Houd er rekening mee dat dit ras veel gezondheidsproblemen heeft. Lees er meer over onder erfelijke ziekten.
Achtergrond van de cavalier King Charles-spaniël
Kleine spaniëls zijn al eeuwenlang populaire honden van de Europese adel. De cavalier King Charles-spaniël wordt voor het eerst in 1892 genoemd op de stamboom van de Britse Kennelclub. Maar het ras zou al langer bestaan, namelijk sinds de tijd van koning Charles I. (1600 tot 1649). De honden zijn op veel schilderijen te zien uit die tijd.
In 1892, toen er met andere moeder rassen werden gefokt, hadden de cavelier King Charles-spaniëls nog kortere neuzen dan zijn voorouders. In 1926 werd een vastberaden poging gedaan om de cavalier King Charles-spaniël met lange neus te vinden. Vanaf toen is het ras gaan lijken op hoe we de cavalier King Charles-spaniël van vandaag kennen. Het ras wordt vaak gebruikt als gezinshond. Met zijn vriendelijk krakter is het een ras dat goed past bij veel gezinnen.
Karakter
Cavalier King Charles-spaniëls zijn van nature vriendelijk en gastvrij. Hij ontmoet mensen, kinderen en andere honden met nieuwsgierigheid en interesse. Het is een fijne gezelschapshond die zich aan het hele gezin hecht.
Omdat het ras oorspronkelijk een spaniël is, kan er een jachtinstinct in het karakter zitten. Sommigen gaan daarom graag op jacht of rennen misschien achter een vogel aan die ineens tevoorschijn komt. Een cavalier is flexibel, past zich makkelijk aan en behoudt zijn speelse geest gedurende het grootste deel van zijn leven.
Activiteit
Een cavalier King Charles-spaniël is een matig actieve hond. Hij is tevreden met goede wandelingen en misschien een beetje training. Een cavalier King Charles-spaniël is blij in de matig actieve familie, waar lopen en spelen een vast onderdeel van het dagelijks leven zijn.
Vachtverzorging
De vacht van een cavalier King Charles-spaniël is lang, zacht en zijdeachtig. Zijn vacht kan glad zijn of lichte golven hebben. De vacht moet regelmatig worden geborsteld, vooral op de oren en de borst, staart en benen. Het is belangrijk dat de hond vroeg gewend raakt om te worden geborsteld, zodat hij het borstelen leuk vindt. Met goede beloningen komt u een heel eind.
Training
Wilt u trainen op gehoorzaamheid, snelheid, speurwerk of andere zaken? De cavalier King Charles-spaniël is goed te trainen. Hij reageert het beste op positieve bekrachtiging en een vriendelijk baasje. Hij is vaak vrolijk en werkt graag samen met zijn baasje. Zorg dat de trainingen niet te lang duren. Maar houd de trainingssessies kort om uw cavalier King Charles-spaniël gefocust en betrokken te houden. Het kan een goed idee zijn om af te wisselen tussen het belonen met speelgoed en belonen met lekkers.
Grootte en gewicht
De cavalier King Charles-spaniëls zijn ongeveer tussen de 31 en 33 cm hoog en ze wegen gemiddeld tussen de 5,4 en 8 kg.
Kleur
De vacht van de cavalier King Charles-spaniëls hebben verschillende kleuren. Zijn vacht is:
- zwart met (licht)bruine patronen
- effen rood
- wit met bruinachtige patronen (deze kleur wordt blenheim genoemd)
- drie kleuren (zwart, wit en bruin).
Speciaal voor het ras
Het ras staat bekend om zijn schattige, ronde vormen en zijn grote, ronde en donkerbruine ogen. Het is moeilijk om nee te zeggen tegen zo'n hond, maar als u uw cavalier King Charles-spaniël mee wilt laten werken, dan is het belangrijk om strikt te zijn tijdens het trainen. Het ras kan het moeilijk vinden om lang alleen thuis te zijn. Hierin kunt u hem ook trainen.
De mooie, lange oren met golvende vacht kunnen de neiging hebben om in de waterbak te vallen als de hond water drinkt. Dit betekent dat hij grote hoeveelheden water op de vloer kan slepen. U kunt een speciale waterbak kopen die smal is en afgeronde randen heeft zodat de oren van de hond niet in het water vallen.
Erfelijke ziekten cavalier King Charles-spaniël
Zoals bij alle andere populaire hondenrassen, hebben cavalier King Charles-spaniëls ook enkele erfelijke ziekten waar u rekening mee moet houden. Bij dit ras zijn fok beperkingen geïntroduceerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij beide ouders van de pup het hart moet worden gescand en er een DNA-getest moet worden gedaan voordat er met de hond gefokt mag worden. Houd hier rekening mee als u voor een cavalier King Charles-spaniël kiest en controleer altijd of de ouders van uw cavalier King Charles-spaniël zijn gescand en getest.
Typische erfelijke ziekten zijn:
- hartproblemen: zoals myxomateuze klepdegeneratie (MKD)
- curly coated syndroom (CCS): deze ziekte wordt veroorzaakt door een fout in de genen. Symptomen zijn: puppy koorts, gekrulde en vette vacht, oogproblemen en uitdroging van de ogen. In veel gevallen zal euthanasie worden gedaan omdat de kwaliteit van leven met deze ziekte erg laag is. Het is mogelijk om uw hond te laten testen. Het kan namelijk zijn dat uw hond drager is.
- episodisch valsyndroom (EFS): EFS is een ziekte die wordt veroorzaakt door een fout in de genen. Symptomen zijn: evenwichtsverlies, kromming van de rug, stijf trekken van de benen en problemen bij het opstaan. Aanvallen kunnen worden veroorzaakt door inspanning, hitte, stress of opwinding.
- holtes in het ruggenmerg (syringomyelie): Syringomyelie wordt veroorzaakt door een te kleine schedel waardoor de hersenen niet in de schedel passen. Doordat er een deel van de hersenen tegen het ruggenmergkanaal zitten, ontstaat er een soort vacuüm rond het ruggenmerg waardoor er holtes ontstaan. Symptomen zijn: jeuk, pijnaanvallen, gevoelige plekken op de huid en een slechte coördinatie.
Voeding
Kies voeding dat past bij de grootte en het activiteitenniveau van uw hond. Omdat de cavalier King Charles-spaniël de neiging heeft om tandsteen te krijgen, kan het een goed idee zijn om uw cavalier tandreiniging snoepjes te geven. Het ras kan ook gevoelig zijn voor overgewicht, dus houd het gewicht van uw hond in de gaten en pas de hoeveelheid voeding aan als dat nodig is. Als u twijfelt over welke voeding en hoeveelheid uw hond nodig heeft, kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts.
Type
Gezelschapshond
Vijf feiten over de cavalier King Charles-spaniël
- Een zachtaardig, nieuwsgierig en speels ras. De cavalier King Charles-spaniël is een geweldige familiehond.
- Een cavalier heeft een matige hoeveelheid lichaamsbeweging nodig om een gezonde gemoedstoestand te behouden, en ze mogen niet te lang alleen blijven.
- Alle moderne cavalier King Charles-spaniël stammen af van zes honden die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd.
- Cavaliers volgen hun baasjes overal, wachtend op een kans om in een ronde te springen.
- De vacht moet regelmatig worden geborsteld, vooral op de oren en borst, staart en benen.