liggende kat

Uitdroging kat: drinkadvies

Uitdroging bij katten kan verschillende oorzaken hebben. De enige oplossing is ervoor zorgen dat uw kat meer gaat drinken of in ieder geval meer vocht gaat vasthouden. En voor dat laatste hebben we een paar handige tips en advies.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Raadpleeg direct een dierenarts.

Hoe weet u of uw kat last van uitdroging heeft?

Diarree (en soms ook overgeven) is het teken dat uw kat aan het uitdrogen is. Een gemiddelde kat heeft ongeveer 50 tot 60 ml vloeistof per dag nodig. Bij uitdroging in combinatie met overgeven en diarree kan deze hoeveelheid verdubbelen.

Diarree en daarmee dus ook uitdroging is te verhelpen door de drinkbak van uw kat van een iets andere inhoud te voorzien.

Zorg er in geval van uitdroging voor dat u één liter water mengt met één theelepel zout en één eetlepel druivensuiker of honing.

Hierdoor wordt het water gemakkelijker opgenomen door uw kat. Bij de meeste dierenklinieken kunt u van dit mengsel een kant-en-klare variant kopen.

Hoe dient u dit mengsel toe?

Geef uw kat dit mengsel in kleine hoeveelheden om het uur. Om te berekenen hoeveel vocht de kat ongeveer per uur nodig heeft, is een handige rekensom bedacht.

Vermenigvuldig het gewicht van uw kat met 100 milliliter. Deel dit getal door 24 en u weet hoeveel uw kat per uur nodig heeft. Waarschijnlijk drinkt uw kat ‘s nachts niet. Dan moet u de dosis overdag verhogen.

Voorbeeld
Stel uw kat weegt vijf kilo. 5 x 100 = 500. Doe dan ➔ 500/24 = ongeveer 21 milliliter per uur.

Neem onmiddelijk contact op met uw dierenarts

De gezondheid van uw dier is in gevaar. Raadpleeg direct een dierenarts.

Vind uw kliniek