Marieke Knies

AniCura's Feline Medicine Congres dit jaar nog groter

Op zaterdag 26 en zondag 27 oktober in hotel Van der Valk Sassenheim-Leiden geven experts uit binnen- en buitenland een gevarieerd aanbod aan lezingen over kattengeneeskunde.

Katten zijn de 'underdog' van de diergeneeskunde, vindt dierenarts Marieke Knies van AniCura. Graag wil ze dat ook deze dieren de aandacht krijgen die ze verdienen. Mede daarom organiseert zij samen met haar collega en paraveterinair Shelley Kuipers nu voor de derde keer een internationaal congres over kattengeneeskunde voor alle dierenartsen en paraveterinairen.

Katten zijn de 'underdog' van de diergeneeskunde

De sprekers

Het programma van het AniCura-congres is dit jaar wederom
gevarieerd. “De sprekers zijn allemaal toppers op hun vakgebied,” benadrukt Marieke Knies. Uit de opsomming die zij geeft, blijkt het om een internationaal gezelschap te gaan van kattendeskundigen,
bestaande uit Danielle Gunn-Moore, Rosanne Jepson, Maurice Zandvliet, Joost Uilenreef, Cecilia Rohdin, Hans Kooistra en Sonja van Leeuwen. Onderwerpen die deze experts zullen behandelen zijn onder andere luchtweginfecties, acute nierziekten, hoge bloeddruk, lokale pijnstilling, gedragsproblemen en epilepsie. Om mogelijke herhalingen te voorkomen, is bewust gekozen om niet dezelfde sprekers uit te nodigen van het recente ISFM-congres in Kroatië.

Bijzonder van dit derde AniCura-congres is niet alleen dat het dit
keer twee dagen duurt en daarmee een uitgebreider programma bevat, voor het eerst is het ook afgestemd op paraveterinairen. Knies: “Voor hen wordt in het algemeen weinig georganiseerd. Shelley Kuipers en ik vinden het belangrijk dat ook deze
doelgroep aan bod komt om op deze wijze kennis te kunnen vergaren. Ook zij zijn leergierig. Verschillende sprekers houden daarom op zaterdag twee lezingen: een voor paraveterinairen
en de andere voor dierenartsen. Deze laatste gaat dieper in op
de materie. Op zondag zijn er vooral praktische lezingen. De informatie die de toehoorders daar opdoen, kunnen ze bij wijze van spreken de dag erop in de praktijk toepassen. Hierbij richten
we ons op dierenartsen en ervaren paraveterinairen.”

Beleid

Dat dierenarts Marieke Knies en paraveterinair Shelley Kuipers nu voor de derde keer het Feline Medicine Congress organiseren, past mooi binnen het beleid van AniCura. Een van de hoofddoelstellingen van deze organisatie is namelijk het optimaal delen van kennis tussen dierenartsen en -klinieken om zo de diergeneeskunde naar een hoger niveau te tillen.

Met dat oogpunt is AniCura in 2011 ook ontstaan in Scandinavië, waar toen enkele gerenommeerde dierenziekenhuizen onder deze naam fuseerden. Inmiddels heeft deze aanbieder van dierenzorg zijn vleugels uitgeslagen in diverse andere Europese landen, waaronder Nederland. Zo’n zeventig dierenklinieken in ons land zijn aangesloten en werken nu onder de paraplu van AniCura. Het congres is echter bedoeld voor alle dierenartsen en paraveterinairen in Nederland.

Katten zijn moeilijk te lezen

Een van de Nederlandse vestigingen van AniCura is AniCura Diergeneeskundig Verwijscentrum Dordrecht, waar Knies en Kuipers werken. Knies is manager van de afdeling Spoeddiergeneeskunde en Intensieve zorg. Eén dag per week houdt zij zich uitsluitend bezig met katten. Ze noemt zichzelf een kattengek. Zelf heeft ze er drie in huis. “Ik vind deze dieren niet alleen leuk maar ook interessant. Ze zijn bovendien vaak moeilijk te lezen. Een hond is altijd bij zijn baas. Als er iets mis is met een hond, merk je dat sneller. Bij katten loop je vaak al met 10-0 achter. Het zijn solitaire jagers, maar tegelijkertijd ook prooidieren, die niet zullen piepen. Doen ze dat wel, dan zijn ze de pineut. Het is daarom lastig het te ontdekken als ze iets hebben. Voor ons is het een uitdaging daar een antwoord op te vinden.”

Knies vindt dat katten een onderschoven kindje zijn binnen de diergeneeskunde. “Terwijl we in Nederland 2,6 miljoen katten hebben en 1,5 miljoen honden.” Daarom besloot ze samen met Kuipers – eveneens een groot kattenliefhebster - enkele jaren
geleden een kattencongres te organiseren. De eerste twee waren in 2017 en 2018 en duurden telkens één dag. Dit jaar hebben ze er, vanwege de positieve reacties, twee dagen voor uitgetrokken.

Juni dit jaar bezocht Knies nog het achttiende congres van de International Society of Feline Medicine (ISFM) in Kroatië. Daar
stond het thema infectieziekten bij katten centraal met sprekers als Mike Lappin, Richard Malik, Jane Sykes, Séverine Tasker, Francesca Manciati en Donato Traversa. Knies: “Dat is ieder jaar een prachtig congres maar het duurt wel vijf dagen en is vrij duur. Dus veel professionals gaan daar niet naar toe. Ons congres is veel laagdrempeliger. Mensen kunnen ook kiezen voor één of twee dagen. We hoeven geen winst te maken en dankzij enkele sponsors kunnen we de toegangsprijs laag houden.”

Sociaal programma

Het enthousiasme spat van Knies af, als ze vertelt over het komende congres. “Het is zo leuk dit te organiseren. Ieder jaar groeit de belangstelling en krijgen we achteraf zeer positieve reacties. Daar doen we het voor. Dit jaar hopen we op nog meer inschrijvingen. Nieuw voor ons was dat we voor het eerst een sociaal programma moesten organiseren. Immers veel mensen uit binnen- en buitenland zullen beide dagen in het hotel verblijven. Zaterdag hebben we daarom een uitgebreid diner met aansluitend een feestje met deejay. Evenals tijdens de goed verzorgde lunches is er dus tijd genoeg om informeel met collega’s van gedachten te wisselen en te netwerken.”

Ben je een dierenarts of paraveterinair? En heb je interesse in het congres? Hier vind je meer informatie over het kattencongres en kun je je aanmelden.