Spoedzorg bij AniCura Haaglanden

U komt op onze afdeling spoed en intensieve zorg terecht als uw dier een ongeluk heeft gehad, een ingewikkelde ziekte heeft of bijvoorbeeld aanvullende onderzoeken nodig heeft waar specialistische kennis voor nodig is. Dit gaat meestal via een verwijzing van uw eigen dierenarts.

Wij weten hoe belangrijk uw dier voor u is

Het is heel naar als uw huisdier ziek is. Ons team weet als geen ander hoeveel stress dat geeft voor u en uw familie. Niet alleen zien we dagelijks wat het betekent voor mensen om hun geliefde vriendje bij ons achter te moeten laten, we hebben ook allemaal zelf huisdieren thuis.

Tijdens de behandeling zullen we u dan ook goed op de hoogte houden over de toestand van uw huisdier. Het is ons doel om u en uw huisdier te behandelen met respect, liefde en betrokkenheid, zoals we ons eigen dier ook graag behandeld zouden zien worden.

Naast een liefdevolle behandeling van uw dier, bieden we ook de beste diergeneeskundige zorg. Of uw dier nu een ongeluk heeft gehad, chronisch ziek is of zich gewoon niet goed voelt, wij hebben de kennis, kunde en apparatuur in huis om te zorgen dat uw dier zo goed mogelijk geholpen wordt.

Onze specialisten

Binnen AniCura Specialistisch Verwijscentrum Haaglanden hebben we een heleboel verschillende specialisaties in huis. Als uw hond met spoed binnenkomt in de opname met een gebroken poot, kunnen we direct overleggen met de afdeling orthopedie om het beste plan voor uw hond te maken. Als uw kat binnenkomt met benauwdheid, kan de cardioloog naar het hart kijken, waarna we samen een plan kunnen opstellen.

Daarnaast is er elke dag een opname ronde, waarbij alle dieren in de opname besproken worden met het hele aanwezige team van chirurgen en internisten. Op deze manier zorgen we samen zo goed mogelijk voor uw huisdier.

Wanneer komt u met uw dier op de spoed en intensieve zorg afdeling?

 • Trauma met ernstig of onbekend letsel, zoals koptrauma met verlaagd bewustzijn en borsttrauma met benauwdheid.
 • Noodzaak voor 24 uursbewaking en -behandeling, zoals bij ernstige epilepsie, vergiftigingen, hart-, lever- of nierfalen, urinewegobstructies en heftige maag-darminfecties.
 • Vraag naar geavanceerdere onderzoeken zoals CT, echo (tijdens kantooruren).
 • Vraag naar geavanceerdere behandelingen, zoals bloedtransfusies, het plaatsen van drains in de borstkas of voedingssondes, bloeddruk- en ECGbewaking, zware pijnstilling en zuurstof.
 • Chronische aandoeningen waar nog geen diagnose of behandeling voor is gevonden.
 • Pre- en postoperatieve verpleging bij dieren die zware operaties moeten ondergaan of gehad hebben, zoals bij dieren met een maagkanteling, bloedingen of vastgelopen voorwerp in de darm.

Opname van mijn huisdier, hoe werkt dat?

Onze opname afdeling is erg modern. We hebben katten afdelingen en honden afdelingen en een aparte quarantaine afdeling.

Katten opname

Onze kliniek is (natuurlijk) een Cat Friendly Clinic Gold, de hoogst mogelijke katvriendelijke status. Dit betekent dat wij begrijpen dat katten geen kleine honden zijn en dat ze een andere aanpak nodig hebben. Ons personeel is geschoold in het kat-vriendelijk hanteren van uw kat. Daarnaast zijn onze voorzieningen aangepast op uw kat. De katten krijgen een lekker zacht kleedje, ze zitten niet met honden samen, ze zitten met maximaal 4 andere katten in een kamer en ze hebben geen oogcontact met hun buren. De kattenhokken zijn erg ruim en allemaal voorzien van een schuilhokje voor extra privacy en daarmee stressreductie. In de hokken kan extra zuurstof gegeven worden als dit nodig is en de hokken beschikken over hokverwarming.

Honden opname

Ook de honden in onze opname krijgen onze volle aandacht. We weten dat honden geen grote katten zijn, en dat de meeste patiënten die lelijk tegen ons doen, eigenlijk gewoon heel bang zijn. Zo gauw de patiënt een beetje in de benen kan, laten we hem of haar uit op onze hondenuitlaatplaats, omdat een frisse neus en een lege blaas wonderen kan doen voor het herstel.

Niet alleen hebben we kleine, knusse hokjes voor Chihuahuas, maar we hebben ook meerdere hokken ter grootte van een ponystal voor de grote joekels. Alle hokken zijn voorzien van vloerverwarming en een super comfortabel orthopedisch hondenkussen, zodat uw hond comfortabel kan liggen. De hondenopname is zeer ruim en elk hok kan, indien nodig, worden opgebouwd tot een IC-unit, met zuurstof, extra verwarming, diverse infuuspompen en bewaking van hart- en longfuncties. Er is vloerverwarming en uw hond kan extra zuurstof krijgen mocht dit nodig zijn. Mocht uw hond opgenomen worden, dan wordt hij/ zij in elk geval 3x daags uitgelaten (of vaker als dit nodig is).

Quarantaine afdeling

Voor dieren met een erg besmettelijke ziekte, zoals bijvoorbeeld Parvo, beschikken we over een speciale quarantaine afdeling, welke ook een aparte ingang heeft. Op deze manier zorgen we ervoor dat we uw dier goed kunnen helpen, maar voorkomen we dat andere dieren in onze opname besmettingsgevaar lopen. Uw dier wordt in de quarantaine minstens net zo vaak nagekeken als in onze “normale” opname afdeling. Daarnaast beschikken we over een webcam, zodat we uw dier ook in de gaten kunnen houden als we er niet direct naast staan.

Als u wilt kunt u voor uw opgenomen kat of hond één knuffel, speeltje of kleedje achterlaten. Dit is wel op eigen risico, aangezien deze vies kunnen worden of kwijtraken. Het is in verband met hygiëne niet toegestaan om eigen kledingstukken achter te laten.

In overleg is het ook mogelijk om het favoriete eten/ favoriete snacks van uw dier achter te laten. Elk hok heeft een bakje waar persoonlijke spullen in bewaard kunnen worden.

Uw dier wordt dag en nacht verzorgd

Zoals gezegd heeft onze opname een 24-uurs bezetting. Er wordt dus dag en nacht goed op uw dier gelet en uw dier krijgt continu zorg. Ook is er altijd wel tijd om tussendoor even te knuffelen, TLC (tender loving care) is namelijk ook enorm belangrijk.

Tussen 08.00 en 11.30 en ’s avonds rond 19.00 uur worden alle opnamedieren onderzocht door onze opname dierenarts. Ernstig zieke en/of onstabiele dieren worden vaker nagekeken.

U hoort van ons hoe het met uw dier gaat

Als uw huisdier in het ziekenhuis moet achterblijven houden wij u graag regelmatig op de hoogte, zodat u altijd weet hoe het met uw dier gaat.

 • ’s Ochtends wordt er contact met u opgenomen door één van de paraveterinairen om u een korte update te geven over uw dier.
 • Tussen circa 11.30 en 14.00 uur neemt de opname dierenarts contact met u op. Op drukke dagen kan dit soms wat later zijn. De dierenarts geeft inhoudelijke informatie over de toestand van uw dier en maakt samen met u een plan voor eventuele vervolgonderzoeken en behandelingen. Verder wordt u op de hoogte gehouden van kosten die al gemaakt zijn en wordt er een schatting gemaakt van de kosten die nog volgen, zodat u weet waar u aan toe bent.
 • Indien de toestand van uw dier niet stabiel is, of als er extra uitslagen binnenkomen, wordt er vaker contact met u opgenomen.

Op ziekenbezoek bij uw huisdier

Uiteraard is er de mogelijkheid om bij uw dier op bezoek te komen. Onze ervaring is, dat zowel honden als katten dit erg waarderen. We plannen een bezoek altijd even met u in.

Bezoekregels:

 • De bezoekduur is maximaal 20 minuten, 1x per dag.
 • Maximaal 2 personen per patiënt
 • Bezoektijden zijn tussen 15.00-17.00 of tussen 19.00-19.30
 • Voor instabiele patiënten worden in overleg ruimere bezoektijden gehanteerd.
 • Voor dieren in de quarantaine gelden aparte maatregelen tijdens het bezoek. Deze zullen met u worden doorgesproken als uw dier in quarantaine moet.

Hopelijk kan uw huisdier snel weer naar huis. De ophaaltijden zijn gelijk aan de bezoektijden en ook het ophalen van uw huisdier wordt met u ingepland. Bij het ophalen van uw huisdier krijgt u een ontslagbrief voor uw dier mee, waarin alle nazorg (o.a. medicatie, voeding, controles) vermeld staat. Deze wordt ook uitgebreid met u besproken. Als u nog vragen heeft, kunt u die tijdens het ophalen van uw dier ook stellen.

Fout

Er is iets fout gegaan. Deze functie reageert waarschijnlijk niet tot de pagina is vernieuwd