anicura stroowaert duurzaamheidsprijs

Een duurzaamheidsprijs voor AniCura Stroowaert!

AniCura Stroowaert ontving een duurzaamheidsprijs voor hun inspanningen voor het milieu. Wat heeft Stroowaert gedaan om deze award te behalen? Dierenarts Anton Fennema vertelt.

Anton: ‘’We wisten niet dat er zo'n prijs was, dus we waren behoorlijk verrast. We hebben net het 10-jarig jubileum van ons dierenziekenhuis gevierd. Het verhaal begint dus al lang geleden.’’

Hoe het begon

‘’Toen ik het dierenziekenhuis wilde bouwen, wilde ik eerst een rapport van een expert op het gebied van energiebesparing. Vervolgens hebben we 150 zonnepanelen op ons dak gelegd en heeft het gebouw een ventilatie die energie bespaart door de lucht die binnenkomt te verwarmen met de lucht die eruit gaat.’’

Een tuin die bloeit zoals hij wil

‘’Door een goede isolatie hebben we lage energiekosten. Aan de voorkant van ons gebouw, bij de parkeerplaats, is een gebied waarvan we besloten geen tuin te maken. We wilden het gras en de bloemen laten groeien zoals ze willen.

Twee keer per jaar maaien we de tuin en verwijderen we de biomassa zodat de biodiversiteit door verarming van de bodem wordt vergroot. Ook hebben we een nestkast voor de torenvalk.

Zo gaan wij duurzaam te werk

Ook in ons werk proberen we onze ‘footprint’ zo laag mogelijk te houden. Ons afval verdelen in speciale recycle bakken is de normaalste zaak in onze kliniek. Zelfs het plastic en papier waarin wegwerpspuiten en naalden zijn verpakt, scheiden wij. Het papier bijvoorbeeld gaat naar de plaatselijke voetbalclub om hen te steunen omdat ze er geld voor krijgen.

Verder hebben we gekozen voor materialen die gerecycled kunnen worden. Denk aan plastic hoezen voor onze chirurgische patiënten en niet de pvc-bevattende. We proberen, zo mogelijk, minder antibiotica en minder medicijnen te gebruiken.

Hoe nu verder?

Als we het hebben over investeringen voor onze praktijk, is duurzaamheid altijd een onderwerp. Volgend jaar hopen we al onze verlichting te veranderen in led. Duurzaamheid is nooit af!