frettenkop

Alles over de verzorging van uw fret

Een fret is een apart geval onder de knaagdiertjes en kan met hele andere problemen en ziektes te maken krijgen dan andere diersoorten. Hier leest u alles over het verzorgen van uw fret.

Wat mag wel en niet, welke preventieve zorg past u toe en wat als u op vakantie wilt met uw fret?

Hoe verzorg je een fret?

Bezig met de aanschaf van een fret, of plannen daartoe? De fret is een bijzonder huisdier, en er zijn verschillende punten waarbij u nadrukkelijk stil moet staan. 

Waarom en wanneer moet ik mijn fret laten vaccineren?

Fretten zijn heel erg gevoelig voor het hondenziektevirus, zelfs nog gevoeliger dan honden, en een infectie is altijd dodelijk.

Frettenpups kunnen vanaf de leeftijd van negen weken gevaccineerd worden tegen hondenziekte.

De volgende enting vindt op de leeftijd van 14 weken plaats. Daarna wordt de vaccinatie jaarlijks herhaald.

Recente inzichten laten zien dat het niet nodig is uw fret te beschermen tegen de ziekte van Weil, omdat fretten niet gevoelig zijn voor deze ziekte. Het kan echter ook geen kwaad om het wel te doen.

Reizen met fretten

Als u met uw fret naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw fret gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabies).

Uw fret moet wel ouder zijn dan drie maanden. Deze vaccinatie moet minstens een maand van tevoren gegeven worden. Voor sommige landen gelden andere regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Hier gaan we verder op in later in dit artikel. 

Moet ik mijn fret ontwormen?

Nee, standaard ontwormen is niet nodig, want een wormenbesmetting komt niet zo vaak bij fretten voor.

Als uw fret diarree heeft en de dierenarts vermoedt een wormenbesmetting, dan wordt de ontlasting onderzocht. Als daar inderdaad wormeieren zichtbaar zijn, dan schrijft de dierenarts een ontwormingsmiddel voor.

Wanneer fret laten castreren of steriliseren?

Het vruchtbaarheidsseizoen van mannelijke fretten is ongeveer van december tot juli.

Uw fret kan vanaf de leeftijd van zeven maanden gecastreerd worden. De castratie zal het territoriumgedrag doen verminderen en uw fret zal minder agressief worden.

Vrouwelijke fretten zullen ongeveer in de eerste maand volgend op het jaar waarin ze geboren zijn, loops worden. Gemiddeld zijn zij vruchtbaar van maart tot augustus, afhankelijk van de daglichtlengte.

Als een vrouwtje loops is en niet gedekt wordt, blijft ze loops. Deze persisterende loopsheid kan resulteren in beenmergdepressie.

Daarom is het verstandig uw fret te laten castreren zodra (en in ieder geval niet langer dan een maand wachten!) zij loops is. Ook kan het eventueel vanaf zeven maanden leeftijd voor de loopsheid.

Wat is chippen en moet mijn fret gechipt worden?

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw fret met een uniek nummer geïdentificeerd.

De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens.

Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden.

Het is verplicht elke hond, kat of fret die naar het buitenland gaat te identificeren door middel van een tatoeage of een chip.

Mag mijn fret mee naar het buitenland?

Ja, maar er zijn wel regels waaraan u zich moet houden: uw fret moet geïdentificeerd zijn door middel van een microchip zodra u de grens overgaat.

Soms volstaat een leesbare tatoeage ook.