Kat vergiftigd

Vergiftiging bij katten

Een kat kan door verschillende dingen die het op straat tegenkomt een vergiftiging oplopen. Zo kunnen drugsresten, planten of andere dingen op straat zorgen voor een vergiftiging bij uw kat.

Wat te doen bij vermoeden van vergiftiging?

Allereerst: bel direct de dierenarts. Het is belangrijk dat de giftige stoffen binnen dertig minuten nadat ze binnen zijn gekomen, er weer uitgaan. Probeer nooit zelf om uw kat te laten overgeven, hier zijn geen veilige manieren voor.

Behandeling

Bij een vermoeden van vergiftiging bij uw kat vraagt de dierenarts u of u enig idee heeft wat de kat heeft gegeten. Daarna krijgt uw kat speciale tabletten waardoor het moet overgeven. Aan de hand daarvan bepaalt de dierenarts wat er verder gaat gebeuren. Vaak krijgt de kat ook norit om ervoor te zorgen dat de giftige stoffen niet in het bloed terechtkomen.

Soms is ook een behandeling met een infuus nodig zodat de nieren het bloed makkelijker kunnen filteren.

En gelukkig zijn er voor sommige vergiftigingen ook tegengif beschikbaar. Dan weet u zeker dat uw kat er weer snel bovenop komt.

Lijst met giftige stoffen voor katten

Rat- en muis vergif: katten eten niet het pure rat- en muis vergif. Wel eten ze muizen en ratten op die dit gif in zich hebben. In dat geval kan het enige dagen duren voordat de symptomen zichtbaar worden. Daarna loopt er waarschijnlijk bloed uit de neus en in de ontlasting zitten. Een snelle behandeling is dan van levensbelang.