voedselovergevoeligheid kat

Voedselovergevoeligheid bij de kat

Bij een voedselovergevoeligheid krijgen katten last van huidklachten. De huidklachten kunnen op elke leeftijd ontstaan, ook op jonge leeftijd.

Voedselovergevoeligheid is niet altijd te associëren met veranderingen in het voer. Voedselovergevoeligheid is te vast te stellen via een eliminatiedieet. Dit kan bij katten lastig zijn, zeker als de katten buiten komen en hier andere 'eiwitbronnen' eten. 

Symptomen van een voedselovergevoeligheid bij katten 

Katten met voedselovergevoeligheid hebben meestal ook jeuk. Bij de kat bestaan de klachten vooral uit ontsteking van de huid aan de kop en de hals.

De ontstekingen kunnen heftig verlopen. De huid is op deze plekken kaal, rood, korstig en soms open. De katten kunnen ook ernstige oorontsteking ontwikken.

Daarnaast kunnen ze met verschillende reactiepatronen van de huid reageren. Deze reacties kunt u terugvinden onder het Eosinofiel Granuloom Complex. Het is echter niet zo dat een dergelijk reactiepatroon automatisch betekent dat de kat voedselovergevoeligheid heeft.

De reactiepatronen worden ook bij andere allergieën en huidaandoeningen gezien. Ook maag- darm verschijnselen kunnen worden gezien.


Voedselovergevoeligheid


Voedselovergevoeligheid


Na 10 weken eliminatiedieet

Wat is voedselovergevoeligheid bij uw kat?

Katten zijn overgevoelig voor een bepaald eiwit, bijvoorbeeld het rund- eiwit. Uitsluiten van voedselovergevoeligheid is dus alleen maar te bevestigen door een eiwit(bron) te geven waar het dier nog nooit eerder mee in aanraking is geweest.

Uit recent onderzoek is gebleken dat eiwitten die overgevoeligheid veroorzaken zijn:

Diagnose van een voedselovergevoeligheid bij katten 

De symptomen zijn sterk vergelijkbaar met die van veel andere aandoeningen. Daarom is de diagnose alleen te stellen met behulp van een eliminatie-voedingsproef.

De eliminatie-voedingsproef houdt in dat u gedurende 6 weken een dieet voert. Essentieel is dat de kat gedurende deze periode naast het dieet absoluut niks anders kan eten!

Wij hanteren 2 methoden

  1. Zelfgemaakt dieet. Dit is bewerkelijk omdat u eiwitbronnen moet gebruiken waar de kat nog nooit mee in aanraking is geweest. Deze eiwitbronnen zijn bijvoorbeeld konijn- en struisvogel vlees.
  2. Een speciaal eliminatiedieet: dat wil zeggen dat de eiwitten minuscuul klein zijn gemaakt waardoor de kat er niet meer allergisch op reageert. De eiwitten behouden wel hun hoge voedingswaarde.

Strikt op het dieet 

Van zeer groot belang is dat de kat in deze periode totaal niks anders eet dan het eliminatiedieet! Eet de kat toch wat anders tussendoor; dan kan de proef mislukken.

Als de kat reageert op het eliminatiedieet, dan weten we dat voedselovergevoeligheid de oorzaak van de jeuk is en gaan we voor de toekomst bespreken wat het beste dieet is.

Hoe is een voedingsallergie behandelen?

De behandeling bestaat uit het vinden van een voeding waar uw of kat niet allergisch voor is. In overleg gaan we op zoek naar een mogelijke andere hypo-allergene voeding.

Soms komt het voor dat katten alleen symptoomvrij blijven als zij het oorspronkelijke eliminatiedieet houden. De behandeling zal er dan uit bestaan dit dieet levenslang te geven.

Uiteraard zullen wij u daar graag in adviseren bij een AniCura kliniek bij u in de buurt.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek