senior huisdier - kat bij de dierenarts

Baasjes onvoldoende bewust van gezondheidsproblemen senior huisdier

Onderzoek onder Nederlandse huisdiereigenaren: "Zorg voor senior huisdier alarmerend"

Zorg aan senior huisdieren

Huisdiereigenaren geven hun senior hond of kat niet altijd de benodigde zorg. Bijna driekwart van de eigenaren gaat niet vaker met het senior dier naar de dierenarts dan toen het dier jonger was. Dit terwijl oudere dieren, net als oudere mensen, meer zorg nodig hebben.

Bovendien laten honden en katten vaak niet zien dat ze pijn hebben. Een dierenarts kan tijdens een controle zien of een senior dier iets mankeert. Echter, iets meer dan de helft van deze huisdieren krijgt slechts een jaarlijkse check van de dierenarts.

De norm; minimaal een tweejaarlijkse check, wordt maar voor een kwart van de honden gehaald. Voor senior katten is de situatie nog alarmerender. Daarvan komt slechts een vijfde twee keer of vaker bij de dierenarts.

Ook weet tweederde van de huisdiereigenaren niet op welke leeftijd ze een senior (vanaf 7 jaar) in huis hebben waarvan ze de gezondheid extra in de gaten moeten houden. Dit blijkt uit recent onderzoek van het Nationaal Huisdierpanel in opdracht van AniCura onder duizend huisdiereigenaren.

Vanaf welke leeftijd is een huisdier senior?

Honden en katten zijn vanaf 7 jaar senior. Een derde van de hondenbaasjes schat deze leeftijd goed in. Toch denkt bijna 60 procent dat hun hond pas vanaf 8 jaar of ouder senior is.

Kattenbaasjes schatten de seniorenleeftijd een stuk hoger in. In 80 procent van de gevallen denken ze dat het 8 jaar of hoger is en de meesten veronderstellen dat het dier pas senior is vanaf zijn tiende levensjaar.

Aanvullend op de gezondheidscontrole is ook een ‘seniorencheck’ mogelijk. Dit is een uitgebreid lichamelijk onderzoek, een bloed,- en urineonderzoek en bij katten een bloeddrukmeting.

Tijdens een screening in Noorwegen bleek dat zelfs 80 procent van de dieren die een seniorencheck kreeg, leed aan een tot dan toe niet eerder opgemerkte aandoening.

Kanker een van de belangrijkste doodsoorzaken bij honden en katten

Vrijwel alle senior honden en katten hebben een (verborgen) aandoening. Kanker is een veelvoorkomende, maar nog steeds onderbelichte aandoening bij de senioren.

Bijna de helft van de honden ouder dan 10 jaar ontwikkelt kanker. Ongeveer de helft van de baasjes is hier niet van op de hoogte.

Camille de Ley, dierenarts oncologie bij AniCura Diergeneeskundig Verwijscentrum Dordrecht: “Kanker bij honden en katten is tegenwoordig goed te behandelen, als je er maar op tijd bij bent. Baasjes kunnen zelf controleren op knobbels en twee keer per jaar een gezondheidscontrole bij de dierenarts helpt ook. Hoe eerder we een diagnose hebben, hoe kleiner de kans op uitzaaiingen. Hierdoor zijn er vaak nog verschillende succesvolle behandelingen mogelijk. Bij de behandeling staat centraal dat we de levensduur met een goede levenskwaliteit verlengen. Dieren met kanker kunnen soms nog jaren een heel fijn leven hebben.”

Lees meer over kanker bij honden en katten.

Het gebit: parodontitis groot probleem

Vergevorderde tandvleesontsteking, ofwel: parodontitis, is ook een veelvoorkomend probleem bij senior dieren. 80 procent van de honden en 70 procent van de katten hebben daar last van.

Lees meer over tandvleesontsteking bij honden en katten.

Een andere vaak voorkomende aandoening is kreupelheid. 80 procent van de oudere honden is kreupel aan het achterbeen door knieproblemen en 80 procent van de katten boven de 9 jaar heeft artrose.

Senior mens en dier: samen gezond bewegen

Bijna een kwart van de oudere honden (23 procent) en een derde van de oudere katten (30 procent) heeft volgens de baasjes overgewicht, maar volgens dierenartsen is dat aantal hoger.

Honden met overgewicht maken meer kans op gewrichtsaandoeningen, ademhalingsproblemen en bepaalde soorten kanker, evenals een slechtere kwaliteit van leven. Bovendien leven ze tot tweeënhalf jaar korter.

Mocht de tijd ontbreken...Stichting OOPOEH (Opa’s en Oma’s Passen Op Een Huisdier) matcht senioren die zelf niet meer aan een eigen hondje willen beginnen aan een oppashondje uit de buurt. Een Win win win situatie, zeker voor wat oudere honden, aldus Ellen Groneman, directeur Stichting OOPOEH: ''Baasjes zoeken een lieve en betrouwbare oppas voor hun hond, senioren verlangen naar gezelschap en beweging en honden willen vertroeteld worden.''

Aanvullende informatie voor eigenaren met senior huisdieren:

Met welke symptomen moet je naar de dierenarts

Symptomen die eigenaren van oude honden en katten signaleren

Honden

Katten

Meest voorkomende aandoeningen bij oude honden

Meest voorkomende aandoeningen bij oude katten

Over het onderzoek Nationaal Huisdierpanel

Het onderzoek naar senior huisdieren is in november 2021 uitgevoerd door het Nationaal Huisdierpanel in opdracht van AniCura. Totaal aantal respondenten: 971 respondenten. 86 procent van de respondenten met een of meerdere honden heeft minimaal een senior hond (7 jaar of ouder). Alle respondenten met een of meerdere katten hebben minimaal 1 senior kat (7 jaar of ouder).