Border collie

Het meest intelligente ras op de wereld is de border collie. Met zijn unieke herders instinct en grote bereidheid om samen te werken, is dit ras een goede partner voor hondensporten en hoeden. Een perfect ras voor een actieve eigenaar. 

hond border collie

Over dit ras

Wilt u meer weten over de eigenschappen van het hondenras border collie? Overweegt u om naar een fokker te gaan of om een border collie te adopteren? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u een border collie koopt. Wist u bijvoorbeeld al dat de border collie een ervaren eigenaar nodig heeft en erg actief is?

Achtergrond van de border collie

Border collie is een herdershond die afkomstig is uit het grensgebied tussen Engeland, Schotland en Wales. Vandaar de naam “border”, wat grens betekent. Het ras is gefokt om schapen te hoeden en wordt door velen beschouwd als de beste herdershond ter wereld. 

Type border collie

Bij de start van het ras, was het type erg afwisselend, afhankelijk van het terrein en de taak. De herdershonden werden geassocieerd met specifieke regio's en naar deze vernoemd. Tegen het einde van de 18e eeuw begonnen schaapherders met het houden van herder wedstrijden. In 1906 ontstond The International Sheepdog Society (ISDS) en werd de eerste stamboom gemaakt voor het ras dat nu border collie heet.

Enige hoedende herdershond

Tegenwoordig is de border collie de enige herdershond die helpt bij het verzamelen en verplaatsen van schapen rond de wereld. Tegelijkertijd is dit ras, vanwege zijn hoge intelligentie en bereidheid om samenwerken, een favoriet voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid en races.

Karakter: intelligente hond

De border collie is een ongelooflijk intelligent ras dat, vanwege zijn achtergrond als herdershond, een instinctieve en intuïtieve samenwerking heeft met zijn baasje. Het is een zeer gespecialiseerd hondenras dat 100 schapen kan verplaatsen met alleen zijn ogen.

Ervaren eigenaar

Het is geen ras voor een onervaren eigenaar. Hij is een levendige, sterke en gelukkige hond die goed bij het dagelijks leven past. Hij reageert goed op u en werkt graag samen. Ook gaat hij graag uitdagingen aan.

(Mentale) problemen

Er zijn problemen geweest in het ras met geluidsgevoeligheid, een licht gevoelige geest en het slecht werken in nieuwe omgevingen. Dit is expres weg gefokt. Het is daarom belangrijk om altijd de ouders van de pup te zien voordat u een puppy kiest.

Ongewenst hoeden

Omdat de border collie een volbloed herdershond is, kan hij ook zijn herders instinct gebruiken op andere bewegende objecten zoals fietsers, hardlopers en auto's. Dit wordt ongewenst hoeden genoemd. Het is belangrijk om de hond te trainen en strikt te zijn, zodat dit gedrag wordt vermeden.

Activiteit: lichamelijke- en mentale stimulatie

De border collie is een extreem actief ras dat veel beweging en mentale stimulatie nodig heeft om goed te functioneren.

Dagelijkse beweging

Hij moet elke dag beweging krijgen en bij voorkeur de mogelijkheid hebben om vrij te kunnen rennen. Het ras doet graag mee met sporten zoals hardlopen, fietsen en wandelen.

Mentale uitdaging

Naast voldoende beweging moet het ras ook mentaal uitgedaagd worden vanwege zijn hoge intelligentie. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door training en uw border collie problemen laten oplossen.

Als u een hond wilt waarmee u de hele dag op de bank kunt liggen, dan is dit niet het ras voor u. Als u daarentegen een actief, buitenshuis persoon bent of geïnteresseerd bent in hondentraining, dan is de border collie een goede match.

Vachtverzorging

De vacht kan van verschillende lengten zijn. Van volledig kortharig zoals een labrador, tot middellang haar. De vacht heeft niet veel verzorging nodig, hooguit af en toe borstelen.

Training border collie

De border collie is een geweldig trainingsmaatje. Het houdt ongeveer van elke type training. De border collie is het intelligentste ras ter wereld. Sommige onderzoekers vergelijken de intelligentie van het ras met een 2,5 jarig kind. Hij leert zowel het gewenste als het ongewenste gedrag bliksemsnel. 

Bal-oefeningen

Het ras kan veel herhalingen aan en geeft bijna nooit op. Border collies kunnen de neiging hebben om veel aandacht op de bal te vestigen. Het is daarom belangrijk om de hond niet te veel te trainen met bal-oefeningen. De bal kan wel een goede beloning zijn bij het trainen, zolang het maar op de juiste manier wordt gedaan. 

Hondensport

De border collie is een ongelooflijk gewaardeerd hondenras in verschillende sporten. In behendigheid en gehoorzaamheid, de meerderheid van de honden die op hoog niveau meedoen met hondensporten zijn border collies.

Grootte en gewicht

De mannetjes en vrouwtjes worden ongeveer 53 cm hoog. De border collie weegt tussen de 12 tot 22 kilogram.

Kleur

Dit ras komt voor in alle kleuren en patronen. De kleur wit mag niet dominant zijn. Typische kleuren zijn: zwart en wit, bruin en wit, zwarte driekleur, bruine driekleur, blue merle en red merle. 

Speciaal voor het ras

De border collie heeft een aantal speciale eigenschappen. Zo zijn er drie verschillende lijnen en kan de border collie intimiderend overkomen op andere honden. 

Foklijnen

De border collie wordt in verschillende lijnen gefokt. De belangrijkste zijn showlijnen en werklijnen. Showlijnen worden gefokt met het uiterlijk in gedachten. Werklijnen worden vooral gefokt om schapen mee te hoeden. Tussen deze twee lijnen is er ook nog een derde lijn, namelijk de 'sportlijn'. Deze lijn wordt gefokt voor hondensporten. Dit is meestal een mix van show- en werklijnen. Welke lijn en welk type bij u past, hangt af van wat u met uw hond wilt doen. Het is altijd aan te raden om verschillende types van het ras te zien om te kijken wat bij u past.

Volgzaam

De border collie houdt ervan om dicht bij mensen te zijn en is meestal te vinden binnen twee meter van het baasje. Ook wanneer u naar de wc gaat. Als u geïrriteerd raakt door een hond die zijn baas door dik en dun wilt volgen, dan is het ras niets voor u.

Staren

Sommige honden houden niet van border collies omdat ze staren. De border collie is gefokt om te staren omdat hij zijn blik gebruikt om schapen te bewegen. Daarom staart hij vaak naar mensen en andere honden. Voor andere honden kan dit intimiderend overkomen. Deze staar, die het ras gebruikt om de schapen te bewegen, wordt ook wel "de oog" genoemd.

Erfelijke ziekten bij de border collie

De border collie is een populair ras en daarom komen er ook diverse erfelijke ziekten voor in het ras. Veel fokkers proberen deze ziekten bewust weg te fokken. Het is daarom belangrijk dat u ook de lijnen en ouders zorgvuldig onderzoekt. 

Typische erfelijke ziekten zijn:

Voeding: voorkom gewrichtsaandoeningen

Kies voeding die aan alle behoeften van uw border collie voldoet. Het is vooral belangrijk dat de pup het eerste jaar goed wordt gevoerd om te voorkomen dat hij last krijgt van gewrichtsaandoeningen. Kies voeding dat past bij de grootte en het activiteitenniveau van de hond.

Puppyvoeding

Omdat het een zeer actief ras is, kan het nodig zijn om puppyvoeding te geven, zelfs als uw hond volwassen is. Als u twijfelt over welke voeding en welke hoeveelheid uw hond nodig heeft, kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts.

Type

Herdershond

Vijf feiten over de border collie

  1. De border collie is een herdershond die afkomstig is uit het grensgebied tussen Engeland, Schotland en Wales.
  2. De border collie is gefokt in verschillende lijnen. De belangrijkste twee zijn de showlijn en werklijn.
  3. Het ras is erg mensgericht en het zijn geweldige gezinshonden.
  4. Border collies zijn slimme, actieve werkers die graag bezig zijn met bijvoorbeeld het jagen op een tennisbal of het trainen van behendigheid en gehoorzaamheid.
  5. Alle kleuren en patronen zijn toegestaan, maar wit mag niet dominant zijn.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Wilt u een border collie kopen? Kies niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Online worden veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Dus voorkom verdriet en hoge kosten en laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen border collie koopt.

Meer informatie en tips over het kopen van een puppy of volwassen border collie? Lees: puppy of volwassen hond kopen