Je puppy zindelijk maken

Een puppy zindelijk maken, gaat met vallen en opstaan. Of beter gezegd: optillen en neerzetten. Je moet je puppy leren dat hij niet binnen plast en poept, maar dat hij dat buiten doet. Dit vergt geduld, maar het is de tijd en energie van het investeren zeker waard.

Hoe maak je een puppy zindelijk

Het zindelijk maken van je puppy gaat in een paar stappen. 

 1. Neem je puppy vaak mee naar buiten
  In het begin moet je je pup elk uur dat hij wakker is uitlaten, sommige pups zelfs vaker. Neem je puppy ook mee naar buiten als hij wakker wordt, na het spelen en nadat hij heeft gegeten of gedronken. Dit betekent dat je elk moment van de dag klaar moet zijn om met je pup naar buiten te gaan. Zorg ervoor dat hij plast voordat je hem weer mee naar binnen neemt.
 2. Leren herkennen van signalen
  Een jonge hond geeft vaak geen signalen dat hij zijn behoefte moet doen, maar doet het gewoon wanneer het komt. Leren herkennen wanneer een pup moet poepen of plassen is de eerste stap. Vaak draait je pup zich dan weg van zijn slaapplek en maakt hij zijn achterpoten breed.
 3. Til bij een signaal je pup snel naar buiten
  Wanneer je ziet aan je pup dat hij moet poepen of moet plassen til je hem naar buiten om hem daar zijn behoefte te laten doen. Het kan zijn dat je de eerste aantal keren toch net te laat bent, of dat je puppy al is begonnen met plassen. Toch is het handig om hem ook dan naar buiten te tillen.
 4. Beloon je pup
  Wanneer je puppy dus (een deel van) zijn poep of plas buiten heeft gedaan, geef hem dan een beloning in de vorm van klopjes, lieve woorden, snoepjes of een speeltje. Binnenkort zal de pup naar de deur toegaan wanneer hij moet. Hoe meer je je bewust bent van de signalen en hoe meer tijd je aan deze oefening besteedt, hoe sneller het gaat.
 5. Blijf kalm bij een ongelukje
  Maak je niet druk als je pup een keer op het tapijt poept of plast. Het beste is om je pup niet de indruk te geven dat dit verkeerd was. Als je puppy de afkeuring aanvoelt, kan hij zich achter de bank of in een lege kamer gaan verstoppen en wegduiken. Hierdoor zal het nog moeilijker worden om te zien wanneer hij op het punt staat om te gaan plassen.

Hoe vaak moet een puppy plassen en poepen?

Vaak! Verwacht niet dat een puppy aan 3 keer per dag genoeg heeft. In de basis moet een puppy zijn behoeften doen als het wakker wordt, wanneer het heeft gegeten en gedronken en een paar keer tijdens het spelen/uitlaten. Ook 's nachts moeten puppies soms plassen of poepen. Kortom, een puppy moet je dus vaak uitlaten. Als de hond ouder wordt, leert het om zijn blaas en darmen meer onder controle te houden. Dan heeft het vaak al genoeg aan 4 keer per dag.

Puppy 's nachts uitlaten 

Puppies worden 's nachts wakker om te plassen en soms zelfs om te poepen. Zodra het om deze reden wakker wordt, moet hij naar buiten.

Puppy 's nachts doorslapen

Wil je dat je pup 's nachts doorslaapt? Laat hem dan laat in de avond uit, voordat je gaat slapen en laat hem ochtends ook direct weer naar buiten. De tijd tussen deze twee wandelingen kun je dan langzaam steeds langer maken.
De ene pup slaapt 's nachts al snel door en de ander doet er wat langer over om zonder nachtelijke wandeling de ochtend te halen. Blijft je pup 's nachts plassen? Dan kun je je dierenarts altijd om wat extra tips vragen.

Wanneer is een puppy zindelijk?

Een puppy moet leren zindelijk te worden en dat gaat niet altijd gelijk goed. Hoe snel een puppy zindelijk wordt, verschilt per hond. Het hangt er ook vanaf of de fokker al met deze training is begonnen. Soms snappen puppy’s het al als ze 8 weken oud zijn, soms zijn puppy’s al 8 maanden voordat ze helemaal zindelijk zijn.

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd