Cavalier King Charles-spaniël

Met een sierlijk uiterlijk en een zachte uitdrukking is de cavalier King Charles-spaniël een populaire gezinshond. Het is een levendige, gastvrije en sociale hond. Wel heeft dit ras veel gezondheidsproblemen.

hond cavalier king charles spaniel

Over dit ras

Houd er rekening mee dat dit ras veel gezondheidsproblemen heeft. Lees er meer over onder erfelijke ziekten.

Wat zijn de eigenschappen van de cavalier King Charles-spaniël? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een hond van dit ras koopt. Wist u bijvoorbeeld al dat de cavalier King Charles-spaniël vroeger een jachthond was, en nu een echte familiehond is?

Achtergrond van de cavalier King Charles-spaniël

Kleine spaniëls zijn al eeuwenlang populaire honden van de Europese adel. De cavalier King Charles-spaniël wordt voor het eerst in 1892 genoemd op de stamboom van de Britse Kennelclub. Maar het ras zou al langer bestaan, namelijk sinds de tijd van koning Charles I. (1600 tot 1649). De honden zijn op veel schilderijen te zien uit die tijd.

Korte neus

In 1892, toen er met andere moeder rassen werden gefokt, hadden de cavelier King Charles-spaniëls nog kortere neuzen dan zijn voorouders. In 1926 werd een vastberaden poging gedaan om de cavalier King Charles-spaniël met lange neus te vinden. Vanaf toen is het ras gaan lijken op hoe we de cavalier King Charles-spaniël van vandaag kennen. Het ras wordt vaak gebruikt als gezinshond. Met zijn vriendelijk krakter is het een ras dat goed past bij veel gezinnen.

Let op: er zijn nog steeds cavelier King Charles-spaniëls op de markt met een te korte neus. Dit zorgt voor ademhalingsproblemen. 

Karakter: gezinshond

Cavalier King Charles-spaniëls zijn van nature vriendelijk en gastvrij. Hij ontmoet mensen, kinderen en andere honden met nieuwsgierigheid en interesse. Het is een fijne gezelschapshond die zich aan het hele gezin hecht. 

Jachtinstinct

Omdat het ras oorspronkelijk een spaniël is, kan er een jachtinstinct in het karakter zitten. Sommigen gaan daarom graag op jacht of rennen misschien achter een vogel aan die ineens tevoorschijn komt. Een cavalier is flexibel, past zich makkelijk aan en behoudt zijn speelse geest gedurende het grootste deel van zijn leven.

Activiteit: matig actief

Een cavalier King Charles-spaniël is een matig actieve hond. Hij is tevreden met goede wandelingen en misschien een beetje training. Een cavalier King Charles-spaniël is blij in de matig actieve familie, waar lopen en spelen een vast onderdeel van het dagelijks leven zijn.

Vachtverzorging

De vacht van een cavalier King Charles-spaniël is lang, zacht en zijdeachtig. Zijn vacht kan glad zijn of lichte golven hebben. De vacht moet regelmatig worden geborsteld, vooral op de oren en de borst, staart en benen. Het is belangrijk dat de hond vroeg gewend raakt om te worden geborsteld, zodat hij het borstelen leuk vindt. Met goede beloningen komt u een heel eind.

Heeft uw cavalier King Charles-spaniël een gekrulde en vette vacht? Mogelijk heeft uw hond het curly coated syndroom (CCS). Lees hier meer over onder de kop 'Erfelijke ziekten'. 

Training cavalier King Charles-spaniël

Wilt u trainen op gehoorzaamheid, snelheid, speurwerk of andere zaken? De cavalier King Charles-spaniël is goed te trainen. Hij reageert het beste op positieve bekrachtiging en een vriendelijk baasje. Hij is vaak vrolijk en werkt graag samen met zijn baasje. Zorg dat de trainingen niet te lang duren. Houd de trainingssessies kort om uw cavalier King Charles-spaniël gefocust en betrokken te houden. Het kan een goed idee zijn om af te wisselen tussen het belonen met speelgoed en belonen met lekkers.

Grootte en gewicht

De cavalier King Charles-spaniëls zijn ongeveer tussen de 31 en 33 cm hoog en ze wegen gemiddeld tussen de 5,4 en 8 kg.

Kleur

De vacht van de cavalier King Charles-spaniëls hebben verschillende kleuren. Zijn vacht is:

Speciaal voor het ras

De cavalier King Charles-spaniël heeft een aantal speciale kenmerken en eigenschappen. Zo heeft dit ras een lieve uitstraling en kan hij water uit zijn drinkbak slepen. 

Strikt zijn

Het ras staat bekend om zijn schattige, ronde vormen en zijn grote, ronde en donkerbruine ogen. Het is moeilijk om nee te zeggen tegen zo'n hond, maar als u uw cavalier King Charles-spaniël mee wilt laten werken, dan is het belangrijk om strikt te zijn tijdens het trainen. Het ras kan het moeilijk vinden om lang alleen thuis te zijn. Hierin kunt u hem ook trainen.

Lange en hangende oren

De mooie, lange oren met golvende vacht kunnen de neiging hebben om in de waterbak te vallen als de hond water drinkt. Dit betekent dat hij grote hoeveelheden water op de vloer kan slepen. U kunt een speciale waterbak kopen die smal is en afgeronde randen heeft zodat de oren van de hond niet in het water vallen.

Erfelijke ziekten cavalier King Charles-spaniël

De cavalier King Charles-spaniël een aantal erfelijke ziekten waar u rekening mee moet houden. Ook heeft hij door zijn uiterlijk sneller gezondheidsproblemen dan andere honden.

Lekkende hartkleppen en een te kleine schedel

Bij dit ras zijn fok beperkingen geïntroduceerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij beide ouders van de pup het hart moet worden gescand en er een DNA-getest moet worden gedaan voordat er met de hond gefokt mag worden. Houd hier rekening mee als u voor een cavalier King Charles-spaniël kiest en controleer altijd of de ouders van uw cavalier King Charles-spaniël zijn gescand en getest.

Verdere ziekten en aandoeningen

Typische erfelijke ziekten zijn:

Verstandig? 

Denkt u erover na om een cavalier King Charles-spaniël aan te schaffen? Houd dan rekening met het grote risico op gezondheidsproblemen. Dit is niet alleen erg vervelend voor uw hond, maar de verzorging en behandelingen kosten u ook veel tijd en geld. Wilt u, ondanks deze gezondheidsproblemen, een cavalier King Charles-spaniël kopen en bent u bereid hem alle nodige zorg te bieden? Kies dan voor een erkende fokker die zich richt op de gezondheid en het welzijn van uw hond.  

Voeding

Kies voeding dat past bij de grootte en het activiteitenniveau van uw hond.

Tandsteen

Omdat de cavalier King Charles-spaniël de neiging heeft om tandsteen te krijgen, kan het een goed idee zijn om uw cavalier tandreinigende snoepjes te geven.

Overgewicht

Het ras kan ook gevoelig zijn voor overgewicht, dus houd het gewicht van uw hond in de gaten en pas de hoeveelheid voeding aan als dat nodig is. Als u twijfelt over welke voeding en hoeveelheid uw hond nodig heeft, kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts.

Type

Gezelschapshond

Vijf feiten over de cavalier King Charles-spaniël

  1. Een zachtaardig, nieuwsgierig en speels ras. De cavalier King Charles-spaniël is een fijne familiehond.
  2. Een cavalier heeft een matige hoeveelheid lichaamsbeweging nodig om een ​​gezonde gemoedstoestand te behouden, en ze mogen niet te lang alleen blijven.
  3. Alle moderne cavalier King Charles-spaniël stammen af ​​van zes honden die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd.
  4. Cavaliers volgen hun baasjes overal, wachtend op een kans om in een ronde te springen.
  5. De vacht moet regelmatig worden geborsteld, vooral op de oren en borst, staart en benen.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Gaat u een cavalier King Charles-spaniël kopen? Voorkom dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of oudere hond koopt en voorkom verdriet en hoge kosten. 

Wilt u weten waar u op moet letten als u een puppy of hond koopt? Ga naar: puppy of hond kopen