puppy bij baasje op de schouder

Bijna helft baasjes maakt zich zorgen over opvoeding en gezondheid van hun puppy

Een huisdier verrijkt je leven. Dat vinden bijna alle huisdiereigenaren in Nederland. 82% van de hondeneigenaren en 78% van de katteneigenaren in Nederland hebben hun dier als pup of kitten gekocht.

Hoewel de meeste mensen (77%) een huisdier nemen voor de gezelligheid en behoorlijk wat mensen (15%) een huisdier aanschaffen om de stress tegen te gaan, is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Zo maakt 41% van de eigenaren van een pup zich soms zorgen over de opvoeding, 38% over de gezondheid en 37% over de omgang met andere honden. Dit blijkt uit onderzoek van AniCura Nationaal Huisdierpanel naar de aanschaf van een huisdier en de opvoeding van puppy’s en kittens onder huisdiereigenaren in Nederland.

Ondanks dat de meeste mensen niet vinden dat een pup tegenvalt, geeft toch 10% van de hondeneigenaren en 8% van de katteneigenaren aan dat ze gezondheidsproblemen met de pup/kitten hebben gehad. 8% vond de opvoeding van de pup tegenvallen en 30% geeft aan dat ze bij de volgende pup toch dingen anders zouden aanpakken. Bijna de helft hiervan zou niet meer voor een pup kiezen, maar voor een oudere hond of zelfs helemaal geen hond meer aanschaffen.

De juiste pup kiezen

Voor de aanschaf van een pup denken mensen vooral na over de karaktereigenschappen (62%) en of het ras bij hen past (52%). Ook zoekt 41% naar informatie over fokkers en denkt 39% na over de tijd die een pup kost. Het valt ook niet mee om de juiste hond te kiezen. Er zijn maar liefst 350 geregistreerde hondenrassen, waarvan de labrador, teckel, chihuahua, golden retriever en de border collie de meest populaire in Nederland zijn. Om teleurstellingen te voorkomen, is het volgens Doreen Planta, ethologe en hondenexpert, belangrijk dat mensen een pup kiezen die aansluit op hun wensen en die bij het gezin past. “Kies een pup op je gevoel, dus eentje die je leuk vindt en die vriendelijk overkomt.”

Eerste ‘opvoedmaanden’ pup zijn vaak zwaar

Mensen onderschatten vaak hoe zwaar de eerste maanden zijn van het opvoeden van een pup. 60% van de huisdiereigenaren denkt dat de eerste maanden met een puppy net zo zwaar zijn als de eerste maanden met een baby.

Planta geeft enkele tips die bijdragen aan het gewenste gedrag van een pup. “Als de pup voor het eerst buiten een plasje doet, kun je hem het beste daarvoor belonen. Durf een pup ook los te laten op jonge leeftijd. Daarmee leer je hem los te lopen en op jou te letten. Wat ook belangrijk is, is om hem direct te leren om alleen te zijn. Des te jonger je hem dat leert, des te makkelijker wordt hij hierin als hij ouder is. Wat vaak onbekend is, is dat je een pup mag troosten en optillen als hij ergens bang voor is. Dat helpt juist in het krijgen van een stabiele pup die vertrouwen krijgt in situaties.”

Handige tips voor gezondheid en verzorging puppy

Wat moet je doen om je puppy gezond te houden en waar moet je allemaal rekening mee houden? Dierenarts Floor Stembert van AniCura geeft enkele handige tips.

Puppy Wijzer

De eerste maanden van een puppy bepalen voor een groot deel de gezondheid en het gedrag van de volwassen hond. Een puppy verzorgen en opvoeden is dus niet iets wat je even tussendoor doet. Stembert benadrukt dan ook: “Als eigenaren twijfelen kunnen ze het beste een gedragsexpert of dierenarts inschakelen. Ook hebben we een Puppy Wijzer ontwikkeld waarin je maandelijks per e-mail advies en tips krijgt over de verzorging van de pup in het eerste jaar. Zo hopen we de prille puppy-eigenaar te ondersteunen met de opvoeding en gezondheid van zijn pup.”