konijn oog

Gasbuik konijn

Eet uw konijn niet, heeft het dier een opgeblazen buik en is het slomer dan gewend? Dit kan komen door gasbuik: een aandoening waarmee u direct naar de dierenarts moet.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

Wat is gasbuik bij een konijn?

Gasbuik heet officieel Tympanie. Bij gasbuik bij konijnen is er sprake van overmatig gas in het maagdarmstelsel, ook wel opgeblazenheid. 

Gasbuik is een veel voorkomende aandoening bij konijnen. Het kan ontstaan bij alle situaties en aandoeningen die een verandering in het maagdarmstelsel veroorzaken (lees de oorzaken van gasbuik bij konijnen). Het is heel pijnlijk en uw konijn kan eraan overlijden.

Daarom is het belangrijk dat er snel ingegrepen wordt. Denkt u dat uw konijn last heeft van een gasbuik? Neem dan direct contact op met de dierenarts.

Heeft uw konijn een borrelende buik? Licht borrelen is normaal - net als bij mensen, maar als uw konijn een bijzonder hard borrelende buik heeft is het verstandig om contact op de dierenarts op te nemen.

Hoe lang duurt gasbuik bij een konijn?

Hoe lang gasbuik kan duren, verschilt per konijn. Maar let op: vermoedt u gasbuik, neem dan direct contact op met uw dierenarts. Ook verschilt het per konijn hoe lang een behandeling duurt en welke behandeling aanslaat.

Een konijn met een gasbuik of een konijn dat niet eet is altijd een spoedgeval!

Oorzaken gasbuik konijn

Gasbuik bij een konijn kan veel verschillende oorzaken hebben, dit zijn de meest voorkomende:

Symptomen trommelzucht konijn

Bij trommelzucht zetten de maag en darmen uit: dit is voor uw konijn erg pijnlijk. Symptomen die op trommelzucht kunnen wijzen zijn:

Trommelzucht diagnosticeren bij uw konijn

Heeft uw konijn een opgeblazen buik? Door te kloppen op de buik  kan de dierenarts bij een gasbuik ter hoogte van het gas in de maag en darmen een ‘ping’-geluid horen.

Als het niet te pijnlijk is, kan de dierenarts de buik van het konijn ook bevoelen (palperen) en zo voelen waar gas zit en of er een darmverstopping is.

Daarnaast is het mogelijk om met röntgenfoto’s het spijsverteringsstelsel in beeld te brengen en te zien waar de lucht en verstopping zit.

Als het duidelijk is dat uw konijn Tympanie heeft, is het belangrijk om te kijken naar de onderliggende oorzaak. Het is belangrijk om wel direct met de behandeling te starten.

Behandeling gasbuik konijn

Een konijn met gasbuik is altijd een spoedgeval. Er moet zo snel mogelijk gestart worden met de behandeling, ook al is de onderliggende oorzaak vaak nog niet bekend.

In de meeste gevallen zullen we adviseren om het dier op te nemen in de kliniek.

De behandeling kan bestaan uit:

Voorkomen gasbuik bij konijn

Hoe kan u een darmverstopping of gasbuik bij uw konijn voorkomen?

Heeft u een vraag over een gasbuik bij de konijn, of wilt u advies? Neem contact op met de dierenartsen van AniCura. We helpen u graag.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek