Huidaandoeningen komen helaas bij katten van alle rassen en leeftijden voor en zijn vaak erg vervelend.

Den Helder - Pasteurstraat

Pasteurstraat 147 1782 JC Den Helder
Routebeschrijving 0223 - 622 627

Huidproblemen kat

Een huidprobleem bij de kat is veelvoorkomend en iets waar wij in de kliniek vaak bezocht voor worden. Een huidprobleem kan zowel symptoom als diagnose zijn. 

Hoe kunt u een huidprobleem bij uw kat herkennen?

Katten kunnen tijdens hun hele leven leven last krijgen van huidproblemen. Ook de vorm en mate kunnen fors verschillen. Veel voorkomende symptomen zijn:

Wanneer u merkt dat uw kat sommige plekken overmatig likt en krabt, kan dat een teken zijn dat er meer aan de hand is.

Mogelijke oorzaken huidproblemen kat

Atopie is een veel voorkomende allergie bij katten. Uw kat is dan overgevoelig voor dingen in zijn leefomgeving, zoals huisstofmijt of boompollen.

         

Huisstofmijt

Andere mogelijke oorzaken voor huidproblemen zijn:

Om te voorkomen dat uw kat chronische huidproblemen krijgt die steeds moeilijker te behandelen zijn, is onderzoek noodzakelijk. Wacht daarom niet te lang met een bezoek aan de dierenarts. Veel huidproblemen zijn namelijk goed te behandelen.

Allergie voor kattenvoer

Ongeveer 15 procent van alle allergieën wordt veroorzaakt door voer. Als uw kat overgevoelig is voor de voeding, kunnen huidklachten in de vorm van jeuk en ontstekingen ontstaan. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig.

Als de dierenarts een voedselallergie vermoedt, kan uw kat een dieet krijgen. In enkele gevallen is onderzoek op de lange termijn nodig, volgt er een priktest of worden bloedmonsters afgenomen.

Uw kat heeft een huidprobleem: wat nu?

Huidproblemen zijn vaak complex. Wat staat u te wachten wanneer u met uw kat naar de dierenarts gaat?

Onderzoek

De dierenarts zal eerst een onderzoek starten:

De volgende stap is nagaan of er sprake is van bacteriën, parasieten of misschien een voedselallergie.

Meestal wordt er bij uw kat een monster afgenomen met een huidafkrabsel, plakbandmonster en/of een monster uit de oren. Soms is er een bloedmonster of een weefselmonster nodig.

Welke behandeling krijgt uw kat?

Het type huidaandoening bepaalt de behandeling die uw kat nodig heeft. De dierenarts zal na het onderzoek een - voorlopige - diagnose stellen.

Uit het onderzoek kan bijvoorbeeld blijken dat uw kat een allergie, schimmel of een hormonale ziekte heeft. Na het onderzoek kunnen we een behandelplan opstellen en u vertellen wat er verder nodig is: aanvullende onderzoeken, behandelingen of een herhaalbezoek.
 
Is volledige genezing niet mogelijk? Dan kunt u er met de juiste behandeling voor zorgen dat de symptomen onder controle gehouden worden.

De kans dat de huidproblemen in de rest van uw kat's leven terugkomen, wordt daarbij enorm verkleind. Bovendien vermindert u meteen het risico op nieuwe of andere infecties. Of erger: chronische problemen, die steeds moeilijker te behandelen zijn.

Het kan zijn dat u voor de behandelingen regelmatig met uw kat naar de dierenarts moet. Hou daar alvast rekening mee.

Nagelhoesjes voor katten

Wanneer uw kat overmatig krabt - voor of tijdens de behandeling - kunnen nagelhoesjes een goede oplossing zijn. Vraag ernaar bij uw dierenarts.

Oorproblemen en een mogelijke operatie

In de oren en de gehoorgang komen bij katten vaak problemen voor. In de meeste gevallen gaat het om een eenvoudige infectie, welke prima te behandelen is met oor-reiniging.
 
Soms blijkt er meer aan de hand: de gehoorgang van uw kat kan zo ontstoken zijn dat er een operatie nodig is.

Er kunnen ook andere oorzaken zijn voor een terugkerende oorontsteking. Denk bijvoorbeeld aan een allergie of poliepen.
 
Wanneer uw kat met oorproblemen bij de dierenarts komt, zal deze de oren controleren. Indien nodig wordt er een monster afgenomen om bacteriële infecties te onderzoeken.

Kosten behandeling huidproblemen kat

Welke kosten er komen kijken bij een behandeling, is van meerdere factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van de onderzoeken die uw kat nodig heeft, de behandelingen en eventuele medicatie.

Neem gerust contact op, wij informeren u graag verder.

Ook honden kunnen verschillende huidproblemen hebben. Daar leest u hier meer over.

Den Helder - Pasteurstraat

Pasteurstraat 147 1782 JC Den Helder
Routebeschrijving 0223 - 622 627