Wanneer drinkt een hond of kat te veel?

Drinkt uw kat of hond veel water? Om te weten hoeveel water normaal is om te drinken, is het gewicht van uw dier belangrijk.

 • normale hoeveelheid water: 40-60 ml/kg/dag. 
  Voorbeeld: weegt uw hond of kat 4 kg? Dan is tussen de 160-240 ml water per dag normaal.  
 • mogelijk te veel water: meer dan 80 ml/kg/dag
 • te veel water: meer dan 100 ml/kg/dag

Kat of hond drinkt veel water: mogelijke oorzaken

Te veel drinken wordt ook wel Polydipsie (PD) genoemd. Er zijn verschillende oorzaken van te veel drinken van water door uw kat of hond. Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld:

 • Suikerziekte: suikerziekte (diabetes mellitus) komt voor bij honden en katten. Dieren met deze ziekte drinken en plassen veel en verliezen gewicht ondanks een hele goede eetlust.

 • Ziekte van Cushing: de ziekte van Cushing is een aandoening waarbij het lichaam een abnormaal hoge hoeveelheid cortisol produceert. Cortisol is een stresshormoon. Als gevolg hiervan gaan dieren veel drinken, veel plassen, veel eten en kunt u vachtveranderingen opmerken.

 • Te snelle schildklierwerking (hyperthyreoïdie): een te snelle schildklierwerking komt veel voor bij oudere katten. De dieren drinken veel en vallen af ondanks dat ze veel eten. Ze hebben ook vaak een onverzorgde vacht. Deze ziekte is bij honden zeer zeldzaam. Lees ook: hyperthyreoïdie bij de kat

 • Chronisch nierfalen: honden en katten met chronisch nierfalen hebben naast veel drinken en plassen vaak ook andere klachten. Vermageren, slechte eetlust, braken en een slechte vachtkwaliteit zijn andere veelvoorkomende symptomen. Lees ook: nierfalen bij kat en nierfalen bij hond 

 • Ernstig leverfalen: een erge leverziekte kan er ook voor zorgen dat uw hond of kat veel gaat drinken en plassen. Er zijn veel onderliggende oorzaken voor leverfalen, van aangeboren ziektes tot infecties of opname van schadelijke stoffen.

 • Baarmoederontsteking (pyometra): een baarmoederontsteking is een opstapeling van etter in de baarmoeder van een teefje of een poes. Vaak zijn dieren hier erg ziek van. Ze zijn suffer dan anders, hebben koorts (ga naar koorts kat en koorts hond), braken (lees ook braken hond en braken kat), eten slecht en drinken en plassen veel. Soms ziet u vaginale uitvloei bij uw hond of kat. Een baarmoederontsteking is altijd een spoedgeval, dus neem bij deze klachten direct contact op met een dierenarts. 

 • Mineraalafwijkingen: soms kunnen afwijkingen in het gehalte van bepaalde mineralen ervoor zorgen dat uw hond of kat meer gaat plassen of drinken. Denk bijvoorbeeld aan calcium, kalium of zout. 

 • Medicatie: sommige medicijnen zorgen er ook voor dat uw hond of kat meer gaat drinken. Voorbeelden hiervan zijn: prednison (ontstekingsremmer, onderdrukt bijvoorbeeld allergieën of astma) of fenobarbital (anti-epilepticum).

 • Gedragsafwijking: in zeldzame gevallen kunnen honden en katten ook veel drinken omdat ze zich vervelen of een gedragsafwijking hebben.

Denkt u dat uw kat of hond te veel drinkt? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Om de juiste oorzaak te bepalen onderzoekt de dierenarts uw hond of kat.  

Hond of kat drinkt veel water: onderzoek door dierenarts

Voor het onderzoek vragen we u om de vochtopname van uw dier voor een paar dagen te meten. De dierenarts zal uw hond of kat onderzoeken en vragen naar gedrag en veranderingen hierin. Vaak is er aanvullend onderzoek nodig om de oorzaak te achterhalen, zoals een bloedonderzoek bij uw hond of kat of een urineonderzoek. Uw dierenarts zal dit met u bespreken.

Twijfels, of een vraag?

Twijfelt u of uw hond of kat normaal of te veel drinkt? Neem gerust met ons contact op voor advies.

Neem contact op met een dierenarts

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd