Europees paspoort voor uw hond aanvragen

Als u van plan bent om met uw hond de grens over te gaan, heeft ook uw hond een reisdocument nodig. Om te kunnen reizen naar landen binnen Europa is een Europees dierenpaspoort namelijk verplicht. In dit paspoort staat een overzicht van de behandelingen die uw hond heeft ondergaan. Heeft u een hond zonder paspoort? U kunt een paspoort voor uw hond aanvragen bij AniCura. Ook als u uw hondenpaspoort kwijt bent.

Nieuw-Vennep

Händelplein 5 2151 NL Nieuw-Vennep
Routebeschrijving 0252 680160

Paspoort voor uw hond aanvragen? Dit zijn de regels.

Voordat uw hond een Europees dierenpaspoort krijgt, is er een aantal regels waarmee u rekening moet houden. Die regels zijn er om illegale import van honden te voorkomen en bestrijden.

Zo moet uw hond ingeënt zijn tegen rabiës en gechipt zijn met een ISO-microchip. Zonder zo’n chip kan uw huisdier niet worden geïdentificeerd.

Voor sommige landen moeten honden ook ontwormd zijn. Wilt u weten of dat geldt voor het land waar u met uw hond naartoe reist?

Neem voor vertrek contact op met de ambassade van uw reisbestemming of vraag uw dierenarts om advies.

Chippen huisdier

Sinds 1 april 2013 is het verplicht om uw hond binnen zeven weken na de geboorte te laten chippen. Voor elke hond die vanaf nu gechipt wordt, geldt bovendien dat er ook meteen een Europees dierenpaspoort moet worden gemaakt.

Heeft uw hond nog geen chip? U kunt dat op dezelfde dag regelen als een paspoort, zolang er maar gechipt wordt voordat de vaccinatie plaatsvindt.

Een vaccinatie tegen rabiës werkt pas na 21 dagen. Deze enting wordt, net als het chipnummer, geregistreerd in het hondenpaspoort.

Er zijn ook honden met een legale tatoeage ter identificatie. Deze is alleen geldig als deze voor 3 juli 2011 is gezet, mits de tatoeage leesbaar is en u kunt aantonen wanneer deze geplaatst is.

Wilt u een hond vanuit een ander land naar Nederland brengen? Honden mogen alleen ons land in als ze gechipt zijn, een paspoort hebben en zijn ingeënt tegen rabiës.

Zo’n vaccinatie kan gegeven worden vanaf een leeftijd van 12 weken. Daarna geldt een wachttijd van drie weken, dus een hond moet minimaal 15 weken oud zijn voordat deze Nederland in of uit mag.

Als u met uw hond naar landen buiten de EU reist, heeft u mogelijk een aanvullende gezondheidsverklaring of bloedonderzoek nodig.

Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen.

Hoe gaat de uitgifte van een Europees hondenpaspoort in zijn werk?

Om de illegale hondenhandel een halt toe te roepen, moeten alle paspoorten die zijn uitgegeven na 29 december 2014 voldoen aan de nieuwe wetgeving.

Zo mogen deze nieuwe paspoorten alleen door dierenartsen worden uitgegeven, en moeten zij in hun systeem opnemen welke hond welk paspoort heeft ontvangen.

Dit noteert de dierenarts aan de hand van het unieke nummer op het paspoort en het chipnummer van uw huisdier.

Daarnaast moet zowel de dierenarts als u als hondeneigenaar een handtekening zetten om zo de uitgave van het paspoort en de NAW-gegevens te bevestigen.

Om fraude te voorkomen, wordt met een doorzichtige sticker de pagina waarop de uiterlijke kenmerken van uw hond beschreven staan gelamineerd.

Ook goed om te weten: het paspoort van uw hond moet voldoen aan de regels van alle landen waar u met uw huisdier doorheen reist, dus niet alleen het land van bestemming.

Denk hierbij aan het verplicht ontwormen van uw hond. Voor de meest actuele regels kunt u contact opnemen met de ambassade van de landen waar u doorheen of naartoe reist.

Wat zijn de kosten voor een hondenpaspoort?

Voor het aanvragen van een paspoort worden kosten in rekening gebracht, net als voor het eventueel chippen of inenten van uw hond.

Afhankelijk van het land dat u bezoekt, zal uw hond ook ontwormd moeten worden.

Heeft u nog vragen over de nieuwe regels van het Europees dierenpaspoort, het aanvragen en de exacte kosten? De medewerkers van onze kliniek vertellen u graag meer.

Wilt u ook met uw kat reizen? Daar heeft u ook een paspoort voor nodig.

Nieuw-Vennep

Händelplein 5 2151 NL Nieuw-Vennep
Routebeschrijving 0252 680160