spelende kat

Urine opvangen bij katten

Een urineonderzoek kan om meerdere redenen nodig zijn, bijvoorbeeld bij vermoeden van nierziekte of als onderdeel van een seniorenonderzoek.

Voor een urineonderzoek bij uw kat heeft uw dierenarts een monster nodig. Aan u de taak om de urine op te vangen.

Hoe u de plas opvangt en bewaart bepaalt de betrouwbaarheid van het onderzoek en de uitslag. Een precies werkje dus, we leggen de stappen aan u uit.

Hoe vangt u de urine van uw kat op?

Om te beginnen heeft u om de plas op te vangen een schone kattenbak nodig. Gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen in verband met zeepresten, maar doe dit bijvoorbeeld met kokend water.

Doe er vervolgens plastic kattenbakkorrels in, een versnipperde plastic zak of laat de kattenbak helemaal leeg.

Plastic kattenbakkorrels

Plastic kattenbakkorrels lijken op normale korrels, maar absorberen geen vocht en kunnen worden hergebruikt. Dit lijkt voor uw kat op gewoon kattengrit, waardoor de kans groot is dat ze erop gaan plassen.

U kunt dit kopen bij uw dierenarts, een pipetje en opvangbuisje krijgt u erbij. Doe dus geen normaal kattengrit in de bak, want urine daaruit kan niet onderzocht worden.

Als uw kat in de bak heeft geplast, zuigt u de urine op met het pipetje. Doe dit vervolgens in het opvangbuisje.

Let goed op of de plas schoon is, dus zonder poep erbij. Anders is de urine niet meer geschikt voor een onderzoek.

Wat u vooral niet moet doen:

Let op: heeft u meerdere katten in huis? Zorg er dan voor dat u zeker weet dat u de urine van de juiste kat heeft opgevangen.

Bijvoorbeeld door uw kat tijdelijk apart te houden tot hij of zij geplast heeft.

Wat te doen als plas opvangen kat niet lukt?

Als de kat niet in de kattenbak wil plassen zijn er gelukkig nog andere manieren om aan de urine van uw kat te komen:

Blaas kat laten aanprikken

Niet elk onderzoek kan worden uitgevoerd met uitgeplaste urine en soms lukt het opvangen gewoon echt niet. Dan kan de dierenarts ook urine uit de blaas halen door met een klein naaldje de blaas aan te prikken.

Dit kan ‘blind’ door de dierenarts worden gedaan (wat bij een klein blaasje lastig kan zijn) of de blaas kan in beeld worden gebracht met een echo en dan aangeprikt worden.

Bijkomend voordeel van een echo is is dat mogelijke afwijkingen meteen kunnen worden opgemerkt. Het aanprikken van de blaas is niet heel pijnlijk voor uw kat, ongeveer vergelijkbaar met het prikken van bloed.

Hoe ziet een urineonderzoek bij de dierenarts er uit?

Een urineonderzoek wordt vaak gedaan als uw kat al bepaalde symptomen heeft, maar niet meteen duidelijk is om welk ziektebeeld het gaat. De symptomen kunnen dan meerdere dingen betekenen, zoals blaasproblemen of nierfalen.

Bij een urineonderzoek wordt gekeken hoe de urine eruit ziet. Is de kleur gezond, is de plas helder en niet te waterig en zijn er afwijkingen te vinden, zoals te veel eiwit in de urine of kristallen?

Met deze uitkomsten, en soms nog aanvullend onderzoek, kan de dierenarts bepalen waar uw kat last van heeft. De dierenarts stelt samen met u een behandelplan op.

Vaker urineonderzoek bij oudere kat

Bij katten die al wat ouder zijn (een kat is een senior vanaf zeven jaar) is een jaarlijks urineonderzoek en volledig bloedbeeld onderzoek aan te raden om bijvoorbeeld nierfalen vroegtijdig op te sporen.

Mocht u nog vragen of problemen hebben met het opvangen van urine, vraag dan gerust advies aan uw AniCura-dierenarts.

Lees ook urine opvangen bij uw hond.