Wat is een progesteron-bepaling en hoe gaat het in zijn werk?

Den Helder - Pasteurstraat

Pasteurstraat 147 1782 JC Den Helder
Routebeschrijving 0223 - 622 627

 

Fertiliteit en progesteronbepaling bij AniCura De Woldberg

Voor fokkers van honden en katten heeft onze kliniek een uitgebreid begeleidingsprogramma. Professionele fokkers krijgen bij ons een omzetafhankelijke korting.

Wilt u weten wanneer uw hond vruchtbaar is? Om het optimale dektijdstip van een teef te kunnen bepalen is het nodig om het hormoon progesteron in het bloed te meten. AniCura Dierenkliniek de Woldberg maakt hiervoor gebruik van de zeer betrouwbare apparaten Immulite en Catalyst. Deze onderzoeken zijn alleen mogelijk op onze hoofdlocatie in Steenwijk

Binnen twee uur weet u of uw hond vruchtbaar is

De Immulite is een apparaat dat volledig geautomatiseerd en computergestuurd bloedonderzoeken uitvoert. Wij gebruiken de Immulite om de progesteron waardes te kunnen bepalen. Binnen twee uur is de uitslag bekend.

De Immulite is op dit moment het meest betrouwbare en snelste apparaat om dit onderzoek uit te voeren. U kunt kiezen uit losse bepalingen of een pakketprijs. De assistente kan u hier meer over vertellen.

Na de progesteronbepaling bij ons op de praktijk doen wij vier weken later een gratis echo om te kijken of uw teef drachtig is.

In het artikel leest u meer over het meten van progesteron bij uw teef. Of neem voor vragen of advies gerust even contact met ons op.

Progesteron-bepaling 

Progesteron is een hormoon dat betrokken is bij loopsheid en ovulatie (eisprong). Met een progesteron-bepaling meten we de hoeveelheid progesteron in het bloed van een teef. Zo kunnen we bepalen of ze aan het ovuleren is. Dit wordt gedaan om de kans op een vruchtbare dekking zo groot mogelijk te maken. 

Een progesteron-bepaling wordt ingezet door fokkers, maar ook voor baasjes die eenmalig een nestje willen en de dekking door de reu moeten inplannen. Voor een grote kans op drachtigheid is het belangrijk de teef op het juiste moment - dat wil zeggen ongeveer 24 uur na de ovulatie - te laten dekken.

Hoe werkt een progesteron-bepaling?

De ovulatie kan nauwkeurig worden vastgesteld aan het verloop van de progesteronconcentratie in het bloed. 

Door om de twee tot drie dagen de hoeveelheid aanwezige progesteron in het bloed te meten, kan het optimale dekmoment bepaald worden. Dit betekent dat uw teef meerdere malen de kliniek moet bezoeken voor bloedonderzoek.

De progesteron-bepaling wordt niet beïnvloed door tijd (dus het bloedonderzoek kan de gehele dag ingepland worden) of door dieet (uw teef hoeft niet nuchter te zijn). 

In de praktijk zien we dat het optimale dekmoment meestal tussen de 9 en 15 dagen na de eerste bloedige uitvloeiing ligt.

Soorten progesteron-bepalingen

Om het optimale dekmoment te vinden, is een zeer precieze meetmethode nodig. Er zijn op dit moment meerdere methodes om het progesteron te meten: 

Vraag uw dierenarts met welke methode zij werken. Hoe betrouwbaarder de test, hoe hoger de kans op resultaat.  

Hoeveel bloedtesten heeft mijn teef nodig?

Het verschilt per teef hoeveel bloedtests nodig zijn. Meestal zijn er twee of drie tests nodig om het moment van ovulatie te bepalen. 

Dekking van de teef

Als bepaald is wanneer de teef vruchtbaar is, is het tijd om voor te bereiden op de dekking

Vragen, of een afspraak maken?

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van een progesteron-bepaling? Neem contact met ons op.

Den Helder - Pasteurstraat

Pasteurstraat 147 1782 JC Den Helder
Routebeschrijving 0223 - 622 627