Finse lappenhond

De Finse lappenhond, soms ook wel lappie genoemd, is een schattige hond met een sterk herders instinct. Dit komt vanwege zijn oude oorsprong onder de Sami's in Lapland. Als u op zoek bent naar een alerte en actieve vriend, dan is dit misschien de hond voor u.

finse lappenhond

Over dit ras

Wilt u meer weten over de kenmerken van de Finse lappenhond? Of overweegt u om naar een fokker of dierenasiel te gaan om een Finse lappenhond te kopen of adopteren? U leest hier meer over de eigenschappen van dit hondenras en wat u moet weten voordat u deze hond aanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de Finse lappenhond vroeger werd ingezet als rendierherder?

Achtergrond van de Finse lappenhond

Het verhaal van de Finse lappenhond begon honderden jaren geleden waar hij onderdeel was van de nomadische Sami-bevolking van Lapland. Daar beschermde en hoedde de hond de rendieren van de Sami. Maar sinds het leven van de Sami's in de 20e eeuw langzaam veranderde door nieuwe technologieën en een minder nomadisch leven, werden ze ook minder afhankelijk van honden. Tegelijkertijd werd dit ras populairder in Scandinavië.

Van Lapse herder naar Finse lappenhond

Na de Tweede Wereldoorlog stelde de Finse kennelclub de rasstandaard vast, die was gebaseerd op de Samische rendierhonden. Het ras heette toen Lapse herder. Sindsdien is het type ras verschillende keren gewijzigd voordat deze in de jaren zeventig definitief werd gemaakt. De huidige naam van het ras, Finse lappenhond, werd officieel in 1993. Tegenwoordig is de Finse lappenhond een zeer populaire gezelschapshond omdat hij zowel actief, meegaand als vriendelijkheid is.

Karakter: veelzijdige hond

Door zijn oorsprong als herder van rendieren, zijn de kenmerken van de Finse Lappenhond veelzijdig.

Waak- en gezelschapshond

Om zijn taken goed uit te voeren was het nodig om moedig, alert en gelukkig te zijn. Tegelijkertijd moest hij ook kalm en veilig zijn zodat hij de kudde bij elkaar kon houden. Deze eigenschappen hebben van deze kleine vriend zowel een geweldige waakhond als een populaire gezelschapshond gemaakt.

Sociale therapiehond

Verder is de Finse lappenhond sociaal met andere honden en mensen. Ook is hij goed met kinderen. Andere karaktereigenschappen die deze hond zo mooi maken, zijn vriendelijk, bescheiden en aanhankelijk. Dit maakt hem ook een uitstekende therapiehond.

Activiteit: mentale- en fysieke uitdaging

Vanwege zijn veelzijdigheid, kan hij makkelijk schakelen tussen rust en werk. De Finse lappenhond heeft dagelijks mentale en fysieke oefeningen nodig om uitgedaagd te worden. Anders zal hij zich gaan vervelen.

Afwisseling

Wissel activiteiten af tussen lange wandelingen, hardlopen, trektochten en meer uitdagende oefeningen. Als u dat doet, neemt uw hond ook graag een pauze met u op de bank. Als u voldoet aan de behoeften van het activiteitenniveau van dit ras, voorkomt u ook dat de hond agressief of luidruchtig wordt.

Hondensporten

De Finse lappenhond presteert ook goed in hondensporten zoals gehoorzaamheid en behendigheid.

Vachtverzorging

Dit hondenras heeft een dikke, overvloedige dubbele vacht die een beetje verzorging nodig heeft. Dankzij de ruwe toplaag valt vuil er gemakkelijk af. Het voorkomt ook dat de huid van de hond nat wordt.

Borstelen

Borstel de vacht af en toe, vooral tijdens de rui, om de ondervacht mooi te houden en dood haar te verwijderen. Een bad is niet vaak nodig, anders wordt de vacht te zacht. Met deze reguliere verzorging blijft de vacht prima in orde zonder al te veel moeite.

Het is belangrijk om vachtverzorging te beginnen wanneer de Finse lappenhond jong is zodat hij eraan gewend raakt.

Training Finse lappenhond

Deze intelligente en actieve hond heeft verschillende oefeningen nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Omdat de Finse lappenhond goed samenwerkt en makkelijk dingen aanleert, zijn er meestal geen problemen zolang u aan zijn behoeften voldoet.

Korte oefeningen

Houd de oefeningen leuk en kort en gebruik ook positieve bekrachtiging om te voorkomen dat de hond zich verveelt. Zoals gezegd is dit ras geweldig voor hondensporten zoals neuswerk en gehoorzaamheid.

Blaffen

Met zijn achtergrond als herdershond heeft de Finse lappenhond de neiging om veel te blaffen. Om geen geïrriteerde buren te krijgen, moet u hem aanleren wanneer hij mag blaffen en wanneer hij niet mag blaffen.

Grootte en gewicht

De Finse lappenhond heeft een robuust lichaam met een hoogte van ongeveer 49 cm voor mannen en ongeveer 44 cm voor vrouwen. Het gewicht is tussen de 19 en 21 kg.

Kleur

De vacht van een Finse lappenhond is er in allerlei kleuren en combinaties daarvan. Denk aan zwart, blond, bruin en wit.

Speciaal voor het ras

Net als elk ander ras heeft de Finse lappenhond een aantal speciale eigenschappen. Zo kan deze hond niet goed tegen warmte en wordt hij laat volwassen. 

Oververhitting

Vanwege de oorsprong van de Finse lappenhond in het hoge noorden, kan ​​hij niet goed tegen hitte. Houd hem daarom op warme zomerdagen binnen met de airconditioner aan om oververhitting bij uw hond te voorkomen.

Laat volwassen

Dit ras wordt op een latere leeftijd volwassen in vergelijking met veel andere rassen. Ze ontwikkelen zich langzaam en leven vaak een lang leven.

Erfelijke ziekten bij de Finse lappenhond

Het ras heeft geen bekende, grote lichamelijke gezondheidsproblemen. Heupdysplasie, elleboogdysplasie en progressieve retinale atrofie kunnen voorkomen. Andere aandoeningen om rekening mee te houden zijn:

Neem contact op met uw dierenarts als u twijfels heeft over de gezondheid van uw hond.

Voeding

Zoals bij alle honden, zijn de eetgewoonten en de hoeveelheid voeding afhankelijk van factoren zoals:

Neem voor advies contact op met uw dierenarts.

Type

Herdershond

Vijf feiten over de Finse lappenhond

  1. De Finse lappenhond heeft een sterk herders instinct vanwege zijn oorsprong als rendierherder.
  2. Dit ras is een zeer actieve hond, hij heeft regelmatige en afwisselende oefeningen nodig om gelukkig te zijn.
  3. Aan de ene kant is de Finse lappenhond actief en alert en aan de andere kant kalm en gelukkig.
  4. De Finse lappenhond, afkomstig uit het hoge noorden, verdraagt slecht hitte. Houd hem op warme dagen binnen.
  5. Deze harige vriend heeft regelmatig vachtverzorging nodig, maar dankzij de ruwe toplaag valt vuil er gemakkelijk af.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Is de Finse lappenhond een geschikte hond voor u en wilt u een hond kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel.

Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen Finse lappenhond koopt.

Waar moet ik op letten als ik een puppy of volwassen hond aanschaf? Ga naar hond kopen voor meer informatie en tips over de aanschaf.