kat buiten

Vetbult kat

U vindt een vetbult(je) of een knobbel bij uw kat? De meeste bultjes zijn onschuldig. Maar als de bult groter wordt, van uiterlijk verandert of langer aanwezig blijft, is het verstandig om contact met ons op te nemen.

Vetbult (lipoom) bij kat

Een bult bij uw kat hoeft gelukkig niet altijd iets ernstigs te betekenen: het kan ook een vetbult zijn. Dat is een goedaardige tumor van vetcellen en heeft dus niets te maken met kanker.

Een bult bij uw kat kan ook bijvoorbeeld door een abces komen. 

Hoe ontstaat een vetbult?

Het is helaas niet duidelijk hoe een vetbult precies ontstaat. Een vetbult of lipoom is een ophoping van vetcellen onder de huid.

Hierdoor ziet het er vanaf de buitenkant uit als een bult(je), bijvoorbeeld op de buik of op rug. Een lipoom kan een doorsnede hebben van 1 tot 30 centimeter.

Goed om te weten is dat een vetbult bij uw kat vaak geen pijn doet. Wel kan een vetbult in de weg zitten tijdens het bewegen, zoals in een knieholte.

Heel soms ontstaat er een lipoom tussen spieren, in de buikholte of in de borstholte.

Hoe herkent u een vetbult bij uw kat?

Een vetbult is een zacht bultje dat u voorzichtig kunt indrukken. De meeste vetbultjes kunt u door de vacht van uw kat zien of te voelen. Als uw kat zo’n bultje heeft, heeft het vaak nergens last van.

Soms zit een vetbultje in het lichaam en is daardoor vanaf de buitenkant niet te zien. Wel kan het lipoom opgemerkt worden doordat het bultje ergens inwendig op drukt of klemt. 

Bijvoorbeeld: een lipoom achter het oog zorgt ervoor dat het oog een beetje kleiner wordt. Een bultje tussen spieren zorgt voor stijfheid doordat het tegen zenuwen en bloedvaten drukt.

Maar dit is voor u als baasje natuurlijk lastig te herkennen, daarom bestaan er bij AniCura jaarlijkse gezondheidschecks door onze dierenartsen.

Wat te doen bij een vetbult bij katten?

Als u een vetbult ontdekt bij uw kat, neem dan direct contact op met uw dierenarts. Vanaf de buitenkant is namelijk nooit precies te zeggen of het om een goed of kwaadaardige tumor gaat. Dat moet de dierenarts onderzoeken.

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

Wat is de behandeling van een lipoom?

Als blijkt dat uw kat een lipoom heeft, dan kiest u samen met de dierenarts of u deze wil weghalen. Als het bultje bijvoorbeeld heel klein is, niet snel groeit en uw kat verder nergens last van heeft, dan kan uw kat prima verder leven met een lipoom.

Als het bultje groter, snel groeit of of in de weg zit, dan kan het lipoom worden weggehaald. Dit gebeurt tijdens een operatie. Uw kat wordt verdoofd en zal er niks van merken.

Zoals gezegd zijn veel vetbulten, gewone bulten en knobbeltjes onschuldig en kunnen ze gewoon blijven zitten. Toch kunnen ook goedaardige bultjes tot klachten leiden, bijvoorbeeld doordat ze op een vervelende plek zitten, steeds weer gaan bloeden of gaan ontsteken. Dan is een behandeling noodzakelijk.

Als blijkt dat het om een kwaadaardig bultje gaat (kanker) is het afhankelijk van het type kanker welke behandeling het meest geschikt is. Bij op tijd ingrijpen is de kans op volledige genezing het grootst.

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek