cavia

Cavia’s schurft: oorzaken en behandeling

Schurft komt veel voor bij cavia’s. Gelukkig is het als het op tijd wordt herkend goed te behandelen.

Dit geldt ook voor andere huidproblemen bij cavia’s. Lees hier het advies van de dierenarts.

Cavia schurft

De schurftmijt is een diertje dat niet met het blote oog te zien is. Het graaft zich in de huid in. Dit veroorzaakt kleine wondjes bij uw cavia. Omdat schurft ongelooflijk jeukt, krabt de cavia zich waardoor er nog meer wonden ontstaan.

Oorschurft bij cavia’s

Een andere variant van schurft is oorschurft. Deze schurft veroorzaakt enorme jeuk in de oren.

Oorschurft is besmettelijk, dus laat de cavia altijd controleren door een dierenarts zodat u zeker weet dat het genezen is voor u de cavia bij andere cavia’s zet.

Een cavia met oorschurft schudt met zijn kop en krabt zich. U kunt zien dat een cavia oorschurft heeft door in het oor te kijken. Er zitten dan gele of bruine korstjes in het oor en het oor voelt ruw aan. Het oor is uiteraard geïrriteerd en is warmer dan normaal.

Andere huidproblemen bij cavia’s

Naast schurft komen deze huidproblemen regelmatig voor bij cavia’s :

Symptomen schurft bij cavia

Hoe herkent u schurft bij uw cavia?

Herkent u deze symptomen? Neem dan contact op met uw dierenarts. Als de ziekte niet wordt behandeld, raakt uw cavia ondervoed, uitgedroogd, uitgeput, gestresst en zal het hieraan overlijden.

Oorzaken schurft bij cavia

Schurftmijten kunnen overal zitten; in hooi, groenvoer en zaagsel. Mijten zitten met name in vers hooi, van gras dat nog niet zo lang geleden gemaaid is. Goed hooi is bruin van kleur. Hooi dat vers is, is groenig van kleur.

De mijt kan ook overgebracht worden door direct contact tussen cavia’s. Verder zijn veel volwassen cavia’s drager en geven de mijt bij geboorte door aan de kleintjes. Er bestaan ook schurftmijten die zich alleen kunnen voortplanten op bijvoorbeeld een mens, hond of kat.

Let op: dat schurftmijt uit hooi kan komen is geen reden om uw cavia’s geen hooi meer te geven. Hooi is van levensbelang voor cavia’s.

Lees ook: verzorging van uw cavia

Behandeling van het huidprobleem

Microscopisch onderzoek van een huidafschraapsel is vaak nodig zijn om vast te stellen of het om schurftmijt gaat. De ziekte is goed te behandelen, maar zorg wel dat u er zo vroeg mogelijk bij bent.

De dierenarts kan de mijt bij uw cavia verwijderen.

Voorkomen huidproblemen bij cavia’s

Schurft en andere huidproblemen bij uw cavia zijn helaas niet altijd te voorkomen. Met goede hygiëne en de juiste voeding kunt u de kans wel flink verkleinen.

Houd het hok schoon en zorg ervoor dat uw cavia zichzelf schoon houdt. Vermijd te groen hooi en let op de huid en vacht van uw cavia, zodat u veranderingen hierin gelijk aan uw dierenarts kan doorgeven.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek