Australian shepherd

De Australian shepherd, oftewel Aussie, is een hond met veel energie. Als u bereid bent om veel tijd te besteden aan uw Australische vriend, krijgt u er veel liefde voor terug en een geweldig maatje erbij.

hond australian shepherd

Over dit ras

Wat zijn de eigenschappen van de Australian shepherd? Hier leest u meer over de verschillende kenmerken van dit hondenras en wat u moet weten voordat u dit hondenras aanschaft. Wist u bijvoorbeeld al dat de Aussie een echte waakhond en een erg energieke hond is?

Achtergrond van de Australian shepherd

Het lijkt niet helemaal duidelijk waar de Australian shepherd vandaan komt. Ondanks de naam zeggen sommigen dat het ras is ontwikkeld in het Amerikaanse Westen. Anderen zeggen dat dit ras afkomstig kan zijn uit Duitsland, Spanje of de Britse eilanden. Zijn mogelijke voorouders zijn de Australisch langharige Collie-honden met korte staart, Duitse herdershonden en Baskische herders.

Oorsprong hedendaagse Australian shepherd

De hond die we tegenwoordig kennen als de Australian shepherd komt uit de Verenigde Staten. Daar werd hij gekozen voor zijn harde werkvermogen. Met zijn veelzijdigheid, kudde-instincten en scherpe intelligentie was dit ras voor lange tijd erg nuttig op boerderijen. Vóór 1945 was de naam Australian shepherd als rasnaam niet bekend. De variatie in lichaamsbouw, grootte en hoofdtype van de honden deed denken aan gemengde rassen. Ze hadden ook andere namen zoals Spaanse herder, Californische herder en Pastor honden.

Karakter: loyale en actieve hond

Aussies zijn loyaal en toegewijd aan hun baasjes en willen dicht bij hen zijn. Wees niet verbaasd als uw hond op uw voeten gaat zitten of uw stappen volgt waar u ook gaat. Hij werkt goed samen, is gemakkelijk te trainen en het gelukkigst als hij werk te doen heeft. Daarom doet u er goed aan als u uw Australian shepherd bezig houdt. 

Actief hondenras

Vanwege zijn hoge energie, past dit ras niet bij alle gezinnen. Als u een actief gezin bent, is de Aussie een geweldige en liefhebbende toevoeging. Ze zijn over het algemeen extravert en vriendelijk. Sommige honden kunnen juist verlegen zijn en meer gereserveerd onder vreemden.

Waakhond

De Australian shepherd is een hoedende en waakhond. Dit betekent dat het ras meestal beschermend is en zal laten weten wanneer er vreemden aankomen. Ze hebben ook de neiging om dingen te bewaken en dit is belangrijk om vanaf jonge leeftijd te trainen.

Activiteit: slimme en energieke hond

De Australian shepherd is een energieke en atletische hond die veel beweging nodig heeft in het dagelijkse leven. Hij houdt ervan om zijn lichaam te gebruiken. Vanwege zijn intelligentie heeft hij een toegewijde eigenaar nodig die ook graag beweegt. De Aussies gaan graag met hun baasjes mee tijdens lange wandelingen, hardlopen en trektochten.

Het beste wat u kunt doen, is een levensstijl vinden waarin u uw Aussie ook in uw dagelijkse bezigheden betrekt. Geef uw Aussie ook een “baan”. U zult zien dat door zijn denkende vermogen en intelligentie u met allemaal taakjes kunt helpen. Verder kunt u met uw Australian shepherd meedoen aan hondensporten, zoals gehoorzaamheid, behendigheid, flyball en hoeden.

Vachtverzorging

De vacht van een Australian shepherd kan golvend of recht zijn. Zelfs als het ras redelijk langharig is, vereist het niet zoveel werk als u misschien denkt. Met regelmatig (misschien twee keer per week) borstelen om losse haren te verwijderen, houdt u het onder controle. Doe de Aussie in bad als hij vies wordt en als hij verhaart. Vergeet niet de vacht goed te föhnen na een bad.

Australian shepherd training

Begin in een vroeg stadium met socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Ze hechten zich sterk aan hun families en kunnen overbezorgd zijn. Als ze zonder gezelschap blijven voor een lange tijd, kunnen ze dingen kapot maken of agressief worden.

Routines

De positieve aspecten van de loyaliteit van deze hond, gecombineerd met zijn intelligentie en hoge energie, maakt dat hij heel goed te trainen is. Goed om te weten is dat veel Australian shepherds ook van consistentie houden. Ze houden van routines als het gaat om eten, wandelen en naar bed gaan. Als u uw routine wijzigt, wees daar dan voorbereid dat uw Australian shepherd zich kan verzetten.

Grootte en gewicht: middelgrote hond

Aussies zijn iets langer dan hoog en zijn middelgroot. De hoogte voor mannen is ongeveer 51 tot 58 cm en voor teven rond de 46 tot 53 cm. Het gewicht verschilt van 16 tot 32 kg, afhankelijk van het geslacht en de lichaamsbouw. 

Kleur van het hondenras

Dit ras is er in veel verschillende kleuren zoals zwart, bruin en rood. De meest kenmerkende kleur van de Australian shepherd is merle, waarbij de hond een patroon heeft met verschillende lichte en donkere vlekken. Het meest bekende is de blauw merle, maar Aussies zijn er ook in rood merle.

Speciaal voor het ras

Elk hondenras heeft speciale eigenschappen, ook de Aussie. Zo heeft de Australian shepherd veel aandacht en training nodig. 

Veel aandacht nodig

Om ervoor te zorgen dat dit ras bij u past, moet u bereid zijn veel tijd en werk te besteden aan uw Aussie. Het feit dat hij een achtergrond heeft als herders- en jachthond, vraagt ​​om meer aandacht dan bij een pure gezelschapshond.

Omgang met kinderen

Vanwege hun achtergrond zien ze kinderen vaak als een deel van hun "kudde". Leer aan uw Aussie dat bijten en jagen niet zijn toegestaan. Leer uw kinderen ook altijd hoe ze de Aussie moeten benaderen en aanraken. Omdat dit ras de neiging heeft om het gezin te bewaken, is het ook belangrijk dat u uw Aussie leert hoe hij zich moet gedragen als er bezoek komt. 

Omgang met andere hondenrassen

Omdat ze graag hun lichaam gebruiken, kunnen ze niet samen met alle hondenrassen. Ze zijn misschien te druk en te zwaar voor kleinere honden of honden met een andere manier van spelen.

Erfelijke ziekten bij de Australian Shepherd

De Australian shepherd is over het algemeen een gezond hondenras. Sommige veel voorkomende ziekten zijn meer aanwezig dan anderen. Erfelijke ziekten die voorkomen zijn: 

Een verantwoordelijke fokker zal ze testen op heupdysplasie, staar, epilepsie en in sommige landen wordt ook een mentale test gedaan.

Voeding

De hoeveelheid voeding moet gebaseerd zijn op de grootte, het gewicht en de algemene gezondheid van de Australian shepherd. Kortom, de routines van voedsel zijn erg persoonlijk. Doe altijd wat het beste is voor uw Aussie en neem contact op met uw dierenarts als u twijfelt.

Type

Herdershond

Vijf feiten over Australian shepherd

  1. De Australian shepherd is een hond met een hoge intelligentie, volgens sommigen is hij een van de slimste honden in de wereld.
  2. Wilt u een toegewijde en liefdevolle gezelschapshond? Perfect! Zolang de hond aan zijn beweging komt, zult u een liefdevolle vriend voor het leven hebben.
  3. De Aussie is niet voor iedereen geschikt, u moet veel tijd en energie aan hem besteden, anders kan hij dingen kapot maken en agressief worden.
  4. Dit ras is lange tijd erg nuttig geweest op boerderijen, een perfecte werkhond.
  5. De Australian shepherd houdt van routines als het gaat om eten, wandelen en naar bed gaan en kan het er niet mee eens zijn als u iets verandert aan zijn routine.

Ongecontroleerde of illegale hondenhandel

Wilt u een Australian shepherd kopen? Kies dan niet voor verkopers waarvan u niet kan achterhalen hoe de hond gefokt is. Zo voorkomt u dat u onbewust deelneemt aan ongecontroleerde of zelfs illegale hondenhandel. Er worden online veel honden aangeboden. Helaas zien we dat een deel van deze honden niet goed gefokt en/of verzorgd is. Deze puppies kunnen daardoor gevaarlijke en ernstige (al dan niet erfelijke) ziektes hebben, zelfs met dodelijke afloop. Laat u goed informeren voordat u een pup of volwassen hond koopt en voorkom verdriet en hoge kosten. 

Australian shepherd puppy aanschaffen? Meer informatie en tips over het kopen van een puppy vindt u op de pagina puppy kopen.