Heeft uw hond of kat een oogprobleem? Komt er bijvoorbeeld vocht uit het oog, knijpt uw kat of hond veel met het oog, of merkt u dat hij of zij niet meer goed ziet? Met oogonderzoek kan uw dierenarts een diagnose stellen.

Den Helder - Pasteurstraat

Pasteurstraat 147 1782 JC Den Helder
Routebeschrijving 0223 - 622 627

Het oogonderzoek bij uw hond of kat

Het is belangrijk om tijdens het bezoek aan de dierenarts een duidelijk beeld te krijgen over:

Tijdens het oogonderzoek bekijkt de dierenarts het oog van buiten naar binnen. Hiervoor zijn een aantal hulpmiddelen nodig om achter de oorzaak te komen.


Met verschillende hulpmiddelen kijkt de dierenarts in het oog van uw hond of kat.

Onderzoek oogbol

Allereerst wordt de positie van de oogbol bekeken. Puilt het oog uit, of zit het nog mooi in de oogkas?

Schirmer Tear Test

Voordat er met een lamp in het oog wordt gekeken doet de dierenarts de Schirmer Tear Test. Met de Schirmer Tear Test wordt de traanproductie gemeten. Hierbij wordt een strip gedurende een minuut in het onderooglid van uw hond of kat aangebracht, waarna de strip kan worden afgelezen. Een minuut stil zitten kan voor een hond soms een behoorlijke uitdaging zijn!

Onderzoek rond en in het oog

Vervolgens wordt met een hulpmiddel het gebied rondom de oogleden en de oogleden zelf bekeken. Hierbij onderzoekt de arts bijvoorbeeld:

Vervolgens kan de dierenarts bijvoorbeeld kijken naar:

Mocht het hierna nodig zijn, kan de dierenarts ook het netvlies nog bekijken.

Aanvullend oogonderzoek bij de hond of kat

Naar aanleiding van het eerste onderzoek is er vaak aanvullend onderzoek nodig om te bepalen wat er met het oog van uw hond of kat aan de hand is. Mogelijke vervolgonderzoeken zijn:

Het oog aankleuren

Zo kan het nodig zijn om een kleuring uit te voeren, en zo te kijken of er sprake is van een beschadiging van het hoornvlies. Hierbij wordt een oranje strip of druppel kort in het oog aangebracht. Vervolgens kan met de spleetlamp worden beoordeeld of er sprake is van een beschadiging (fluoresceïne kleuring).

Het meten van de oogdruk

Een ander aanvullend onderzoek is het meten van de oogdruk. Bij een verhoogde oogdruk kan er snel schade optreden van de oogzenuw, waardoor een snelle behandeling vereist is.

Lokaal verdoven van het oog en de pupil groter maken

Soms gebruikt de specialist plaatselijke verdoving in het oog om aanvullende tests uit te voeren. Of wordt een andere druppel gebruikt om de pupil groter te maken om beter in het oog te kunnen kijken.

Na het onderzoek van het oog van uw hond

Hopelijk is aan de hand van het onderzoek duidelijk wat de oorzaak is van het oogprobleem van uw hond of kat. Veel problemen aan het oog bij honden of katten kunnen gelukkig eenvoudig verholpen worden met een oogzalf, oogdruppels of andere medicatie. Helaas is er soms een oogoperatie nodig.

Een oogoperatie bij uw dier

Een oogoperatie is bijvoorbeeld nodig bij entropion of staar. Bij entropion krullen de oogleden naar binnen en irriteren de haartjes van de ooglidrand het hoornvlies.
Uw arts zal u advies geven over de beste behandeling voor uw hond of kat.

Kosten onderzoek van het oog bij uw hond of kat

De kosten van het onderzoek hangen af van het type onderzoek, en of aanvullend onderzoek nodig is.

Vragen of twijfels?

Heeft u het idee dat uw hond een oogprobleem heeft? Bent u nieuwsgierig naar kosten die bij oogonderzoek komen kijken? Neem dan contact met ons op.

Den Helder - Pasteurstraat

Pasteurstraat 147 1782 JC Den Helder
Routebeschrijving 0223 - 622 627