Welkom op onze vernieuwde website!

Een nieuw jasje, maar nog steeds met uw vertrouwde dierenarts.

Alles over fokbegeleiding

Van de dekking en geboorte tot en met het opgroeien van pups of kittens. Bij AniCura Dierenkliniek Maaspoort kunt u terecht voor vragen en advies over fokken. Ook bieden wij behandelingen aan die nodig kunnen zijn tijdens het fokproces.

Laat u vooraf goed informeren over waar u op moet letten en wat u in huis moet halen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Wij kunnen u uitgebreid informeren over de dracht, bevalling en het grootbrengen van de pups of kittens.

Progesteron-bepaling

et een progesteron-bepaling meten we de hoeveelheid progesteron in het bloed van een teef. Zo kunnen we bepalen of ze aan het ovuleren is en de kans op een vruchtbare dekking zo groot mogelijk te maken. Na bloedafname krijgt u binnen anderhalf uur de uitslag en weet u dus snel of uw teef ovuleert. Zijn de waardes nog niet goed? Dan plannen we een nieuwe afspraak in.

Bij alle honden die komen voor een progesteron test doen we eerst een gezondheidscheck. Is de moeder hond gezond voor zijn ras? Dan nemen we bloed af en wordt de test gestart.

Lees meer over progesteron-bepaling

Drachtecho

Vanaf 28 dagen na de dekking kunnen we met de echografie zien of uw teef drachtig is. Met de echo zijn de vruchtblazen te zien met een embryo erin.

Wilt u voor de geboorte het aantal pups weten? Dan is een röntgen de beste techniek. In de laatste week van de dracht maken we een röntgenfoto van de buik. Doordat de botontwikkeling van de pups al in volle gang is, kunnen we op de foto heel mooi de skeletjes van de pups zien.

Lees meer over drachtecho

Bevalling

De draagtijd kan verschillen per grootte van het ras, het aantal dekkingen en het aantal pups of kittens. De gemiddelde draagtijd van een hond of kat is 63 dagen.

Lees hier meer over de bevalling

Keizersnede

In sommige gevallen is een keizersnede noodzakelijk. Dit kan zijn omdat de bevalling niet op de natuurlijke manier lukt. Dus mocht uw hond aan het bevallen zijn en pers weeën hebben maar er gebeurt verder niks? Neem dan contact met ons op. U kunt u ons niet terecht voor een geplande keizersnede.

Bij AniCura Dierenkliniek Maaspoort hebben we veel ervaring met het uitvoeren van keizersnedes. Tijdens de keizersnede gaat de aankomende moeder niet onder volledige narcose, maar krijgt zij een roesje in combinatie met lokale verdoving. Het voordeel hiervan is dat de pups of kittens direct na de geboorte al erg levendig zijn en dat de moeder weer snel wakker is en meteen mee naar huis kan.

Lees meer over:

Pups en kittens

Als de pups zes weken zijn, komen ze voor een gezondheidscheck en de eerste inentingen. Ook kunnen ze op dat moment gechipt worden. Het is verplicht om pups voordat ze zeven weken oud zijn te laten chippen en registreren. Honden met stamboom worden gechipt door de Raad van Beheer. Andere honden kunnen bij ons gechipt worden. U krijgt voor alle pups een vaccinatieboekje mee. Gaat één van de pups naar het buitenland? Dan moet u ook een nieuw geregistreerd Europees paspoort aanvragen. Ook is dan een rabiës vaccinatie verplicht.

Kittens krijgen hun eerste inenting als ze negen weken oud zijn.

Lees meer over:

Gezondheidsonderzoek

Bij sommige rassen is het verplicht of gewenst om een gezondheidsonderzoek te laten doen voordat u met het dier mag fokken. Het gezondheidsonderzoek is bedoeld om bepaalde erfelijke ziekten van een ras op te sporen en zo het ras gezonder te maken.

Wilt u meer informatie over deze testen? Neem met ons contact op of informeren bij de rasvereniging.

Bij AniCura Dierenkliniek Maaspoort staan wij voor de gezondheid en het welzijn van huisdieren. Zo kunnen wij beoordelen of uw hond geschikt is om mee te fokken. Wij houden ons hierbij aan de wet- en regelgeving. Meer informatie kunt u vinden op de website van de NVWA.

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.