Het laten inslapen van uw hond

Misschien is dit wel de moeilijkste beslissing die u voor uw hond moet maken. En het is lastig om hier als eigenaar objectief naar te kijken. Wanneer is het beter om uw hond in te laten slapen?

Oss

Obrechtstraat 2 5344 AT Oss
Routebeschrijving 0412 656767

Wat is euthanasie bij honden?

Euthanasie is het door een dierenarts bevorderen van een zachte en pijnloze dood van een dier door middel van een injectie. Euthanasie is beter bekend als ‘het in laten slapen’ van een huisdier.

Onze huisdieren sterven lang niet allemaal een natuurlijke dood. Vaak is de levenskwaliteit of het vooruitzicht (prognose) dusdanig verslechterd dat u samen met uw dierenarts de keuze maakt om uw hond te laten inslapen. Op deze manier wordt vaak een pijnlijke of moeizame dood voorkomen.

Wat is het juiste moment om uw hond te laten inslapen?

Het laten inslapen van uw hond is een moeilijke beslissing. Het is lastig om te bepalen wat het juiste moment is om deze beslissing te maken.

De definitieve beslissing kan de dierenarts niet voor u maken. Wel ondersteunt en helpt de dierenarts u graag met het maken van deze moeilijke beslissing. We staan klaar voor uw vragen en voorzien u van advies.

Ondraaglijk lijden

Als uw hond ondraaglijk lijdt door bijvoorbeeld ziekte of pijn zal er in veel gevallen euthanasie worden geadviseerd. Dit advies wordt gegegeven om de hond niet langer te laten lijden.

Geestelijke klachten

Soms wordt de keuze van euthanasie ook gemaakt door geestelijke klachten bij uw hond, bijvoorbeeld heftige agressie of dementie.

De levenskwaliteit en het welzijn van uw hond gaat voor, maar de veiligheid van de mensen in de omgeving van uw hond is natuurlijk ook erg belangrijk.

Hoe wordt mijn hond ingeslapen?

Nadat u rustig heeft nagedacht en uiteindelijk het besluit heeft genomen om uw hond te laten inslapen, kunt u hiervoor bij ons een afspraak maken.

In de meeste gevallen zal uw hond worden ingeslapen door middel van twee injecties. De eerste injectie zorgt ervoor dat de hond gaat slapen en niets meer opmerkt van de omgeving. 

Vervolgens wordt de tweede injectie gegeven, deze voelt uw hond niet meer. De injectie zorgt ervoor dat de ademhaling zal stoppen. 

Tot slot zal de dierenarts het moment van overlijden vaststellen. 

Erbij zijn, of niet?

U bent vrij in de keuze of u wel of niet bij de euthanasie aanwezig bent. Sommige eigenaren vinden het fijn om erbij te zijn als hun hond wordt ingeslapen, anderen vinden het erg lastig en zijn er liever niet bij.

Welke keuze u ook maakt, deze wordt gerespecteerd.

Kan mijn hond thuis worden ingeslapen?

We willen voor uw hond een fijne en rustige omgeving creëren tijdens de euthanasie. Als u wilt dat uw hond thuis wordt ingeslapen in de eigen vertrouwde omgeving, kunt u een afspraak maken met een dierenarts die langskomt. 

In veel gevallen wordt de hond op de praktijk geëuthanaseerd. U krijgt hierbij alle tijd om afscheid te nemen van uw dier. 

Inslapen van uw hond: hoe delen met kinderen   

Euthanasie is natuurlijk ook een aangrijpende gebeurtenis voor kinderen. Grotere kinderen kunnen intens verdriet hebben: ze hebben mogelijk hun hele leven opgetrokken met het dier en soms nemen deze een zeer belangrijke plaats in hun leven in.

Advies bij (zeer) jonge kinderen 

Zeer jonge kinderen kennen niet zozeer het verdriet, maar zijn zeer gevoelig voor associaties. Zo kunt u deze kinderen beter niet vertellen dat het dier gaat slapen en niet meer wakker wordt, want kan dat dan niet iedereen overkomen die gaat slapen? Ook elke associatie met doodmaken door een “witte jas”, spuitje geven, prikje geven, et cetera kan beter voorkomen worden om toekomstige medische handelingen voor het kind zelf niet tot een angstig gebeuren te maken.

Advies bij oudere kinderen

Het verwerken van de gebeurtenis gaat vaak goed door het maken van een tekening of door de kinderen iets mee te laten geven dat hun huisdier verder zal vergezellen. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar zijn oud genoeg om een en ander te begrijpen, maar zullen verschillend reageren. Het zelf begraven van kleinere dieren geeft de gebeurtenis letterlijk “een plaats” in de wereld van het kind.

Mijn hond is overleden, wat nu?

Het advies is om van te voren te besluiten wat u met uw hond wilt na de euthanasie. De euthanasie is vaak emotioneel, en daarna kan het moeilijk zijn om hierover na te denken.

Na het overlijden zijn er verschillende opties waar u tussen kunt kiezen voor uw hond. 

Als uw hond bij op de praktijk van de dierenarts is overleden, zal de praktijk ervoor zorgen dat uw dier opgehaald en gebracht wordt naar het crematorium of de begraafplaats. Als u uw hond zelf naar het crematorium wilt brengen, is dit ook mogelijk. 

Wilt u uw hond begraven in de eigen achtertuin? Vraag bij uw gemeente na of dit is toegestaan. Als dit toegestaan wordt, zijn hier altijd bepaalde regels voor. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de minimale diepte. Uw gemeente kan u hierover informeren. 

Euthanasieverklaring van de hond

Na de euthanasie maakt de dierenarts een euthanasieverklaring van uw hond. Hiermee kunt u administratieve zaken zoals het opzeggen van de hondenbelasting of huisdierenverzekering regelen. 

Het rouwproces 

De dood van een huisdier heeft vaak een grote impact op uw leven en brengt veel verdriet met zich mee. Uw dier is nooit zomaar een dier, maar onderdeel van uw gezin.

Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Merkt u dat u moeite heeft om dit allemaal te verwerken? Misschien heeft u iets aan deze tips:

Durf te praten over het verlies

Praat met anderen en houdt uw tranen niet tegen. Het uiten van uw gevoelens lucht ontzettend op. Door erover te praten, verwerkt u het hele proces. Laat aan anderen weten of u hulp nodig heeft en hoe u zich voelt. Uw vrienden en familie kunnen namelijk niet inschatten of zien dat u hier behoefte aan heeft. Als u het deelt kunnen zij u helpen en samen met u herinneringen ophalen.

Troost uw kind

Bij het overlijden van een familiedier kan dit voor zowel u als uw kind(eren) als een grote klap komen. Voor een kind is het soms moeilijk te bevatten wat de dood precies inhoudt. Kinderen van 3 tot 5 jaar zien de dood meestal als tijdelijk en omkeerbaar. Het is daarom belangrijk dat u eerlijk vertelt wat dit inhoudt, hoe moeilijk dit ook is. Wanneer u dit op een liefdevolle en respectvolle manier doet, dan troost u uw kind en dit verzacht het verwerkingsproces. 

Zoals eerder al aangegeven, is het behulpzaam voor kinderen om het verlies letterlijk een plekje te geven, bijvoorbeeld door een tekening te maken en die in de tuin te begraven. 

Tijd heelt wonden

Het klinkt als een cliché, maar het werkt echt. Geef het de tijd. De beginfase is het moeilijkste, maar daarna zal het steeds iets makkelijker worden. Dat gevoel van pijn en verdriet zal steeds iets meer afnemen en u bepaalt zelf hoe snel dat gaat.

Zorg voor afleiding

Geef uw hoofd wat rust en zorg dat u afleiding krijgt. Ga een stuk wandelen, pak een oude hobby op of luister naar uw favoriete muziek. Dit kan erg ontspannend werken en zal uw humeur ook goed doen. Het belangrijkste is dat u iets doet wat u écht leuk vindt.

Neem afscheid

Een afscheid kan een belangrijke stap zijn in de verwerking van het overlijden van uw huisdier. Kies een plekje in huis om foto’s te zetten, zet een stuk in uw tuin af als herinnering of hang een spreuk aan de muur die u helpt. Door het dier letterlijk een plekje te geven, geeft u het ook een plekje in uw hart. Voor sommige mensen helpt het niet en worden ze steeds herinnerd aan dit vervelende moment. Maar voor anderen werkt het positief om het overlijden af te sluiten.

Accepteren van het verlies

Rouwen kent meestal geen eindpunt, maar u kunt het wel accepteren. Uw dier is er helaas niet meer, maar de mooie herinneringen die u samen had blijven altijd bestaan.

Cremeren of begraven van uw hond 

Een crematorium of begraafplaats kiezen is heel persoonlijk. Hieronder hebben wij voor u links geplaatst van een aantal crematoria/begraafplaatsen hier in de omgeving:

Kosten van euthanasie van uw hond

De kosten van de euthanasie zijn afhankelijk van het gewicht van uw hond en of u de hond in de kliniek of thuis wilt laten euthanaseren. Bij spoedgevallen kunnen de kosten variëren..

De kosten die verbonden zijn aan het laten begraven of cremeren van uw dier kunt u met het crematorium of de begraafplaats bespreken. 

Twijfels, of een vraag?

Moet u uw hond laten inslapen, of twijfelt u hierover? Uw AniCura-dierenarts begeleidt en ondersteunt u graag bij deze lastige beslissing voor u en uw hond.