kat bloemen

Tandsteen bij katten

Tandplak en tandsteen komt veel voor bij de kat. Met name katten die ouder worden krijgen last van de vorming van tandplak en tandsteen.

Hoe ontstaan tandplak en tandsteen bij de kat?

Tandplak bestaat uit voedselresten en bacteriën en hecht zich na iedere maaltijd aan het tandoppervlak. Als tandplak niet wordt verwijderd, kan deze onder invloed van speeksel gaan mineraliseren en zich omvormen tot tandsteen.

Wat is het risico van tandplak en tandsteen bij de kat?

Beginnende tandplak geeft meestal geen problemen, maar tandplak kan onder invloed van speeksel mineraliseren tot tandsteen. Tandsteen veroorzaakt irritatie van het tandvlees en hierdoor kunnen de aanwezige bacteriën een ontsteking van het tandvlees geven (gingivitis). De ontsteking kan zich uitbreiden naar de dieper gelegen structuren (paradontitis) waardoor de tand of kies los gaat zitten en verloren gaat. De ontsteking van het tandvlees en de dieper gelegen structuren is pijnlijk voor de kat. Vaak veroorzaken de ontstekingen ook een vieze geur waardoor de kat uit de bek gaat stinken.

Hoe kunt u tandplak en tandsteen herkennen bij uw kat?

Tandplak en tandsteen geven een gele/bruine verkleuring van de tanden. Beginnende tandplak en tandsteen problemen zijn vaak niet zichtbaar voor uw. De meeste katten laten niet goed in de bek kijken waardoor de vorming van tandplak en tandsteen niet opvalt. Bij sommige katten is de vorming van tandsteen op de grote kiezen overmatig en ontstaat er een grote bruine ‘brok’ tandsteen.

Wanneer tandplak en tandsteen een ontsteking van het tandvlees veroorzaakt dan is het tandvlees, in plaats van roze, rood van kleur. Een heftige ontsteking van het tandvlees geeft daarnaast meestal een vieze geur uit de bek. Een heftige ontsteking is bovendien pijnlijk waardoor de kat moeizamer eet of met de poot langs de bek wrijft.

Hoe kunt u tandsteen en tandplak aanpakken bij uw kat?

Beginnende tandplak- en tandsteenvorming is omkeerbaar en met een goede behandeling kan het gebit volledig herstellen. Wanneer er al tandplak en tandsteen aanwezig is, kan het gebit het best worden gereinigd door een dierenarts.

Hoe kunt u tandsteen en tandplak voorkomen bij uw kat?

Bij iedere kat zal zich na verloop van tijd tandplak en tandsteen gaan vormen. Dit is tegen te gaan met de volgende maatregelen:

Heeft uw kat tandsteen? Wacht dan niet tot er een ontsteking gaat, maar ga met uw kat naar de dierenarts voor een gebitsbehandeling.