Wat eet een cavia

Cavia's maken zelf geen vitamine C aan. Tekort hieraan kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. In caviavoer is daarom vitamine C toegevoegd, maar wat eet een cavia eigenlijk allemaal?

Naast caviavoer hebben deze dieren ook ruwe vezels nodig in de vorm van hooi. Dit is noodzakelijk voor de darmwerking en afslijting van de tanden. Ook heeft de cavia behoefte aan groenvoer. Geschikte groentes zijn o.a. witlof, paprika, tomaat, selderij, andijvie, komkommer maar ook aardbei, appel, banaan, rozenbottel en bladeren van paardenbloemen zijn lekkere variaties voor de cavia. Koolsoorten kunnen voor gasvorming zorgen, waardoor het beter is om deze groenten met mate te geven of zelfs te vermijden.

 

Ondanks dat er in het basisvoer van de cavia vitamine C is toegevoegd, is het verstandig om dagelijks extra vitamine C te geven in de vorm van voldoende groenvoer of een vitamine C tabletje van 50 mg. Zodra een zak voer geopend is, is oorspronkelijke vitamine C gehalte in het voer na een aantal weken al met de helft teruggelopen!

Knaagstenen zijn ongeschikt. Het hoge mineralen- en zoutgehalte kunnen gezondheidsklachten opleveren.

Vers drinkwater moet elke dag beschikbaar zijn.