Europees paspoort voor uw kat

Gaat u met uw kat naar het buitenland? Denk dan aan de paspoorten, óók die van uw kat. Om met uw kat naar een ander land binnen de EU te kunnen reizen, vraagt u een Europees paspoort voor uw kat aan bij AniCura.

Oud-Beijerland +

Stougjesdijk 294b 3261 KW Oud-Beijerland
Routebeschrijving 0186 - 612 066

In het paspoort van uw kat staan alle behandelingen die uw huisdier heeft gehad. Dit paspoort is er om illegale dierenhandel vanuit het buitenland tegen te gaan en om te voorkomen dat ziektes zich verspreiden.

Paspoort voor uw kat aanvragen? Dit zijn de regels

Om het paspoort te kunnen aanschaffen, moet uw kat gechipt zijn met een ISO-microchip en ingeënt zijn tegen rabiës. Chippen en vaccineren mag op dezelfde dag, zorg er wel voor dat het dier gechipt is voordat het gevaccineerd wordt.

Vaccinatie

Let erop dat uw huisdier minimaal drie weken, dus 21 dagen, voordat u gaat reizen ingeënt moet zijn tegen rabiës. Zorg er daarom voor dat u het paspoort uiterlijk drie weken voor vertrek aanschaft.

Katten mogen een rabiës-vaccinatie krijgen als ze 12 weken oud zijn, en na de inenting geldt een wachttijd van drie weken voordat u op reis kunt. Uw kat mag dus vanaf een leeftijd van 15 weken mee op reis.

Waar moet u verder op letten bij een Europees paspoort voor uw kat?

In december 2014 zijn er nieuwe richtlijnen opgesteld voor het verstrekken van het Europese paspoort voor katten.

Zo heeft nu elk paspoort een uniek nummer, moet uw kat verplicht gechipt zijn en moet de dierenarts in zijn of haar eigen administratie bijhouden aan wie het paspoort is uitgegeven.

Dit gebeurt door het unieke nummer te koppelen aan het chipnummer van uw dier. Ook wordt de pagina met identificatiegegevens gelamineerd met behulp van een doorzichtige sticker, om te voorkomen dat de gegevens worden aangepast.

Houd er verder rekening mee dat het paspoort moet voldoen aan de regels van het land van bestemming én van alle landen waar u met uw huisdier doorheen reist.

Check voordat u het paspoort aanschaft de meest actuele regels bij de betreffende ambassade(s).

Dierenpaspoort aanschaffen

Het paspoort voor uw kat koopt u bij uw dierenarts. Ook als u al een paspoort heeft, maar het bent kwijtgeraakt, kunt u de mogelijkheden bespreken met uw dierenarts.

Heeft u een paspoort van voor december 2014? Dan kunt u bij uw dierenarts een nieuw Europees dierenpaspoort laten maken dat voldoet aan alle nieuwe regels.

Wilt u uw kat meenemen naar een land buiten de EU? Dan kan het zijn dat u een aanvullende gezondheidsverklaring nodig heeft en dat er een bloedonderzoek gedaan moet worden.

Neem voor meer informatie hierover en andere vragen contact met ons op. De medewerkers van onze kliniek helpen u graag verder.

Voor uw hond heeft u ook een paspoort nodig.

Oud-Beijerland +

Stougjesdijk 294b 3261 KW Oud-Beijerland
Routebeschrijving 0186 - 612 066