hond in het bos
Heeft uw dier gebitsproblemen?

Doe de zelfcheck

Hoe komt u erachter of uw dier gebitsproblemen heeft? Bekijk de video en doe de zelfcheck. Zo weet u waar u op moet letten bij het controleren van het gebit van uw hond of kat.

Gebitscheck bij hond en kat

Acht op de tien honden en katten hebben gebitsproblemen waardoor zij pijn hebben. Maar hoe komt u erachter of uw dier gebitsproblemen heeft? In onderstaande video legt Lisa het uit. En doe hier de zelfcheck bij uw hond of kat.

Gebitscontrole tijdens corona

In verband met corona willen we zo min mogelijk drukte in de kliniek. Doe daarom eerst thuis de zelfcheck bij uw hond of kat om erachter te komen of uw dier mogelijk gebitsproblemen heeft. Maak daarna eventueel een afspraak voor een gratis gebitscontrole.

Doe de zelfcheck

Vul hieronder de vragenlijst van de zelfcheck in. Na het invullen ziet u de uitslag met een advies van de dierenarts.

Vraag 1: Stinkt uw hond of kat uit de bek?

Uw dier hoort niet uit de bek te stinken. Als uw huisdier uit zijn of haar bek stinkt, kan dit beteken dat hij of zij last heeft van tandvleesproblemen.

Vraag 2: Heeft uw dier rood, bloedend of opgezwollen tandvlees?

Door bloedend tandvlees tijdens het eten kunnen er bacteriën in de bloedbaan komen en uiteindelijk ontstekingen in het lichaam krijgen.

Vraag 3: Is uw hond of kat chagrijnig? Of Speelt hij of zij minder dan normaal?

Door gebitsproblemen heeft uw huisdier pijn. Hierdoor kan uw hond of kat zich anders gaan gedragen. Maar weet dat de meeste dieren met kiespijn dit niet laten merken.

Vraag 4: Kauwt uw hond of kat alleen aan één kant van het gebit?

Als uw hond of kat aan één kant van het gebit kauwt, kan het betekenen dat hij of zij pijn heeft aan de andere kant van het gebit. Uw dier probeert zo de pijn te vermijden. Doordat uw hond of kat aan één kant kauwt, kan het ook opvallen dat uw hond of kat aan één kant van het gebit meer tandsteen heeft.

Vraag 5: Heeft uw dier last van tandplak (wit, stinkend laagje over de tand) of tandsteen (gele of bruine aanslag op de tand, meestal tegen het tandvlees aan)?

Beginnende tandplak is nauwelijks zichtbaar met het blote oog. Als het niet verwijderd wordt met poetsen, geven tandplak en tandsteen een geelbruine verkleuring van de tanden. Herkent u de symptomen van tandplak of tandsteen bij uw dier? Wacht niet tot er een ontsteking ontstaat, en ga op tijd met uw hond of kat naar de dierenarts voor een gebitsbehandeling.

Vraag 6: Schrikt uw hond of kat van eten?

Uw dier kan schrikken van eten als hij het eten in verband brengt met de pijn die hij of zij heeft. Het schikken van eten kan dus een teken zijn dat uw dier last heeft van zijn of haar gebit.

Vraag 7: Heeft uw hond of kat afgebroken of verkleurde tanden?

Een afgebroken of verkleurde tand kan betekenen dat uw hond of kat last heeft van gebitsproblemen. Laat dit altijd controleren door de dierenarts.

Uitslag

U heeft op alle vragen 'nee' geantwoord. Uw dier heeft mogelijk geen gebitsproblemen. Fijn, houd dit zo! Blijf het gebit van uw hond of kat poetsen en in de gaten houden.

Uitslag

U heeft op één of meerdere vragen 'ja' geantwoord. Uw dier heeft mogelijk last van gebitsproblemen. Neem daarom contact op met uw dierenarts voor een gratis gebitscontrole. Bekijk hieronder welke klinieken meedoen aan de maand van het gebit.

Locaties die meedoen aan de maand van het gebit:

Maand van het gebit

Onze huisdieren zijn meesters in het verbergen van pijn. Lees hier meer over de maand van het gebit en de gevolgen van gebitsproblemen bij uw dier.

Over de maand van het gebit
hond en kat