konijn knuffel

Tips voor het kopen van een konijn

Mensen vergissen zich soms in wat erbij komt kijken als ze een konijn willen aanschaffen. Om u op weg te helpen zetten we in dit artikel de belangrijkste punten waar u op moet letten op een rijtje.

Waar moet u opletten voor u een konijn koopt?

1. Check de gezondheid van het konijn

Als u een konijn neemt, wilt u natuurlijk wel een gezond konijn. Het is lastig om snel in te schatten of een konijn helemaal gezond is, maar er zijn een aantal belangrijke dingen waar u naar kunt kijken:

2. Leeftijd van het konijn

Wettelijk is vastgelegd dat sommige dierensoorten pas op een bepaalde leeftijd bij het nest en dus hun moeder mogen verlaten.

Voor konijnen is die leeftijd vier weken. Dus pas na die tijd kunt u een konijn mee naar huis nemen. Vraag in ieder geval na wanneer het konijn geboren is.

3. Wat heeft u nodig voor een konijn?

Het is handig om voordat u een konijn aanschaft de benodigde spullen daarvoor in huis haalt.

Denk daarbij onder andere aan een hok, een voerbak en een waterfles. Daarnaast heeft u natuurlijk vulling voor in het hok nodig.

Verder kan het handig zijn om een nagelschaar te hebben om de nagels van uw konijn te knippen

4. Huisvesting konijn

Wilt u een buiten- of een binnenhok? Zorg er in ieder geval altijd voor dat uw konijn genoeg ruimte heeft.

Bij een buitenhok is het heel belangrijk dat er een deel is afgeschermd zodat uw konijn niet in regen of tocht zit, zeker in de winter

Zorg er daarnaast voor dat het konijn niet op een koude vloer hoeft te zitten.

5. Veiligheid

Mag uw konijn loslopen in huis? Kijk dan uit met losliggende kabels. Konijnen zijn befaamd voor het doorknagen van kabels.

Vervelend voor u en gevaarlijk voor het konijn. Blijf ook altijd in de buurt als er kleine kinderen zijn.

6. Gezelschapsdier

Konijnen zijn echte gezelschapsdieren. Een konijn dat alleen is zal zich snel gaan vervelen en zich eenzaam voelen. Het heeft echt een maatje nodig.

U kunt daarom het beste altijd twee konijnen samen houden. Er zijn veel asielen die eerst testen of twee konijnen samen kunnen wonen, wel zo handig voordat u er eentje extra aanschaft.

7. Geslacht van konijn

Wilt u een mannetjes (ram) of vrouwtjes (voedster) konijn? Ze verschillen in karakter. Een vrouwtje is vaak wat feller dan een mannetje.

Over het algemeen gaan een mannetje en een vrouwtje samen het beste. Zorg er dan wel voor dat u één van beide laat steriliseren of castreren, anders heeft u ineens heel veel konijntjes!

8. Voer voor konijn

Goed voer is voor een konijn belangrijk. Maar wat heeft een konijn nodig? Geef uw konijn iedere dag een flinke pluk hooi. Dat vinden ze niet alleen heel lekker, maar ze hebben dat ook echt nodig.

Met konijnenvoer loopt u kans dat uw konijn te dik wordt.

Pas ook op met extraatjes zoals groente. Het lijkt misschien niet veel wat u geeft, maar uw konijn is maar een klein beestje. Lees hier verder over konijnenvoeding.