensen, ook met kinderen. Maar hij kan ook erg beschermend zijn naar zijn familie, vooral in aanwezigheid van andere honden. Leer uw hond vroeg hoe hij moet handelen in de buurt van mensen en andere honden. U kunt meteen beginnen met socialiseren op de dag dat u uw hond mee naar huis neemt. Zijn beschermende stijl kan in sommige gevallen tot een goede waakhond maken, maar geblaf is niet typerend voor het ras.

Kleur

Het ras heeft drie erkende kleuren en patronen, waarbij het grijsbruine vlekkerige patroon het meest voorkomend is. De andere kleuren zijn lichtbruin en zwart met wit. 

Speciaal voor het ras

Tijdens hete zomerdagen is het beter om uw Franse bulldog weinig beweging te geven. Neem hem mee op een wandeling als het wat koeler is in de ochtend of avond. 

Franse bulldogs kunnen wel eens snuiven, snurken en grommen. Dit zijn geen geluiden die u moet negeren, want dit is een teken dat er problemen zijn met de luchtwegen. Dit kan, naast dat het ongemakkelijk is voor uw hond, ook gevaarlijk zijn. We raden u daarom aan een fokker te zoeken die zich richt op betere luchtwegen en minder ademhalingsproblemen.  

Erfelijke ziekten Franse bulldog

De Franse bulldog is bijzonder vatbaar voor allergieën en huidaandoeningen. Hij kan ook last krijgen van rugklachten in verschillende vormen. Gezien het feit dat de Frenchie ook een verkorte neus en schedel heeft, kan hij ook last hebben van ademhalingsproblemen en problemen met het regelen van zijn temperatuur. 

Voeding

Hoeveel uw Frenchie eet, hangt af van zijn grootte, leeftijd, lichaamsbouw, metabolisme en activiteitenniveau. Er is geen algemene regel voor de hoeveelheid voer die u aan uw hond moet geven. Kies voeding van hoge kwaliteit, houd het gewicht van uw hond in de gaten en vraag eventueel uw dierenarts om advies wanneer u twijfelt. 

Geen enkele hond mag last hebben van overgewicht, maar voor dit ras is het extra belangrijk. Anders kunnen de ademhalingsproblemen erger worden.

Type

Gezelschapshond

Vijf feitjes over de Franse bulldog 

  1. De Franse bulldog komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar hij al snel populair werd onder de Parijse elite.
  2. Hij is een echte gezelschapshond en vindt het heerlijk om dichtbij zijn baasjes te zijn.
  3. Sommigen noemen het ras “de clown van de honden”, omdat ze humoristisch en eigenzinnig zijn.
  4. Het ras is erg gevoelig voor warmte, zorg voor weinig belasting bij warm weer.
  5. De Frenchie is vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals huid- en ademhalingsproblemen.