ACTH-stimulatietest bij uw hond

ACTH is een hormoon dat vanuit een klier onder hersenen naar de bijnieren wordt gestuurd. Dit hormoon stuurt vervolgens de aanmaak van cortisol aan. En dat is dan weer nodig om in stress-situaties snel te kunnen handelen en reageren. Bij een ACTH-test geven we uw hond een injectie met ACTH. Als uw hond gezond is, dan geeft ACTH de bijnier de opdracht om cortisol aan te maken. Bij zieke honden gebeurt dit niet, of minder goed.

Den Bosch +

Belgeren 1 5235 AM Den Bosch
Zo vindt u ons 073 - 641 65 78

Wanneer doen we een ACTH-test?

De ACTH-test wordt bij twee verschillende ziektes gedaan:

De reden dat de test gedaan wordt verschilt. Zo wordt het bij de ziekte van Addison gedaan om de diagnose te stellen, terwijl er bij de ziekte van Cushing wordt gekeken of de medicatie voor juist is gedoseerd.

Hoe wordt een ACTH-test uitgevoerd?

De test komt bij beide ziektes grotendeels overeen. De behandeling gaat als volgt:

Ziekte van Addison

Als u een ACTH-test doet om de ziekte van Addison vast te stellen wordt er een beetje bloed afgenomen bij uw hond. Uw hond krijgt hierna een injectie met ACTH. Vervolgens wordt er, na een uur, nog een keer bloed afgenomen. Bij een gezonde hond stijgt de concentratie cortisol in het bloed aanzienlijk. Als uw hond de ziekte van Addison heeft, dan is het cortisolniveau niet of nauwelijks gestegen.

Ziekte van Cushing

Doet u een ACTH-test voor een medicijncheck bij de ziekte van Cushing, dan nemen wij eerst bij uw hond. Vervolgens wordt er met een injectie ACTH toegediend. Waarna er, na een uur, wederom bloed wordt afgenomen. Is het cortisolniveau hoger dan bij de eerste meting? In dit geval krijgt uw hond de juiste dosering medicijnen.

Wat is daarna nodig?

Na dit onderzoek moet bij de uitkomst 'ziekte van Addison' gestart worden met medicatie. Bij de uitkomst van het onderzoek naar de medicatie voor de ziekte van Cushing kan het zijn dat de huidige medicatie moet worden aangepast.

Voor- en nadelen van dit onderzoek?

Het voordeel van het onderzoek is dat de diagnose ziekte van Addison ermee kan worden gesteld. Waarna er een specifiek behandelplan voor uw hond gemaakt kan worden. Verder geeft het onderzoek duidelijkheid of de juiste hoeveelheid medicatie wordt verstrekt bij de behandeling van ziekte van Cushing.

Een echt nadeel zit niet aan dit onderzoek, behalve dat het misschien onhandig is om zolang bij de dierenarts te zijn. Gelukkig kunnen wij uw dier ook tijdelijk opnemen (en we zullen het goed verzorgen!).

Kosten van deze behandeling

Wat het onderzoek kost hangt ervan af of we uw hond opnemen of dat u zelf (weer) langs komt. U kunt contact opnemen met uw kliniek om de exacte kosten van het onderzoek voor uw hond op te vragen.