Te snel werkende schildklier kat

Schildklier problemen kat

Katten met schildklierproblemen hebben vrijwel altijd te maken met een te snelwerkende schildklier, ook wel hyperthyreoïdie genoemd.

De schildklier zorgt dat de stofwisseling van een kat goed verloopt. Als dit proces verstoort wordt, leidt dit tot vervelende klachten zoals veel plassen, meer eten en toch afvallen, of zelfs gedragsveranderingen.

Hoe herkent u de symptomen op tijd en wat is de juiste behandeling?

Het ontstaan van een te snel werkende schildklier bij katten

De schildklier maakt hormonen aan die eiwitten produceren. Eiwitten zijn een belangrijke energiebron en dus bepalend voor het energielevel van uw kat.

Bij een te snel werkende schildklier worden er teveel hormonen aangemaakt, waardoor de schildklier zal vergroten. Dit leidt tot overactieve functies in het lichaam, zoals een verhoogde hartslag, een te hoge bloeddruk, een te snelle spijsvertering of veranderingen in gedrag.

In sommige gevallen is niet de schildklier zelf vergroot, maar is het overactieve weefsel op een andere plek in het lichaam terechtgekomen, zoals de hals of de borstholte. Dit wordt ectopisch schildklierweefsel genoemd.

Goedaardige schildkliertumor

Ook een schildkliertumor kan ervoor zorgen dat de schildklier te snel werkt. In de 98 procent van de gevallen is dit een goedaardige tumor.

Katten zijn gemiddeld twaalf jaar oud wanneer ze last krijgen van een te snel werkende schildklier, maar alle katten boven de acht jaar hebben een kans op het krijgen van de aandoening.

Symptomen van een te snel werkende schildklier

Een kat met een te snel werkende schildklier herkent u aan de volgende symptomen:

Niet elke kat hoeft al deze symptomen te hebben, dus als u vermoedt dat uw kat schildklierklachten heeft, laat uw dierenarts uw kat dan onderzoeken. Hoe eerder u erbij bent hoe beter. 

Hoge bloeddruk kat

In ongeveer twintig procent van de gevallen kunnen schildklierproblemen leiden tot een hoge bloeddruk. Dit is aan de kat niet goed te merken, maar kan wel leiden tot soms ernstige klachten, zoals hoofdpijn, blindheid, verergering van hart en nierproblemen of zelfs het risico op een hersenbloeding.

Dit klinkt heel alarmerend, maar bij tijdige signalering is een hoge bloeddruk goed te behandelen. 

Diagnose van een te snel werkende schildklier bij kat

Als u denkt dat uw kat een te snel werkende schildklier heeft, neem dan contact op met uw dierenarts. De arts zal een lichamelijk onderzoek doen. Hier blijkt dan meestal uit dat de kat mager is, een hoge pols heeft en een vergrote schildklier te voelen is.

Vervolgens wordt een bloedmonster genomen om te kijken of de waarde van het schilklierhormoon is verhoogd. En vaak wordt er nog aanvullend bloedonderzoek gedaan om te kijken of de kat geen andere ouderdomkwaaltjes heeft, zoals nierfalen.  

Soms kan, ondanks dat de kat de ziekteverschijnselen vertoont, de schildklierwaarde nog niet verhoogd zijn, waardoor de diagnose niet vast te stellen is. Als de dierenarts wel de typische symptomen ziet, maar er geen verhoogde schildklierwaarde gemeten wordt, dan is het aan te raden het bloedonderzoek op korte termijn te herhalen. Uw dierenarts kan u hierover adviseren.

Het is niet altijd met zekerheid vast te stellen dat het om een schildklierprobleem gaat. Dan is verder onderzoek nodig, zoals bijvoorbeeld een echo van het hart om hartfalen uit te sluiten.  

Behandeling voor een kat met te snel werkende schildklier

Tegenwoordig zijn er vier verschillende methodes om een te snel werkende schildklier te behandelen. De aandoening kan niet altijd helemaal verholpen worden. Behandeling met medicatie of voeding bijvoorbeeld kan de ziekte dan wel onder controle houden.

Of en welke behandeling geschikt is voor uw kat hangt onder andere af van:

Radioactief jodium voor schildklier kat

Bij deze behandeling wordt radioactief jodium in het bloed van uw kat gespoten en komt zo in het zieke deel van de schildklier terecht. Het jodium vernietigd zo langzaam het zieke deel.

Niet elke dierenarts mag en kan deze behandeling uitvoeren. Uw kat wordt dan doorverwezen naar een specialistische dierenkliniek.

Zeker bij jonge katten met een te snel werkende schildklier is deze behandeling aan te raden. Deze behandeling sluit niet uit dat de aandoening terugkomt.

Medicijn voor te snelwerkende schildklier kat

Ook is het mogelijk om met een schildkliermedicijn de aanmaak van schildklierhormonen te verminderen. Per kat verschilt de dosis (meestal twee tabletten per dag), maar als deze goed is ingesteld, dan werkt het goed en kan de kat verder eten wat hij wil.

Om tot de juiste dosering te komen is het in het begin van de behandeling belangrijk om regelmatig de schildklierwaarde in het bloed te laten meten, totdat de optimale waarde is bereikt.

Bijwerkingen komen niet vaak voor, maar overgeven, verminderde eetlust, gevoelloosheid of jeuk kan voorkomen. 

Medicatie is de meest gebruikte behandelvorm bij een te snel werkende schildklier van een kat.

Schildklier kat voeding

Er bestaat speciaal kattenvoeding zonder jodium. Jodium is nodig om het schildklierhormoon aan te maken. Deze voeding kan dus helpen in de behandeling van een te snel werkende schildklier.

De kat mag dan geen andere voeding ernaast krijgen, anders werkt het niet. Helaas vinden de meeste katten deze voeding niet zo lekker, waardoor deze behandeling niet altijd geschikt is.

Operatief verwijderen deel schildklier

Het ‘zieke’ deel van de schildklier kan ook via een operatie worden weggehaald. Kanttekening hierbij is wel dat het eerder genoemde ectopisch schildklierweefsel niet operatief verwijderd kan worden. Er zal dus eerst met een scintigrafie onderzocht moeten worden waar het overactieve schildklier weefsel zich bevindt. Hierbij wordt een laag radioactief vloeistof ingespoten om een specifiek orgaan in beeld te brengen.

Belangrijk is dat bij de operatie de bijschildklieren (kleine organen naast de schildklier) intact blijven, anders kunnen er problemen ontstaan met het calciumgehalte in het bloed van de kat.

Na de operatie is er een kleine kans op hergroei van het schildklierweefsel of maakt de kat daarna te weinig schildklierhormonen aan. In dat laatste geval moet uw kat alsnog medicijnen slikken. 

Nazorg na een schildklierbehandeling

Kortom, een te snelle schildklier is meestal goed te behandelen. De ene behandeling is wat ingrijpender dan de andere. Welke behandeling het beste is voor uw kat, hangt af van de situatie. Uw dierenarts adviseert u hier graag in.

Wanneer de schildklier weer onder controle is worden altijd de nierwaardes even getest door de dierenarts.

Schildkliermedicatie moet wel levenslang gegeven worden. Als de goede dosering wordt gegeven worden de meeste katten volledig klachtenvrij. Wanneer ze zouden stoppen met de medicatie komen de klachten binnen drie weken weer volledig terug.

Controles na behandeling van schildklierproblemen met medicatie

Als uw kat medicatie voor schildklierproblemen krijgt voorgeschreven zijn elke drie tot zes maanden controles nodig om de ziekte te monitoren, namelijk:

Samengevat:

Neem contact op met een dierenarts

Ziet u symptomen in dit artikel terug bij uw dier? Maak een afspraak bij een kliniek. Een dierenarts kan beoordelen of behandeling nodig is.

Vind uw kliniek