cavia onderzoek

Wat eten cavia's?

Cavia’s eten naast standaardvoer ook hooi en groentes. Maar wat eet een cavia eigenlijk allemaal en wat mogen cavia’s allemaal eten?

Wat eet een cavia?

Naast standaard caviavoer hebben deze dieren ook ruwe vezels nodig in de vorm van hooi. Dit is noodzakelijk voor de darmwerking en afslijting van de tanden. Ook heeft de cavia behoefte aan groenvoer.

Groente en fruit voor cavia's

Wilt u uw cavia groente en fruit te eten geven? Weet u niet wat u moet kiezen? Geschikte groentes zijn onder andere:

Variatie

Wat eten cavia's nog meer naast groenten? Cavia's eten ook aardbei, appel, banaan, rozenbottel en bladeren van paardenbloemen. Zo kunt u variatie aanbrengen in welk voedsel u uw cavia geeft.

Wat gebeurt er als uw cavia kool eet?

Kan uw cavia kool eten? Kool is niet giftig voor uw cavia. Wel kunnen koolsoorten voor gasvorming zorgen, waardoor het beter is om deze groenten met mate te geven of zelfs te vermijden.

Denk hieraan als u uw cavia eten geeft

Wat is belangrijk om te weten over de voeding van uw cavia?Nadenken over wat uw cavia moet eten is belangrijk, maar ook zaken als hoe u uw cavia te eten geeft zijn belangrijk. Tips rondom het eten van cavia’s:

Vitamine C voor cavia's

Ondanks dat er in het basisvoer van de cavia vitamine C is toegevoegd, is het verstandig om dagelijks extra vitamine C te geven in de vorm van voldoende groenvoer of een vitamine C tabletje van 50 mg.

Vitamince C en de houdbaarheid van voer

Zodra een zak voer geopend is, is het oorspronkelijke vitamine C-gehalte in het voer na een aantal weken al met de helft teruggelopen! 

Tips voor voeding voor uw cavia

Weten wat een cavia mag eten? Lees dit artikel goed door. Zorg in elk geval voor vers voer, voorkom het geven van koolsoorten, en zorg voor vers water.

Knaagstenen voor cavia’s

Knaagstenen zijn voor cavia’s ongeschikt. Het hoge mineralen- en zoutgehalte kan gezondheidsklachten opleveren.

Voedingsadvies voor uw cavia

Uw lokale AniCura dierenartsen en paraveterinairen kunnen u verder helpen met het vinden van de juiste voeding voor uw huisdier. Ga naar: onze dierenklinieken

Wat de rest van de verzorging van een cavia inhoudt? Dat leest u hier.