Puppy of hond kopen: tips van de dierenarts

Een puppy kopen is erg leuk. Een nieuw huisdier brengt namelijk heel veel plezier met zich mee. Een puppy vraagt ook zeker de nodige tijd en aandacht. Onze dierenartsen helpen u graag op weg met nuttige tips en praktische informatie.

Heb ik tijd en ruimte voor een hond?

Het eerste om over na te denken: past een hond in uw dagelijks leven? Alle honden hebben training, socialisatie en veel aandacht nodig. Meer dan de helft van de mensen vindt dat de opvoeding van een pup in de eerste maanden zelfs net zo zwaar als het opvoeden van een baby. Een hond is meerdere jaren bij u.

Heeft u de tijd, ruimte, energie en geld voor een hond? Om een goede indruk te krijgen kunt u bijvoorbeeld ook vrienden of kenissen vragen hoe zij het ervaren om een hond als huisdier te hebben. 

Rashond of kruizing?

Wilt u een puppy kopen? Misschien heeft u al een ras in gedachten. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een kruising. 

Wij horen vaak dat mensen een rashond kopen, omdat ze ervan uitgaan dat zorgvuldig gefokte dieren beter of gezonder zijn. Dat is helaas niet waar. De hogere prijzen werken in die zin soms zelf misleidend. 

Het voordeel van een rashond is dat u ongeveer weet hoe die gaat worden qua karakter en fysiek. Laat u hierover informeren en kijk wat bij u past. Dit betekent natuurlijk niet dat u precies krijgt wat in de omschrijving van het ras staat. Elk dier heeft weer een eigen karakter. 

Sommige rassen hebben een verhoogde aanleg voor bepaalde erfelijke afwijkingen, zie de rasdierenwijzer of op de rashondenwijzer. Bekijk hier de meest gezonde hondenrassen

Besluit u tot de aanschaf van een rashond? Dan raden we aan om na te gaan of een fokker zijn best heeft gedaan om deze afwijkingen te voorkomen. Als u vragen hierover hebt, neem dan vooral contact met ons op.

Welk ras past bij u of bij uw gezin? 

Wilt u een sportieve hond die veel beweging vraagt, of eerder een rustig ras? Zoekt u een hond die u uitdaagt en die u goed moet trainen? Of heeft u een gezin met kinderen en heeft u liever een bedaarder type?

Sommige rassen zijn meer ‘werk’, zeker voor iemand die voor het eerst hondeneigenaar wordt. Denk bij uw keuze ook aan:

We helpen u graag bij het kiezen van het beste ras bij uw situatie: vind uw hondenras. Doe ook onze test en wij geven u advies.

Kijk bij kruisingen naar de ouders, of vraag naar het gedrag dat de hond (nu al) laat zien met bijvoorbeeld andere honden, andere dieren en speeltjes.

Waar koop ik een puppy?

Het is zo verleidelijk om op marktplaats te gaan zoeken en enkele uren later al een pup te hebben. Dit is echter zelden een goed idee. 

Ruim de helft(!) van de pups in Nederland zijn op dit moment geïmporteerd uit het oosten van Europa. Er worden daar honden geproduceerd in grote fokkerijen.

De pups hebben hier vaak bepaald geen fijne jeugd gehad, over de situatie van hun ouders maar te zwijgen. Naar de socialisatie, hygïene, vaccinatie en ontwormingstatus van de puppy’s kunnen we enkel raden.

Kijk daarom uit naar een goede fokker of een hobbyist, die zijn pups met veel zorg grootbrengt. 

Hoe herken ik een goede fokker?

Elke fokker is anders, hoe herkent u een goede? Een goede fokker zal u ook toestaan om al ruim voor de aanschaf, als de pups nog maar een paar weken oud zijn, de teef, de pups en de omgeving te komen bekijken.

Als de fokker moeilijk bereikbaar is, u niet bij het nestje (thuis) wilt ontvangen of de omstandigheden zeer onhygiënisch zijn, moeten er alarmbellen af gaan. Verder kunt u letten op:

Vragen stellen is heel belangrijk: zo kunt u zowel de pup als fokker beter leren kennen. Een goede fokker heeft informatie over de ouders, de bevalling, gezondheid en karakter van het nestje waar hij of zij verantwoordelijk voor is.

Een puppy mag zijn/haar moeder niet verlaten tot ze twaalf weken is, u mag daarvoor de pup dus niet meenemen. Als de fokker twijfelt over leeftijd of aanbiedt de pup al eerder mee te geven, is dat ook een alarmbel. 

Ophalen van de puppy bij fokker

Wanneer u de pup ophaalt, moet de fokker u verschillende informatie meegeven, zoals een registratie, bewijs van aankoop en een certificaat van een dierenarts dat de pup is nagekeken. Als de fokker de pup al heeft laten vaccineren, moet u hier ook bewijs van krijgen en een rooster voor toekomstige vaccinaties en ontwormen.

Kom langs voor check bij dierenarts

Heeft u uw puppy in huis? Gefeliciteerd met uw nieuwe huisgenoot! Vergeet u niet langs te komen bij de dierenarts voor de eerste check en de vaccinaties? 

We controleren de gezondheid van de pup op drie, zes en negen maanden leeftijd. De dierenarts let met name op de groei, het tanden wisselen en parasieten. 

Heeft u vragen over verzorging van uw pup? Komt langs voor een puppyconsult.

Lees ook: hond voorbereiden op bezoek dierenarts

Inenten van uw puppy

Door middel van inentingen wordt uw huisdier beschermd tegen verschillende gevaarlijke ziektes. Puppy’s krijgen hun inentingen op zes, negen en twaalf weken.

Vanaf één jaar hebben honden een jaarlijkse herhalingsvaccinatie nodig. U krijgt hiervan automatisch een brief thuis, wanneer de dieren hun twaalf weken prikje hebben gehad bij ons.

Vanzelfsprekend vaccineren wij op maat; uw dier krijgt enkel de vaccinaties die echt nodig zijn. Deze zijn niet elk jaar hetzelfde. Lees ook: inenten bij honden.

Puppy chippen

Het is verplicht dat uw puppy vanaf zeven weken na geboorte gechipt en geregistreerd is en dat hij een EU-dierenpaspoort heeft. Deze regels zijn er vooral om illegale handel tegen te gaan, maar het is ook erg handig. Wanneer een hond wegloopt, aangereden wordt of zoek raakt, kan door middel van de gegevens op de chip de eigenaar snel worden opgespoord. Voor honden is dit verplicht.

Lees hier alles over het chippen van uw hond.

Puppy verzekeren

Als uw huisdier ziek wordt of een ongeluk krijgt, kunnen de kosten redelijk oplopen. Net als bij mensen, kost ook medische hulp bij dieren soms veel geld. Wij adviseren dieren te laten verzekeren bij een goede huisdierenverzekeraar, als u onverwachte kosten lastig kunt dragen. Lees hier meer over de verzekering voor huisdieren.

Puppy ontwormen

Alle pups krijgen spoelwormen mee van hun moeder. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, ziet u de wormen of wormeitjes meestal niet in de ontlasting. De wormeitjes zijn namelijk microscopisch klein.

De wormen zelf komen pas terecht in de ontlasting als zij dood zijn. Ze zien eruit als spaghettislierten.

Spoelwormen zijn besmettelijk voor mensen. Met name jonge kinderen kunnen er ziek van worden en blijvend letsel aan overhouden.

Ontworm alle honden en katten tegelijk. Heeft u een pup in huis, dan zullen andere dieren binnen het gezin dus ook vaker ontwormd moeten worden.

Ontworminggschema hond  
2 weken V  
4 weken V  
6 weken V  
8 weken V  
3 maanden V  
4 maanden V  
5 maanden V  
6 maanden V  

daarna: elke 3 maanden.

Gratis folder: groei en voeding van pups

Denk aan de kwaliteit van voeding, overgewicht en het groeien van pups.

Download de PDF