oververhit konijn

Oververhit konijn

Als wij het warm hebben, heeft uw konijn het nóg warmer. Lees hier hoe u overhitting bij uw konijn herkent, wat u wel en niet moet doen en u hoe u het voorkomt.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

Konijn oververhit

In ons koude kikkerlandje kan het af en toe behoorlijk warm worden. Konijnen hebben een (dikke) vacht en kunnen niet zweten of hijgen om zo hitte kwijt te raken. Met temperaturen boven 26 graden celsius krijgen zij al moeite. Een konijn kan zo vrij snel oververhit raken. 

Vooral konijnen die te zwaar zijn en die heel jong of oud zijn hebben grotere kans op oververhitting. Het is daarom belangrijk dat u bij warmer weer goed let op tekenen van oververhitting. 

Symptomen 

Een konijn is oververhit als de lichaamstemperatuur 40 graden of hoger is. Symptomen van een oververhit konijn zijn:

Als het konijn niet kan afkoelen kan uw huisdier aan oververhitting overlijden. 

Wat doen bij oververhit konijn

Denkt u dat uw konijn oververhit is, of twijfelt u? Neem dan direct contact met ons op. Ook kunt u zelf de temperatuur van uw konijn meten. Bij 40 graden of hoger moet u altijd contact met ons opnemen. Uw konijn is mogelijk in levensgevaar. 

Let op: koel uw konijn nooit af met ijskoud water! Door te koelen met koud water wordt de warmte juist vastgehouden. Wat u wel kunt doen:

Koel uw konijn nooit af met ijskoud water

 

Voorkomen oververhitting konijn

Lees hier een aantal tips om oververhitting bij uw konijn te voorkomen:

Koelelement voor in konijnenhok

U maakt zelf koelelementen voor uw konijn door plastic flessen voor 2/3 met water te vullen en in de vriezer te leggen (geen glazen fles, deze kan barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen, kunt u er een nat wit laken overheen leggen. 

Madenziekte en oververhitting bij konijn

Bij warm weer overlijden er regelmatig konijnen door de madenziekte. De maden van de vlieg veroorzaken bloedvergiftiging en zonder een snelle behandeling door een dierenarts kan het konijn binnen twee dagen sterven. Let dus ook op de hygiëne van uw konijn en maak het hok vaker schoon.

Twijfels of vragen?

Heeft u nog vragen over hoe u uw konijn het beste koel kan houden in de zomer? Neem gerust contact met ons op voor advies.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek