Cairn terriër

Bent u op zoek naar een vrolijke, nieuwsgierige en speels hond? Zoekt u eerder een maatje om samen lange wandelingen mee te maken en niet zozeer om op de bank te hangen? Dan is de cairn terriër misschien wel een goede match voor u.

hond cairn terrier

Over dit ras

Wat zijn de eigenschappen van de cairn terriër? Lees meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u dit ras aanschaft.

Achtergrond 

De cairn terriër komt oorspronkelijk uit Schotland. Deze honden hielpen op de boerderijen de erven vrij te houden van ongedierte zoals ratten. Ook jaagden ze op vossen, otters en dassen. Doordat deze terriërs in de steenhopen (‘’cairns’’) op zoek gingen naar wild, hebben ze de naam cairn terriër gekregen. 

Er bestaan veel verschillende soorten terriërs. In het begin werd er nog helemaal geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten terriërs. Zo werden alle terriërs uit Schotland ‘Schotse terriër’ genoemd. Pas in 1912 kreeg de cairn terriër zijn eigen naam en werd het een erkend hondenras. 

Karakter  

De cairn terriër is een blije, actieve en kleine hond. En juist door deze eigenschappen past hij perfect in het gezin, ook als u (kleine) kinderen heeft.  

Dit ras is ook altijd in voor een spelletje en past daarom goed bij de speelsheid van kinderen. Maar laat uw hond nooit alleen bij kinderen. Door de drukte van kinderen, kan dit ras nog drukker worden. Geef de cairn terriër ook af en toe rust om bij te komen van al het spelen. 

Cairn terriërs zijn erg eigenwijs. Ze doen graag dingen op hun eigen manier. Laat u daarom niet inpakken door zijn schattige uiterlijk. De cairn terriër kan erg ondeugend zijn en kattenkwaad uithalen. 

Uit enthousiasme kan de cairn terriër gaan blaffen naar bezoek. Ze doen dat niet uit waakzaamheid maar willen het bezoek gewoon op een leuke manier begroeten. Ook naar andere honden zijn ze vaak enthousiast. Laat u niet misleiden door zijn kleine formaat. Als de cairn terriër het ergens niet mee eens is, zal hij dit laten zien. Ze zijn daarbij niet snel bang. 

De cairn terriër is niet graag alleen. U kunt hem dit wel aanleren. Maar geef de hond voldoende beweging op dagen dat hij alleen thuis zit. Of zorg dat hij iets te doen heeft. Zo houdt u uw cairn terriër tevreden. 

Activiteit 

Als u denkt dat u met de cairn terriër een rustige vriend heeft, heeft u het mis. Ze hebben ontzettend veel energie en dus ook veel beweging nodig. Ga bijvoorbeeld met uw cairn terriër lange wandelingen maken, apporteren en zwemmen. Wat ze erg leuk vinden is graven. Hondensporten die u met uw cairn terriër kunt doen zijn: flyball, behendigheid of doggydance. 

Vachtverzorging 

Cairn terriërs hebben een dubbele vacht. De ondervacht is kort en zacht. De bovenvacht is juist hard en dik. Met deze vacht is de cairn terriër goed beschermd tegen weer en wind. 

Om zijn vacht goed te verzorgen moet hij een paar keer per jaar naar de trimsalon. Hier wordt zijn vacht op de juiste manier geplukt. Scheren of knippen is niet nodig om de beschermingslaag tegen water te behouden. 

Regelmatig borstelen is naast het trimmen ook noodzakelijk bij de cairn terriër om de vacht schoon en klitvrij te houden. 

Training 

U leert uw cairn terriër gemakkelijk nieuwe trucs omdat het slimme honden zijn. Maar door zijn eigenwijze karakter vraagt het opvoeden veel tijd en geduld. Alle tijd die u in uw cairn terriër steekt, krijgt u er zeker voor terug. 

Zorg daarnaast ook voor een duidelijke en consequente opvoeding. Een cairn terriër die niet goed opgevoed is, zal uiteindelijk de baas worden in huis. Een goede opvoeding begint bij het begin, als uw cairn terriër nog pup is. Wij raden u aan om uw cairn terriër pup op een puppycursus te doen waar hij een goede basis leert op het gebied van bijvoorbeeld omgaan met mensen, honden en andere dieren. 

De cairn terriër moet leren hoe om te gaan met andere dieren. Door zijn behoefte om te jagen zal hij achter deze dieren aan gaan rennen. Heeft u katten of andere dieren? Houd hier dan rekening mee. 

Grootte en gewicht 

De cairn terriërs behoren tot de groep kleine terriërs. Ze zijn gemiddeld tussen de 28 en 31 cm. Het gewicht zit tussen de zes en acht kg. 

Kleur 

Cairn terriërs zijn er in verschillende kleuren. Denk aan crème, tarwe, rood, grijs of bijna zwart. 
De kleur van de vacht is niet altijd duidelijk bij een cairn terriër pup. Naarmate de pup ouder wordt kan de kleur van zijn vacht veranderen. Ook wordt deze vaak donkerder als hij ouder wordt.   

Speciaal voor het ras 

De cairn terriër lijkt misschien op het eerst oog een klein, lief schattig hondje. Met zijn moedige en ondeugende karaktereigenschappen gedraagt hij zich niet altijd zo. Hij zal u aan het lachen maken waardoor u zijn kattenkwaad snel doet vergeven. Maar, zorg wel voor een duidelijke opvoeding zodat uw cairn terriër leert wat wel en niet mag. Anders zal hij de baas worden in huis. 

Erfelijke ziekten 

Gezondheidsproblemen zijn er bij elk hondenras. Er komen bij de cairn terriër relatief veel erfelijke ziekten voor. Als u voor een cairn terriër kiest, doe dan altijd goed onderzoek naar de verschillende erfelijke ziekten van dit ras. Kies ook een betrouwbare fokker die voor de gezondheid van de hond staat. 

Veel voorkomende erfelijke ziekten bij de cairn terriër zijn: 

Voeding 

De hoeveelheid voeding wordt altijd bepaald door zijn gewicht, grootte en activiteitenniveau. De cairn terriër kan snel overgewicht krijgen. Geef hem daarom niet te veel voeding. Door uw cairn terriër regelmatig te wegen, kunt u zijn gewicht in de gaten houden. Twijfelt u of uw hond een gezond gewicht heeft? Of wilt u voedingsadvies op maat? Neem dan contact op met uw AniCura dierenarts. 

Type hond 

Terriër- en jachthond 

Vijf feiten over de cairn terriër 

  1. De naam van cairn terriërs is ontstaan omdat deze honden hun prooi zochten tussen steenhopen, wat in het Engels cains betekent. 
  2. De kleur van zijn vacht verandert met de jaren. Vaak wordt het iets donkerder. 
  3. Cairn terriërs zijn echte gravers. Let op als u een tuin heeft, dit gedrag kan uw tuin overhoop halen. 
  4. blaffen, blaffen en nog eens blaffen. Cairn terriërs laten graag hun stem horen. 
  5. Informeer goed naar de erfelijke ziekten bij de cairn terriër. Er zijn een aantal om rekening mee te houden of extra na te vragen bij de fokker.  

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel 

Wilt u een cairn terriër kopen? Kies dan niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt en voorkom verdriet en hoge kosten.  

Cairn terriër puppy aanschaffen? Meer informatie en tips over het kopen van een puppy vindt u op de pagina puppy kopen