Wij zien het als een van onze belangrijkste taken om de beste zorg te geven aan uw kat. Voor ons staat het welzijn van uw huisdier altijd voorop. Maar soms is een kat zo ziek, of heeft hij zo veel pijn dat het dier laten inslapen de meest humane oplossing is om het lijden te laten stoppen.

Oss

Obrechtstraat 2 5344 AT Oss
Routebeschrijving 0412 656767

Wanneer is het tijd om mijn kat te laten inslapen?

Het liefst heeft u uw dier zo lang mogelijk bij u. Helaas is het soms verstandiger om uw kat in te slapen, bijvoorbeeld als de levenskwaliteit en het welzijn van de kat erg achteruit gaat. Dit kan het geval zijn bij een geestelijke achteruitgang (dementie) en/of lichamelijke achteruitgang. Wanneer dit moment is, verschilt per individu. 

Enkele vragen die u uzelf kunt stellen zijn:

Uw dierenarts helpt u graag als u advies nodig heeft. 

Hoe wordt mijn kat ingeslapen?

Als u goed over uw beslissing heeft nagedacht en hebt besloten uw kat in te laten slapen, zullen wij u rustig uitleggen hoe de euthanasie zal verlopen.

Erbij zijn

U mag zelf bepalen of u bij de euthanasie aanwezig wilt zijn of niet. We respecteren uw keuze. Ook heeft u de keuze om het bij u thuis of in de dierenkliniek te laten doen. De keuze is, afhankelijk van de noodzaak, aan u. 

Voor een euthanasie aan huis kunt u een afspraak maken. Houd er rekening mee dat het soms voorkomt dat dit niet op dezelfde dag mogelijk is. 

Injecties

We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat uw kat zo min mogelijk ervaart van de euthanasie. 

Uw kat zal voor de euthanasie twee injecties krijgen. De eerste injectie is er om te zorgen dat de kat gaat slapen. Deze injectie kan iets prikkelend zijn, waar uw kat op kan reageren. 

Vervolgens krijgt de kat de tweede injectie. Door deze injectie zal het hart stoppen met kloppen en vervolgens zal de ademhaling stagneren. In deze fase  merkt uw kat niets meer van de handelingen die om hem/haar heen plaatsvinden. 

Na de injectie zal de dierenarts het overlijden vaststellen. 

Na het overlijden van uw kat

Nadat uw kat is overleden zijn er een aantal mogelijkheden. Ons advies is om van te voren na te denken wat u na de euthanasie met uw kat wilt. Na de euthanasie zelf is dit door de emoties vaak lastiger. 

Wij zullen ervoor zorgen dat uw kat wordt opgehaald. U mag uw kat als u dat wilt ook zelf naar het crematorium brengen. 

Kat begraven in eigen tuin - mag dat?

Informeer bij uw gemeente of het is toegestaan om uw kat te begraven in uw eigen tuin.Het kan zijn dat het in uw gemeente niet is toegestaan. Als dit wel toegestaan is, zijn hier wel bepaalde regels voor. Die regels kunnen per gemeente verschillen. Regels die daar onder vallen zijn:

Vraag dus altijd even na bij uw eigen gemeente welke regels voor u gelden.

De euthanasie van uw kat: hoe delen met kinderen

Voor kinderen kan de euthanasie van uw kat erg indrukwekkend en verdrietig zijn. Een kat kan voor kinderen, zeker als het kind wat ouder is, een belangrijke rol in hun leven hebben. 

We adviseren u om de euthanasie wel met uw kind te bespreken, maar hierbij niet te noemen dat de kat gaat slapen. Kinderen kunnen dan bijvoorbeeld gaan denken dat als je zelf gaat slapen je ook dood kunt gaan. 

Ook is het belangrijk om de euthanasie zo min mogelijk te associëren met bijvoorbeeld een witte jas, spuitje geven en prikje geven. Dit om te voorkomen dat kinderen zelf bang worden van de dokter of het ziekenhuis. 

U kunt uw kind helpen met het verwerken door bijvoorbeeld een tekening te laten maken of iets mee te laten geven aan de kat als gezelschap. Dit kan kinderen helpen om het overlijden een plekje te geven. 

Het rouwproces

Het overlijden van uw kat kan een grote impact hebben en veel verdriet geven. Ieder zal dit verlies op zijn of haar eigen manier verwerken. Misschien dat deze tips kunnen helpen. 

Cremeren of begraven van uw kat

Een crematorium of begraafplaats kiezen is heel persoonlijk. Hieronder hebben wij voor u links geplaatst van een aantal crematoria/begraafplaatsen hier in de omgeving:

Wat zijn de kosten van het laten inslapen van mijn kat?

De kosten hangen onder andere af van het gewicht van uw kat en of uw kat op de praktijk of thuis wordt geëuthanaseerd.

De kosten van het laten cremeren of begraven van uw kat variëren per crematorium of begraafplaats. Voor een overzicht van deze kosten kunt u contact opnemen met het crematorium of de begraafplaats. Vaak heeft uw AniCura ook een (kosten)overzicht van alle mogelijkheden.  


Twijfels, of een vraag?

Moet u uw kat laten inslapen, of twijfelt u hierover? Uw AniCura-dierenarts begeleidt en ondersteunt u graag bij deze lastige beslissing.