konijn meisje

Konijnentanden

De tanden van een konijn groeien altijd. Daarom is het belangrijk om uw konijn het juiste voer te geven en de groei hiervan goed in de gaten te houden.

Het gebit van uw konijn

Konijnen hebben 2 snijtanden & 2 stifttanden in de bovenkaak en 2 snijtanden in de onderkaak. De snijtanden groeien gemiddeld 2 mm per week (ofwel: bijna 1 cm per maand!). Een konijn heeft niet alleen meer snijtanden, maar ook meer kiezen dan een cavia. Ook de kiezen groeien gedurende het hele leven. Als een konijn normaal voer eet, zoals in de natuur (dus hooi, gras en vers groenvoer), dan slijt het gebit net zoveel af als dat het aangroeit. Er ontstaan pas problemen als er te veel krachtvoer (korrels) wordt gegeven.

Groei van de tanden van uw konijn

De snijtanden groeien gemiddeld 2 mm per week, ofwel: bijna 1 cm per maand! Konijnen hebben een grote, blinde en dikke darm en kunnen hierdoor veel ruwvoer verwerken (hooi en gras). Krijgen ze hier te weinig van dan zullen ze problemen met het darmstelsel krijgen. Zorg dus dat ze altijd voldoende hooi en gras tot hun beschikking hebben.