Een hondenras kiezen

Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen!

Er zijn ongeveer 350 geregistreerde hondenrassen. Er valt dus genoeg te kiezen! Om het makkelijk te houden zijn deze grofweg ingedeeld in 10 categorieën. Dat maakt het wel zo makkelijk voor u. De 10 grote soorten hondenrassen zijn: 

  • Herdershonden
  • Terriërs
  • Teckels
  • Sledehonden, Spitsen en Oertypen (oa. Husky’s)
  • Sennenhonden
  • Jachthonden (oa. Beagles, Gordon Setters en Dalmatiërs)
  • Retrievers en Spaniëls
  • Gezelschaps- en Schoothondjes (oa. Poedels)
  • Hazewindhonden
  • Bulldogs

Bekijk ook de 10 meest gezonde hondenrassen. We lopen bovenstaande lijst stuk voor stuk met je door. Verder kunt u ook de lijst met hondenrassen uit onze Hondenras Wijzer bekijken. Hier vertellen we u meer over het karakter, vachtverzorging, erfelijke ziekten en meer. 

Herdershonden

Herdershonden zijn actief en en goed trainbaar. Een herdershond die goed wordt opgevoed is ontzettend gehoorzaam. Ze worden van oudsher dan ook veel gebruikt om vee mee te drijven. En je ziet ze natuurlijk ook veel bij de politie en in het leger. Dat betekent niet dat ze agressief zijn, ze zijn namelijk met een andere opvoeding ook heel goed te houden als gezinshond. 

Voorbeelden van herdershonden: Duitse herder, Schotse Herdershond, Kelpie en de Shetland-herdershond.

Bulldogs

Onder de Bulldogs vallen veel verschillende rassen en die kunnen groot en klein zijn. Deze honden zie je vaak als waakhond en soms als speurhonden. Ook kom je ze veel tegen op boerderijen.

Voorbeelden van Bulldogs: Franse bulldog, Boxer, Bullmastiff, Newfoundland Dog en de Rottweiler.

Terriërs

De Terriërs zijn kleine honden die het vaak goed doen als gezinshond. Ze zijn energiek en altijd in voor avontuur. Van origine komen ze uit het Verenigd Koninkrijk waar ze zijn gefokt om op kleinere prooien te jagen zoals ratten en vossen. 

Voorbeelden van Terriërs: Jack russell terriër, Yorkshire terriër, Bullterriër, en de Foxterriër.

Teckels

Teckels zijn een vriendelijk en duurzaam hondenras. En met duurzaam bedoelen we dat ze heel gezond zijn en dus relatief oud worden voor een hond. Ze komen uit Duitsland en springen in het oog door hun lange buik. Ze zijn ooit gefokt om te jagen op dassen. 

Voorbeelden van Teckels: Standaard Teckel, de Dwergteckel en de Kaninchen Teckel.

Sledehonden, Spitsen en Oertypen

Sledehonden zijn ideaal wanneer je het heerlijk vindt om veel buiten te zijn met je hond. Sledehonden hebben vaak een dikke vacht waardoor ze in warme gebieden niet altijd even goed gedijen. Het zijn sociale dieren die het ook goed doen als waakhond. 

Voorbeelden van rassen: de Siberische husky en Basenji.

Sennenhonden

Sennenhonden komen uit Zwitserland en zijn gefokt om karren te trekken, vee te drijven en het huis te bewaken. Het leuke aan deze dieren is dat ze ontzettend zelfstandig zijn. Ze zullen niet de hele dag om aandacht bij je komen vragen.

Voorbeelden van rassen: Berner sennen en de Sint-Bernard.

Jachthonden

Jachthonden zijn populaire gezelschapshonden die graag trainen en goed werken als gezinshonden. Ze zijn vriendelijk en werken graag samen. Maar het zijn ook actieve honden die het hele jaar door graag bewegen. Ze hebben een sterk jachtinstinct die gedurende hun hele leven blijft. Je moet ze dus wel vaak laten rondrennen. 

Voorbeelden van rassen: Beagle, Dalmatiër, Gordon Setter en de Épagneul breton.

Retrievers en Spaniels

Misschien wel de meest voorkomende honden in Nederland zijn Retrievers en Spaniels. Deze honden zijn erg aanhankelijk en sociaal. Ze maken graag deel uit van een team en gehoorzamen je graag. Ideale honden voor in een gezin met kleine kinderen!

Voorbeelden van Retrievers en Spaniels: Engelse cocker spaniël, Golden retriever, Labrador retriever en de Portugese waterhond.

Gezelschaps- en schoothondjes

Dit zijn lieve honden om bij je te hebben of je nu in de stad bent of op het platteland woont. Deze rassen hebben vaak veel zorg en aandacht nodig. Veel van de rassen zijn klein en worden daarom ook wel schoothondjes genoemd. Ze zijn vaak erg gehecht aan hun baasje. 

Voorbeelden van hondenrassen in deze categorie: Tibetaanse Spaniel, Poedel, Papilon, Pu, Chow chow, Naakthond en de Chihuahua.

Gezondheidsproblemen kortsnuitige honden

Let bij het kopen van een hond op dat u een gezond dier koopt. Kleinere honden vallen vaker in de kortsnuitige rassen, waar veel gezondheidsproblemen bij voorkomen. Lees ook: gezondheidsproblemen kortsnuitige rassen

Hazewindhonden

Hazewindhonden zijn hele snelle jachthonden. In huis zijn ze rustig, maar dat betekent niet dat ze geen ruimte nodig hebben. Daarom moet je ze wel een paar keer week flink laten uitrazen op een open veld. Daar kunnen ze je goed laten zien hoe ongelooflijk snel ze zijn! 

Voorbeelden van Hazewindhonden: Whippet, Greyhound, Afghaanse Windhond, Saloeki en de Ierse Wolfshond.

Neem contact op met een dierenarts

Denkt u dat de symptomen bij uw dier passen? Neem dan contact op met een dierenarts voor een consult.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd