puppy aan het water

Op weg naar duurzame diergeneeskundige zorg

Het draait allemaal om zorg. Zorg voor huisdieren, zorg voor mensen en zorg voor de samenleving. Het staat allemaal in verbinding met elkaar. Onze belofte is dat wij staan voor de veiligheid van onze patiënten en voor diergeneeskundige zorg van hoog niveau.

Wij beloven:

Wij zijn vastberaden om onze milieuvoetafdruk te verkleinen en onze sociale verantwoordelijkheden te nemen. Want als je om huisdieren geeft, geef je ook om mensen en de samenleving.

Onze vier focusgebieden

Enkele voorbeelden van AniCura’s doelen voor 2030

Kwaliteit & antibiotica: verbeteren van  gezondheid van mens en dier

Onze belangrijkste bijdrage aan de samenleving is een hoog niveau aan medische kwaliteit en patiëntveiligheid. Met ons werk dragen wij bij aan de verbetering van de gezondheid wereldwijd. Natuurlijk hebben wij het hier vooral over huisdieren, maar indirect ook over de gezondheid van mensen.

Voor het continu verbeteren van de kwaliteit hebben we een programma opgezet: QualiCura.

QualiCura voor hoge kwaliteit

Met QualiCura bieden wij structuur en ondersteuning aan onze klinieken en zorgen wij ervoor dat (lokale) goede ideeën door heel de organisatie verspreid worden. Eén belangrijk onderwerp op het gebied van patiëntveiligheid is antibioticagebruik.

Antibioticaresistente bacteriën zijn één van de grootste gevaren voor de gezondheid van mensen en dieren wereldwijd. Overmatig gebruik van antibiotica stimuleert de groei en verspreiding van deze resistente bacterie. Daarom is het een wereldwijde uitdaging om antibioticagebruik te verminderen, ook de hoeveelheid die per behandeling ingezet wordt. 

Het is ons gelukt om – twee opeenvolgende jaren – niet-essentieel antibioticagebruik af te laten nemen. Bij sommige klinieken met wel 40%.

Verminderen antibiotocagebruik met 50%

Ons doel is om aan het einde van 2030 het antibioticagebruik te verminderen met 50%. Wij geloven dat wij dit kunnen met hulp van u als huisdiereigenaar en met betere preventieve zorg, verbeterde hygiëne en wondverzorging.

“Het was vijftien jaar geleden onmogelijk om een huisdier met suikerziekte te redden”

Onze mensen

Om goed te kunnen zorgen, moet je ook goed verzorgd worden. Als u aan AniCura denkt, denkt u misschien wel aan de mensen die u helpen als u bij ons langs komt. De mensen die zo goed voor u en uw huisdier zorgen.

AniCura bestaat alleen door onze medewerkers. Zonder deze deskundige, betrokken en zorgzame mensen zouden we niets zijn.

Aangezien we één van de grootste werkgevers zijn in de Europese diergeneeskunde, hebben wij invloed op de werkomstandigheden en tevredenheid van een grote groep diergeneeskundige professionals.

Onze aandachtsgebieden als werkgever zijn:

Elke AniCura-medewerker heeft/zou moeten hebben:

Preventieve zorg: een gezond huisdier heeft een hogere kwaliteit van leven

Het is u vast wel bekend, en misschien heeft u er persoonlijk ervaring mee: preventieve zorg heeft een grote impact op de kwaliteit van leven van een huisdier. Op dit gebied heeft AniCura een grote verantwoordelijkheid om de gezondheid van huisdieren te verbeteren.

Kosten dierenzorg beperken

Deze preventieve zorg kan bestaan uit gezondheidscontroles, vaccinaties en het voorkomen van parasieten. Maar ook: huisdiereigenaren bewust maken van het belang van beweging, gebitsverzorging en de juiste voeding. Met het voorkomen van ziektes en infecties kunnen de kosten voor dierenzorg beperkt blijven en/of verminderd worden.

Enkele voorbeelden:

Het milieu: een duurzamer diergeneeskundige zorg is mogelijk

AniCura heeft grote ambities wat betreft het aanbieden van diergeneeskundige zorg met respect voor het milieu zonder in te leveren op patiëntveiligheid. Wij willen een voorbeeld zijn in de branche op het gebied van milieugerelateerde verantwoordelijkheid.

We hebben enkele aandachtsgebieden aangewezen waarin we verandering willen en kunnen bieden:

Enkele voorbeelden:

Zo kunnen u en uw huisdier bijdragen aan een duurzame wereld

Ook u en uw huisdier kunnen een steentje bijdrage aan een duurzamere wereld. Bekijk in het filmpje hieronder hoe u een bijdrage kan leveren.