Kat buiten op het terras

Groene aanslag verwijderaar: giftig voor katten

Groene aanslag verwijderaar, dat vaak gebruik wordt bij het schoonmaken van de tuin, is zeer giftig voor katten. De eerste katten met deze vergiftiging hebben we helaas al in de kliniek gezien.

Gevaren van schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen

Zodra het voorjaar voor de deur staat, krijgen veel mensen de schoonmaakkriebels. Zo wordt het huis geboend en de tuin flink aangepakt.

Helaas loopt de voorjaarsschoonmaak niet altijd goed af voor katten. Dit komt omdat de veelgebruikte schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen, zoals groene aanslag verwijderaar en onkruidbestrijder, zeer giftig zijn voor katten.

Dierenartsen van AniCura waarschuwen voor de gevaren

Zo is groene aanslag verwijderaar, dat vaak gebruikt wordt bij het schoonmaken van de tuin, zeer giftig voor katten. De eerste katten met deze vergiftiging hebben we helaas al in de kliniek gezien.

Het probleem met groene aanslag verwijderaar en onkruidbestrijdingsmiddelen, is dat katten deze producten vaak lekker vinden ruiken waardoor ze ervan willen proeven.

Naast dat katten de middelen kunnen inslikken, kan het ook gebeuren dat de middelen onder de pootjes of op de vacht of huid komen. Door het wassen worden de giftige stoffen dan alsnog ingeslikt.

Symptomen van een vergiftiging met schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen, zoals groene aanslag verwijderaar, zijn kwijlen, zweren op de tong of in de mond en willen niet meer eten. Denkt u dat uw kat groene aanslag verwijderaar of een ander giftig schoonmaakmiddel heeft binnengekregen? Neem direct contact op met uw dierenarts of de spoedkliniek.

Wat kunt u doen?

Let goed op uw kat als u aan het schoonmaken bent en houd uw kat uit de buurt als u de middelen gebruikt.

Denkt u dat uw kat een giftig product zoals bleekmiddel of groene aanslag reiniger heeft ingeslikt? Neem dan met spoed contact op met uw dierenarts of de spoedkliniek. Het is belangrijk dat de giftige stoffen zo snel mogelijk uit uw kat worden gehaald. Neem de verpakking van het product mee naar de kliniek of maak er een foto van zodat de dierenarts precies weet welk middel uw kat heeft binnengekregen.

Laat uw kat nooit overgeven nadat hij of zij giftige stoffen heeft ingeslikt. Overleg altijd met de dierenarts wat u moet doen.

Meer informatie

Meer lezen over wat u kunt doen en hoe u een vergifiting kunt voorkomen? Lees hier meer informatie over giftige schoonmaak- en bestrijdingsmiddelen voor katten.