hond vrouw in sneeuw

Bescherm huisdieren tegen de vrieskou

Nederland kleurt al enkele dagen wit en de vrieskou houdt nog even aan. De dierenartsen van AniCura zien een toename van het aantal problemen bij huisdieren door de kou. Kristel de Munnik, dierenarts bij AniCura: "Wij zien ongeveer 15% meer honden en katten op ons spreekuur door deze winterse omstandigheden. Vooral honden met maag-darmklachten door het eten van sneeuw en katten met blaasontsteking komen voorbij. Houd huisdieren in deze tijd extra goed in de gaten."

Met deze temperaturen onder het vriespunt is het belangrijk om honden, katten en konijnen in de gaten te houden. Sommige dieren hebben niet of nauwelijks last van een lage temperatuur, terwijl andere wel wat extra bescherming kunnen gebruiken.

Geen sneeuw als hapje voor honden

Honden vinden het heerlijk om in de sneeuw te rollen en springen. Sommige honden vinden het zelfs leuk om sneeuw te eten. Vaak doen ze dat uit speelsheid. De Munnik: "Kijk hier mee uit. Als honden sneeuw eten kunnen ze maag- en darmklachten krijgen. Neem een bal mee als afleiding zodat ze niet in de verleiding komen om sneeuw te happen."

Geen echte wintervacht meer

Of honden het koud krijgen verschilt per ras, leeftijd en gezondheid van het dier. De Munnik: "Honden krijgen tegenwoordig geen echte wintervacht meer omdat ze onderdeel zijn van het gezin en dus meer binnen. Vroeger was dat anders en waren honden meer buiten. Voor het overgrote deel van de honden is dat geen probleem; zij blijven warm doordat ze veel bewegen. Oudere, zieke of kortharige honden kunnen het sneller koud krijgen. Kleine rassen met korte pootjes ook doodat ze dichter bij de grond lopen. Zij mogen bij deze temperaturen een dekje of jasje aan."

Pootverzorging

Ook pekel kan irritaties aan de voetzolen geven. Smeer voor het naar buiten gaan de poten in met vaseline en spoel bij terugkomst af met lauwwarm water. Bij langharige rassen kunnen er klonten sneeuw in de vacht of tussen de voetzolen blijven zitten. Scheer eventueel de vacht tussen de tenen en aan de poten af om sneeuwklompen te voorkomen.

Katten en kou: geen probleem

Katten kunnen heel goed tegen de kou maar ze houden niet per se van dit winterweer. Zodra ze koude pootjes krijgen kiezen ze liever voor een warm plekje binnen. Blaasontsteking bij katten ligt hierdoor wel op de loer want ze ervaren meer stress doordat ze vaker binnen zijn. Daarnaast zijn de drinkmogelijkheden buiten ook afgenomen. De Munnik: "Zorg voor extra water binnen en laat de katten vooral met rust." Miauwt de kat klagelijk of gaat het dier heel vaak plassen? Neem dan contact op met een dierenarts.

Konijnen hoeven niet naar binnen

Konijnen zijn goed aangepast aan het weer buiten en hebben dan ook een wintervacht. Een buitenkonijn hoeft niet naar binnen; de temperatuurwisseling is dan te groot. Extra hooi, het hok uit de noorderwind zetten en een deken over een deel van het hok beschermen al voldoende tegen de kou. 

Lees hier meer over het beschermen van uw huisdier tegen de kou.