Flatcoated retriever

De flatcoated retriever is een slimme, vrolijke en oplettende hond die veel beweging nodig heeft. Als u de energie en het geduld heeft die nodig zijn, zult u het een goede vriend en een uitstekende trainings- of jacht partner vinden

hond flatcoated retriever

Over dit ras

Achtergrond van de flatcoated retriever

De geschiedenis van de flatcoated retriever begint eind negentiende eeuw op Engelse landgoederen. De huisbazen hadden tijdens hun jacht op fazanten een betrouwbare apporterende hond nodig. Deze honden moesten het wild zo snel mogelijk ophalen en terugbrengen. Ook moesten ze volhardend, kalm en rustig zijn. Moesten ze makkelijk te trainen zijn en niet snel gestrest raken door het geluid van de vuurwapens. 

Kruisingen

Om een ​​ras met deze kenmerken te creëren, begonnen mensen veel verschillende soorten honden te kruisen, zoals Newfoundlands, setters, schaapshonden en waterspaniëls. Sommigen zeggen dat de flatcoated retriever ontstond vanuit de Canadese St. Johns-hond. Het resultaat van deze mix was een ras dat oorspronkelijk bekend stond als de wavy coated retriever.

Karakter

De flatcoated retriever is een vriendelijke, vrolijke en blije hond met veel energie en een constant kwispelende staart. Hij is zeer mensgericht en houdt er niet van om voor langere tijd alleen gelaten te worden. Het gezinsleven is geweldig met en voor hem als hij voldoende beweging krijgt en spelletjes kan doen. Kinderen en andere huisdieren zijn meestal geen probleem voor dit ras, als hij bij de kinderen is opgegroeid en als de kinderen goed worden begeleid.

Flatcoated retrievers houden van bijna alle personen die ze ontmoeten. Ze tonen hun liefde vaak door te springen. Omdat ze gemakkelijk te trainen zijn, kan dit gedrag worden vermeden door al vroeg gehoorzaamheidstraining te doen.

Water is een favoriet onderdeel van hem, ongeacht het seizoen. Dus wees niet verbaasd als hij elke kans pakt op een duik in het water. De flatcoated retrievers staan ​​ook bekend om hun langdurige puberteit en zal zich waarschijnlijk, langer dan andere rassen, gedragen als een gekke puppy. Dit maakt ze een erg vermakelijke vriend.

Activiteit

Flatcoated retrievers behoren tot de meest sportieve hondenrassen met een hoge behoefte aan activiteit. Hij heeft uw volledige aandacht nodig en goede dagelijkse training, wat voor sommige mensen veeleisend kan zijn. 

Korte wandelingen aan de lijn is niet genoeg om deze honden tevreden en rustig te houden. Maar als u op zoek bent naar een trainingsmaatje of hardlooppartner die ook apporteert en zwemt, is dit de perfecte hond voor u.

Vachtverzorging

Op het eerste gezicht lijkt het misschien dat de flatcoated retriever een ras is waarbij veel vachtverzorging nodig is. Maar dat is niet het geval.

De semi-lange en rechte vacht is gemakkelijk te verzorgen met een wekelijkse borstelbeurt. Als u dit niet doet, zullen ze meer verharen. Omdat uw hond waarschijnlijk veel tijd in het water zal doorbrengen, zal u misschien niet denken dat hij vaak in bad zou moeten. Maar als hij in de zee, een zwembad met chloor of een meer met algen is geweest, is een grondige douche noodzakelijk.

Training flatcoated retriever

Om te voorkomen dat uw hond ongewenst gedrag vertoont, moet u veel tijd besteden aan de training. Omdat dit een intelligent en gevoelig ras is met een positieve houding, zal hij niet aarzelen om deel te nemen aan alle activiteiten die u bedenkt.

Neem hem mee tijdens het hardlopen, laat hem apporteren, train behendigheid en gehoorzaamheid of neem hem mee om te zwemmen. En als u een jager bent, maak dan gebruik van uw flatcoated retriever als uw betrouwbare partner voor het ophalen van prooien.

Beloning met trainen

Houd er rekening mee dat de flatcoated retriever zeer gemotiveerd is door voedsel. Een stuk speelgoed is een acceptabele beloning tijdens het trainen, maar een traktatie is altijd de favoriet. Denk er ook aan om te beginnen met het trainen en het socialiseren van uw flatcoat retriever wanneer hij nog een puppy is. Bij voorkeur al als hij net bij u in huis komt. HIj is in staat om op jonge leeftijd te leren en het zal een veel gemakkelijkere klus zijn dan wanneer u te lang wacht.

Grootte en gewicht

De flatcoated retriever is een middelgroot ras met een slank, rechthoekig lichaam en een lang hoofd. Reuen zijn ongeveer 58 tot 61 cm en teven ongeveer 56 tot 58 cm. Het gewicht varieert van 25 tot 36 kilo.

Kleur

De flatcoated retriever komt in de kleuren zwart en lever. U kunt ze in het geel tegenkomen, maar dat is geen erkende ras kleur.

Speciaal voor het ras

Zoals vermeld, blijft de flatcoated retriever lang puber, wat zijn "voor altijd pup" gedrag uitlegt. Sommige honden blijven ver na hun derde verjaardag jong van hart. Voor sommige mensen kan dit uitdagend zijn, terwijl anderen gewoon genieten van tijd doorbrengen met deze humoristische en vermakelijke honden.

Omdat ze oorspronkelijk werden gebruikt voor de jacht op vogels, delen ze kenmerken met alle retrievers. Zoals de liefde om dingen in hun mond te dragen zonder overmatig kauwen. En natuurlijk de obsessie met water. Veel succes met het proberen te voorkomen dat uw hond nat wordt. Hij duikt graag in een modderpoel of meer.

Erfelijke ziekten

De flatcoated retriever is over het algemeen een gezond ras. Maar let op de heup- en elleboog status van de ouders, aangezien heupdysplasie kan optreden. Het ras kan ook vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van verschillende soorten kanker, wat in sommige gevallen kwaadaardig kan zijn.

Voeding

Omdat de flatcoated retriever zo'n energieke en actieve hond is, hebben ze voedsel van hoge kwaliteit nodig, die geschikt is voor de leeftijd, grootte, activiteitsniveau en stofwisseling van uw hond. Zoals voor alle retrievers, zijn ze gek op voedsel. Ze doen bijna alles om iets eetbaars te vinden. Ook komen ze gemakkelijk aan wanneer u ze te veel eten geeft en niet genoeg beweging krijgen. Wees dus extra voorzichtig dat u niet eetresten ergens laat liggen. 

Aarzel niet om contact op te nemen met uw dierenarts als u vragen heeft over het voer van uw hond.

Type

Sportieve hond

Vijf feiten over de flatcoated retriever

  1. De flatcoated retriever wordt vanwege zijn onbezorgdheid en lange puberteit vaak de "Peter Pan der honden" genoemd.
  2. Flatcoated retrievers zijn gevoelig voor warmte en kunnen door hun donkere kleur snel oververhit raken. Houd ze dus gehydrateerd en speel niet te lang met ze tijdens hete zomerdagen.
  3. Ze houden van water en zullen bijna alles doen om een ​​lekker bad te nemen, ongeacht of het de oceaan, een stromende rivier of een modderige plas is.
  4. Het is een slimme en gevoelige hond die beloond moet worden met een speeltje of iets lekkers tijdens de training om gemotiveerd te blijven. Wanneer u uw flatcoated retriever hard behandeld kan hij ongelukkig worden en tegenstrijdig zijn.
  5. Flatcoated retrievers zijn uitstekende trainingspartners, omdat ze bijna alle oefeningen en activiteiten die u bedenkt leuk vinden.