Beagle

De beagle heeft een ontzettend goede neus, houdt van eten en gezelschap. Dit ras is over het algemeen makkelijk in de omgang. Met een compact formaat en vrolijk karakter is de beagle één van de meest populaire hondenrassen voor gezinnen.

hond beagle

Over dit ras

Eigenschappen van het beagle-ras

De beagle is een hondenras met een ontzettend goede neus. Hij houdt van eten en gezelschap. Dit ras is over het algemeen makkelijk in de omgang. Met een compact formaat en vrolijk karakter is de beagle één van de meest populaire hondenrassen voor gezinnen. Wilt u meer weten over de beagle?

Achtergrond van de beagle

De beagle is een hondenras dat oorspronkelijk uit Engeland komt. Het zijn kleine honden met een fantastisch reukvermogen. Vroeger werden beagles gefokt om op konijnen, hazen en herten te jagen. Het ras stamt uit de 15e eeuw.

De naam 'beagle'

De herkomst van de naam beagle is niet duidelijk, maar komt hoogstwaarschijnlijk van een Keltisch woord dat "klein" betekent of van een Frans woord dat "open mond" of "luide mond" betekent.

Familie van de beagle

De beagle, harrier en Engelse jachthond zijn familie van elkaar. Ondanks dat ze veel op elkaar lijken, zijn ze gefokt met andere doelen. Zo heb je aan de ene kant de langzamere beagle met zijn goede neus en aan de andere kant de snel lopende Engelse jachthond. De harrier zit tussen deze twee soorten in.

Beagles werden gefokt om in groepen te jagen; iets wat de honden goed afgaat met zo’n fantastische neus. U zult ze vaak snuffelend zien. Ze zijn het gelukkigst wanneer ze een interessante geur volgen.

Karakter

De beagle wordt beschreven als een gelukkig, nieuwsgierig en lief ras. Ze zijn slim, energiek en speels. Het zijn uitstekende gezinshonden die over de hele wereld populair zijn. De beagle wil onderdeel uitmaken van een groep. Daarom kunnen ze goed samen met andere honden. Ze hebben wel wat aandacht en speeltijd nodig. Ze houden ook van kinderen, kinderen houden van de beagle.

Maar beagles houden er ook van om hun eigen zin te krijgen. Als ze niet hun zin krijgen, kunnen ze vastberaden en koppig zijn om zo toch te krijgen wat ze willen. Beagles kunnen zich vervelen als ze te lang alleen blijven. Als ze in een achtertuin worden achtergelaten, zullen ze manieren gaan vinden om zichzelf te vermaken, meestal door te huilen, te graven of proberen te ontsnappen.

Activiteit

Beagles zijn actieve, energieke honden die elke dag minstens één uur lichaamsbeweging nodig hebben. Dit betekent niet dat u ze gewoon in de achtertuin kan laten. Beagles zijn gefokt om in groepen te werken en zijn het gelukkigst als ze gezelschap hebben. 

Naast jagen zijn wandelen en hardlopen geschikte vormen van lichaamsbeweging dagelijkse. Doe uw beagle wel aan de lijn want met zijn goede neus en jachtinstinct gaat hij snel achter interessante geurtjes aan. Er zijn natuurlijk uitzonderlijke gevallen waarin het mogelijk is om een ​​beagle te leren loslopen.

Vachtverzorging

De kortharige vacht van het ras heeft weinig vachtverzorging nodig. Borstel hem één keer per week. Beagles verharen, maar omdat hun haar kort is, valt het niet zo op. Hun vacht wordt in de winter meestal dikker waardoor ze in de lente meer haren verliezen. Het zijn schone honden die over het algemeen niet vaak in bad hoeven.

Training

Beagles hebben dagelijkse lichaamsbeweging en mentale stimulatie nodig in de vorm van geurspelletjes. Zonder dit kunnen ze zich vervelen en kunnen ze gewelddadig worden. Doe samen met uw beagle aan hondensporten. Vooral speur- en neuswerk vindt hij leuk om te doen. Een blije beagle is een beagle die zijn neus mag gebruiken.

Het ras kan een beetje moeilijk zijn om zindelijk te maken. Het kan soms één jaar duren voordat sommige beagles volledig zindelijk zijn. Vroege socialisatie- en puppycursussen zijn daarom belangrijk. Heb tijdens het trainen geduld, beloon uw beagle en wees creatief. Onthoud dat beagles obsessief zijn met eten en bijna alles doen voor een traktatie.

Grootte en gewicht

De beagle is een middelgrote hond. Hij is 33 tot 40 cm lang en weegt 8 tot 14 kg.

Kleur

Alle beagles hebben een korte, schone vacht die meestal driekleurig is namelijk wit, bruin en zwart. Sommige beagles zijn tweekleurig en hebben op hun witte lichaam, lichtgele of bruine vlekken. Alle kleuren zijn bij dit ras toegestaan.

Speciaal voor het ras

Er zijn een aantal dingen waar u op moet letten voordat u een beagle mee naar huis neemt. Het belangrijkste is dat het ras een geurhond is en geleid wordt door zijn neus. De neus van het ras is altijd op de grond, op zoek naar een interessant pad om te volgen. Dus een omheinde tuin is een goed idee om uw hond te beschermen tegen verkeer of gevaar. En nogmaals - hij heeft een grote liefde voor eten. Laat geen eten onbeheerd achter!

Erfelijke ziekten

Beagles zijn over het algemeen gezond, maar ze kunnen door bepaalde gezondheidsproblemen worden getroffen. Verantwoordelijke fokkers zullen hun dieren testen  op gezondheidsproblemen zoals: 

Check altijd bij uw fokker op welke ziekten de hond getest is.

Voeding van de beagle

Beagles zijn voedseldieven en proberen alles te eten. Met hun neus zitten ze vaak in het afval in de hoop daar iets te eten te vinden. Ook eten ze snel te veel. U houdt uw beagle het makkelijkst gezond door hem op het juiste gewicht te houden.

Type hondenras

Geurhond

Vijf feiten over de beagle

  1. Beagles zijn voornamelijk gefokt met als doel het jagen op hazen, een activiteit die bekend staat als beagling.
  2. Beagles hebben regelmatig lichaamsbeweging nodig en zijn niet graag lang alleen.
  3. Het ras kwijlt niet, heeft geen hondengeur en verhaart bijna niet.
  4. De beroemde cartoon Snoopy is een beagle.
  5. De beagle houdt van eten en zal snel te veel eten als hij de kans krijgt. Zorg ervoor dat uw voorraadkast gesloten is en dat uw vuilnisbakken veilig zijn.