Alle katten hebben van jongs af aan wormen; al in de moedermelk zitten spoelwormlarven. Zijn katten eenmaal volwassen, dan komen ze daarnaast in contact met de microscopisch kleine larven in hun omgeving. Bijvoorbeeld door het eten van rauw vlees en prooidieren of door contact met besmet ontlasting van andere katten.

Den Bosch +

Belgeren 1 5235 AM Den Bosch
Zo vindt u ons 073 - 641 65 78

Kat ontwormen

Ook de lintworm wordt overgebracht door het eten van rauw vlees, daarnaast via vlooien en luizen. Het is daarom belangrijk om uw kat te behandelen met een wormenkuur, om te voorkomen dat uw huisdier ziek wordt door de wormen.

Bij zeer jonge kittens kunnen wormen in het ergste geval leiden tot een darmafsluiting. Hieraan kan een kitten overlijden.

Jonge dieren hebben meer kans op ziekte door wormen dan oudere dieren. Echter; alle besmette katten vormen een risico om mens en soortgenoot te besmetten.

Helaas zijn de eerste symptomen van wormen onzichtbaar. Door het toedienen van een wormenkuur kunt u dus veel ellende bij uw kat voorkomen.

Wanneer en hoe vaak is ontworming van uw kat nodig?

Katten moeten hun hele leven periodiek ontwormd worden. Het ontwormingsschema is als volgt:

Katten komen dan vaak in aanraking met parasieten. Ook als uw kat niet buiten komt is het belangrijk om de kat te ontwormen.

U kunt zelf namelijk ongemerkt parasieten van buiten naar binnen lopen waardoor uw kat alsnog in aanraking komt met de wormen, 

Welk ontwormingsmiddel is geschikt voor uw kat?

Er zijn verschillende middelen op de markt om uw kat te ontwormen: ontwormingstabletten, ontwormingspasta’s en spot-on (druppels). Wanneer u een ontwormingsmiddel kies, let dan op de volgende dingen:

Tot slot is elke kat anders. De ene kat vindt het geen probleem om een wormenkuur in de vorm van een pasta op te eten, de ander vindt het verschrikkelijk.

Sommige katten krijgen huidirritatie van nekdruppels. Als uw kat een gevoelige huid heeft, is het verstandiger om een pasta of tablet te gebruiken.

Wat zijn de kosten voor ontwormen van uw kat?

De kosten van een ontwormen van uw kat of kitten hangen af van het soort middel dat u gebruikt. De dierenartsen van AniCura geven u graag advies over welke kuur het beste is voor uw kat. Dat hangt onder meer af van het gewicht van uw huisdier en welke manier van het toedien de voorkeur heeft.

Wilt u meer weten over de ontworming van uw kat of denkt u dat uw kat last heeft van wormen?

Neem dan contact op met de medewerkers van AniCura. Zij kunnen u alles vertellen over de verschillende wormenkuren en de kosten.

 

Honden moeten ook ontwormd worden. Lees daar hier meer over.