AniCura presenteert nieuw kwaliteitsrapport voor 2017

Amsterdam, 28 februari. AniCura, één van de leidende aanbieders van kwalitatief hoogwaardige gezelschapsdierenzorg, presenteert haar jaarlijkse kwaliteitsrapport voor 2017. Belangrijke uitkomsten waren een daling in het gebruik van antibiotica in Denemarken en Duitsland, de lancering van een nieuw opleidingsprogramma en een nieuw onderzoek rondom de kwaliteit van diagnostiek in diergeneeskunde.

Transparantie en ontwikkeling
Het doel van ons jaarlijkse kwaliteitsrapport is om transparantie te geven over wat we bereikt hebben en welke ontwikkelingskansen we zien op het gebied van kwaliteit en patiëntveiligheid. Daarnaast hopen we de veterinaire sector te inspireren om zich ook verder te ontwikkelen, zegt Peter Dahlberg, CEO AniCura.

AniCura’s jaarlijkse kwaliteitsrapport is uniek binnen de veterinaire markt. Het geeft weer hoe het bedrijf kwaliteitsverbeteringen meet en implementeert op het gebied van negen aandachtsgebieden binnen AniCura’s kwaliteitsprogramma QualiCura. Het rapport kwam voor het eerst in 2015 uit. Het laat nieuwe ontwikkelingen zien voor de kwaliteit van de diagnostiek, infectiepreventie, antibiotica en inzicht in medische verslaglegging, professionele ontwikkeling en klantcommunicatie.

Peter Dahlberg vervolgt: Dit is het derde opeenvolgende jaar van ons kwaliteitsprogramma QualiCura. Met gepaste trots zie ik toe dat het tot substantiële verbeteringen leidt bij onze 200 klinieken. En dat zowel onze klanten als medewerkers hoger scoren op het gebied van zorg dan het gemiddelde van de markt.

Opvallende resultaten

Opvallende resultaten van het AniCura 2017 kwaliteitsrapport zijn dat het gebruik van antibiotica gedaald is bij klinieken in Duitsland en Denemarken, nieuwe hygiëneprocedures geïmplementeerd zijn, 60% van de AniCura-klinieken de chirurgische infecties verminderde, 600 medewerkers deelnamen aan klantcommunicatie-trainingen en dat meer dan 24.000 medische dossiers geëvalueerd werden om de kwaliteit te verbeteren. 

Binnen AniCura staat Nederland voorop in het gebruik van handdesinfectie op 8,4 ml per patiënt, waar het gemiddelde 7,6 ml was. Zweden scoorde net iets hoger met 8,8 ml. In Nederland geeft 34% van de medewerkers van AniCura aan dat ze gesprekken hebben over hun ontwikkeling op lange termijn. Hier scoort Nederland lager dan de andere AniCura landen. Jakko Vinken, Country Manager AniCura Nederland, zegt: We vinden de ontwikkeling van onze medewerkers enorm belangrijk. We starten dit jaar met een opleidingsaanbod voor paraveterinairen, dierenartsen en praktijkmanagers, zodat medewerkers zich continue verder kunnen ontwikkelen.

Het opleidingsaanbod is zowel gericht op vakinhoudelijke onderwerpen als op persoonlijke ontwikkeling. Ook zien we dat steeds meer klinieken actief een bijdrage doen aan de ontwikkeling van diergeneeskunde in Nederland. Zo organiseerden Marieke Knies en Shelley Kuipers dit jaar een Feline Congres met sprekers van binnen en buiten AniCura, om meer veterinaire kennis over katten met andere dierenartsen te delen. Daarmee wonnen zij zelfs een AniCura Golden Paw Award voor het beste initiatief van 2017.

Lees het volledige kwaliteitsrapport hier.