Puppy kopen, waar op letten & wat komt erbij kijken

Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Wij helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

Rashond of kruizing?

Wilt u een puppy kopen? Misschien heeft u al een ras in gedachten. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een kruising. 

Wij horen vaak dat mensen een rashond kopen, omdat ze ervan uitgaan dat zorgvuldig gefokte dieren beter of gezonder zijn. Dat is helaas niet waar. De hogere prijzen werken in die zin soms zelf misleidend. 

Het voordeel van een rashond is dat u ongeveer weet hoe die gaat worden qua karakter en fysiek. Sommige rassen hebben wel een verhoogde aanleg voor bepaalde erfelijke afwijkingen, zie de rasdierenwijzer of op de rashondenwijzer. Bekijk hier de meest gezonde hondenrassen

Besluit u tot de aanschaf van een rashond? Dan raden we aan om na te gaan of een fokker zijn best heeft gedaan om deze afwijkingen te voorkomen. Als u vragen hierover hebt, neem dan vooral contact met ons op.

Welk ras past bij u of bij uw gezin? 

Wilt u een sportieve hond die veel beweging vraagt, of eerder een rustig ras? Zoekt u een hond die u uitdaagt en die u goed moet trainen? Of heeft u een gezin met kinderen en heeft u liever een bedaarder type?

We helpen u graag met het kiezen van het beste ras bij uw situatie: vind uw hondenras

Misschien overbodig om te zeggen, maar alle honden hebben training, socialisatie en veel aandacht nodig. Meer dan de helft van de mensen vindt dat de opvoeding van een pup in de eerste maanden zelfs net zo zwaar als het opvoeden van een baby.

Waar koop ik een puppy?

Het is zo verleidelijk om op marktplaats te gaan zoeken en enkele uren later al een pup te hebben. Dit is echter zelden een goed idee. 

Ruim de helft(!) van de pups in Nederland zijn op dit moment geïmporteerd uit het oosten van Europa. Er worden daar honden geproduceerd in grote fokkerijen.

De pups hebben hier doorgaans bepaald geen fijne jeugd gehad, over de situatie van hun ouders maar te zwijgen. Naar de socialisatie, hygïene, vaccinatie en ontwormingstatus van de puppy’s kunnen we enkel raden.

Kijk daarom uit naar een goede fokker of een hobbyist, die zijn pups met veel zorg grootbrengt. Een goede fokker zal u ook toestaan om al ruim voor de aanschaf, als de pups nog maar een paar weken oud zijn, de teef, de pups en de omgeving te komen bekijken.

Hoe herken ik een goede fokker?

Elke fokker is anders, hoe herkent u een goede? U kunt bijvoorbeeld letten op: 

Puppyconsult

Tijdens de puppyconsults leren we uw pup dat een bezoek aan de dierenarts vooral leuk is! Daar zal hij de rest van zijn leven veel gemak van hebben.

We controleren de gezondheid van de pup op drie, zes en negen maanden leeftijd. Met name de groei, het tanden wisselen en parasieten zijn aandachtspunten.

Lees ook: puppyconsult

Inenten

Door middel van inentingen kan uw huisdier worden beschermd tegen verschillende gevaarlijke ziektes. Puppy’s krijgen hun inentingen op zes, negen en twaalf weken.

Vanaf één jaar hebben honden een jaarlijkse herhalingsvaccinatie nodig. U krijgt hiervan automatisch een brief thuis, wanneer de dieren hun twaalf weken prikje hebben gehad bij ons.


Vanzelfsprekend vaccineren wij op maat; uw dier krijgt enkel de vaccinaties die echt nodig zijn. Deze zijn niet elk jaar hetzelfde. Lees ook: inenten bij honden.

Puppy chippen

Wanneer een hond wegloopt, aangereden wordt of zoek raakt, kan door middel van de gegevens op de chip de eigenaar snel worden opgespoord. Lees hier alles over het chippen van uw hond.

Puppy verzekeren

Als uw huisdier ziek wordt of een ongeluk krijgt, kunnen de kosten redelijk oplopen. Net als bij mensen, kost ook medische hulp bij dieren soms veel geld.Wij adviseren dieren te laten verzekeren bij een goede huisdierenverzekeraar, als u onverwachte kosten lastig kunt dragen. Lees hier meer over de verzekering voor huisdieren.

Puppy ontwormen

Alle pups krijgen spoelwormen mee van hun moeder. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, ziet u de wormen of wormeitjes meestal niet in de ontlasting. De wormeitjes zijn namelijk microscopisch klein.

De wormen zelf komen pas terecht in de ontlasting als zij dood zijn. Ze zien eruit als spaghettislierten.

Spoelwormen zijn besmettelijk voor mensen. Met name jonge kinderen kunnen er ziek van worden en blijvend letsel aan overhouden.

Ontworm alle honden en katten tegelijk. Heeft u een pup in huis, dan zullen andere dieren binnen het gezin dus ook vaker ontwormd moeten worden.

Ontworminggschema hond  
2 weken V  
4 weken V  
6 weken V  
8 weken V  
3 maanden V  
4 maanden V  
5 maanden V  
6 maanden V  

 

daarna: elke 3 maanden