Start met opvoeden in een nieuwe omgeving

Een rustige start, gecombineerd met een consequente en gerichte aanpak geeft je pup de beste start. Hier lees je waar je aan moet denken.

Goed gedrag aanleren, leert slecht gedrag af

Wat maakt een hond een hond? Hij blijft, bijt, smeekt, springt, kauwt op dingen, jaagt, rent, luistert (nauwelijks) en ligt overal waar ‘ie wil. Je moet een puppy leren wat wel en niet mag, zonder hem daarbij te kleineren. Door heel hard te schreeuwen, maak je een pup alleen maar heel erg bang.

En zorg dat iedereen consequent is. Als je besluit om de hond nooit eten aan tafel te geven, is het belangrijk dat iedereen in huis zich daaraan houdt. Als een hond van de ene persoon wel wat te eten krijgt en van de ander niet, snapt de pup niet wat hij fout doet.

Slecht gedrag moet je vooral negeren, zo leert je hond snel om alleen positieve dingen te doen. Slecht gedrag herhaalt zich namelijk als je er aandacht aan schenkt. Kauwt de puppy op een schoen? Geef het dan een hondenspeelgoed. Dan begrijpt de hond vanzelf dat het de bedoeling is dat hij daar op gaat kauwen. Blijft de pup iets doen wat je niet wilt? Probeer zijn aandacht dan ergens anders op te richten. 

Een rustige start in een nieuwe omgeving

Wanneer je je puppy ophaalt, wordt hij onmiddellijk blootgesteld aan veel nieuwe indrukken. Nieuwe geuren, mensen, dieren, geluiden en ervaringen die het leven van de puppy zullen verrijken, maar het kan ook soms te veel zijn voor een jonge hond om allemaal tegelijk tot zich te nemen.

Daarom is het belangrijk om de puppy op een rustige manier kennis te laten maken met al het nieuwe en onbekende. Laat het eerst zijn nieuwe familie en huis leren kennen voordat je veel andere mensen over de vloer uitnodigt om kennis te laten maken met de nieuwe pup. De puppy leert snel bij wie hij hoort, maar dit vertrouwen moet wel de eerste week thuis worden opgebouwd.

Daarna kun je je pup ook rustig aan laten kennismaken met andere honden. Het liefst van verschillende groottes en leeftijden. De tijd met moeder, broers en zussen heeft ervoor gezorgd dat je pup een sociaal dier is en het is belangrijk dat hij dit blijft ontwikkelen.

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd