Welkom op onze vernieuwde website!

Een nieuw jasje, maar nog steeds met uw vertrouwde dierenarts.

Welk hondenras past bij jou?

Een hondenras kies je niet zomaar. Waarom wil je een hond, en dan dus: welke?

Een hond kiezen: hoe doe je dat? Het ras is belangrijk, bijvoorbeeld voor de grootte, maar ook voor de activiteit.

Leuk! je wilt een hond. Een vriend voor het leven, waar wel een gebruiksaanwijzing bij zit. Het belangrijkste bij het uitzoeken van een hondenras is dat je een hond kiest, die past in de omgeving waar je woont. Sommige hondenrassen hebben bijvoorbeeld meer bewegingsruimte nodig dan andere. 

De grootte van je hond

Ga je voor een groot of klein ras? Grote hondenrassen zijn in huis vaak een stuk rustiger dan kleine.

Het is dus ook niet zo dat je een grote hond, een groot huis moet bieden. Wel moet je er zeker van dat, zeker een grote hond, genoeg kan bewegen in huis. En vergeet jezelf niet! Een grote hond in een kleine ruimte zorgt ervoor dat je minder ruimte hebt.

Lees ook: Grote of kleine hond?

Activiteit van de hond

Voor een hond speelt het niet zo'n grote rol of het gedurende de dag in een klein appartement of een grote villa verblijft, zolang ‘ie maar zijn dagelijkse beweging en aandacht krijgt. 

Een hondenras kies je niet zomaar. Het is een keuze waar je goed over na moet denken. Vraag jezelf altijd eerst af: waarom wil ik een hond, hoeveel tijd en energie wil ik er aan spenderen en wat voor soort hond heb ik graag in huis?

In ons artikel Vind je hondenras hebben we een aantal rassen en types beschreven.

De zorg voor je hond

Voor een hond zorgen is belangrijke verantwoordelijkheid. De hond moet twee keer per dag eten krijgen en minimaal twee per dag uitgelaten worden. Kijk dus goed naar de kenmerken van een hond en wat ‘ie nodig heeft. Een Berner sennen heeft bijvoorbeeld veel minder aandacht nodig dan een Jack russell terriër en een Chihuahua is veel meer aanwezig in huis dan een Duitse herder

Wees dus eerlijk tegen jezelf en denk goed na over je dagelijkse routine en hoe je tijd met je hond wilt doorbrengen. Zo vind  je het ras dat bij je past en krijgt je veel plezier van je hond. Kies niet alleen op basis van het uiterlijk van de hond.

Natuurlijk is het ras van een hond belangrijk. Maar een heel puur ras kan risico’s met zich meebrengen. Een mengelmoes zorgt vaak voor een gezonder dier. Wil je toch een echt ras, en ben je benieuwd naar de meest gezonde hondenrassen?

Op basis waarvan kies je?

Kortom; hieronder de grootste aandachtspunten voor het kiezen van een hondenras.

  • Wil je een actief leven met je hond of wil je een gezelschapshond?
  • Kun je aan de behoeften van het ras voldoen, zoals lichaamsbeweging, aandacht en jachtinstinct? Lees ook: Dagelijkse beweging voor je hond.
  • Heb je genoeg tijd in het dagelijks leven voor de opvoeding en aandacht die je hond nodig heeft?
  • Wil je een grote of kleine hond?
  • Hoe ziet de ruimte in je huis eruit?
  • Hoeveel tijd kun en wil je besteden aan de verzorging van de vacht?

Hondenras Wijzer

Om je verder te helpen met het kiezen van een hondenras heeft AniCura de Hondenras Wijzer Doe de hondenrassen test en beantwoord een aantal belangrijke vragen over jouw levensstijl. Op basis van deze antwoorden geven wij advies over het juiste hondenras voor jou.

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd